içinde

Zerdeçalın Sağlığa Faydaları

Zerdeçalın Sağlığa Yararları

Sağlıkta modern tıbbın yanında alternatif tıp gün geçtikçe daha çok ilgi odağı oluyor. Evvelki yazılarımda bahsettiğim gibi, aslında öze dönüş var. Lafı çok uzatmadan bugünkü yazımın konusuna geçelim, ZERDEÇAL ve zerdeçalın sağlığa faydaları nelerdir? Zerdeçal nerelerde ve nasıl kullanılır?

Tıp dünyasında yüzyıllardır zerdeçal ve zerdeçalın sağlığa faydaları üzerinde araştırma yapılıyor, özellikle uzak doğuda. Türkiye’de ismi son dönemlerde henüz duyulmaya başlanan zerdeçal bitkisi aslında mucizevi bir bitki. Şeker hastalığı, kanser gibi hastalıklar için çok önemli faydaları var. Aynı zamanda, hem sağlık hem de cilt bakımı ve güzelliği amacıyla, kullanılmakta. 

Zerdeçal Bitkisi nedir?

Zencefil bitkisi ailesinin üyesi olan zerdeçal, çiçekleri sarı renkli olan, yaprakları büyük bir bitkidir. Farklı isimlerle de bilinmektedir: sarıboya, zerdeçav, Hint safranı, safran kökü gibi. Menşei Güney Asya olan zerdeçal, nemli ve sıcak ortamları sever, Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Çin gibi tropik Asya bölgelerinde yetişmektedir. Adının kökeni Fars dilinde sarı olan “zerd” ve odun manasındaki “çub” kelimelerinin birleşiminden “zerdeçub” ismi oluşmuş, dilimize de zerdeçal ismiyle geçmiş bulunmakta.

Taze Zerdeçal Tüketilmeli, Peki Neden Tazesi?

Sağlığımız açısından, kendimizi hastalıklara karşı korumak istediğimizde aldığımız vitaminler, ilaçlar yerine hep duyarız, taze meyvesini yiyin. Örneğin C vitamini hap olarak almak yerine portakal, mandalina gibi meyveleri taze tüketin, daha çok faydalıdır denir.

Zerdeçal da aynı şekilde. Her ne kadar bulunulurluk açısından toz zerdeçal almak kolay ve kullanılırlığı pratik olsa da, zerdeçal bitkisini taze tüketmek de tabii ki tercih edilmelidir. Zira taze zerdeçalın sağlığa faydaları, toz halinden daha fazladır, tazesinde olup tozunda olmayan pek çok yararlı doğal içerikler bulunmakta.

Zerdeçal yağı, taze zerdeçalın yaklaşık % 6 – 9u kadardır ve zerdeçalın işlem görmesi sırasında uçar gider. Bunun gibi başka özellikler de işlenirken kaybolduğu için, toz zerdeçalın sağlığa faydaları azalır.

Zerdeçal toz haline getirilirken içerisine katılan renklendiriciler, farklı dolgu maddeleri, zerdeçalın kalitesini düşürür. Siz iyisi mi taze zerdeçal kullanın, bu sorunu daha en başından ortadan kaldırın!..

Zerdeçalın Sağlığa Faydaları

Yukarıda zerdeçalın sağlığa faydaları üzerine birkaç kelime etmiştik, devam edelim.

Kansere Karşı Savaşçı Zerdeçal

Taze zerdeçal, vücudumuzdaki hücrelere zarar veren zehirli maddelerin önlenmesi için gerekli olan antioksidanları içerir, kurutulmuş ve toz zerdeçala göre daha fazladır. Zerdeçalın içerdiği en faydalı içeriklerden biri olan antikanser bileşeni olan kurkumin, toz halinde iken fazlasıyla azalır. Taze zerdeçaldaki yağ, kurkumin faydasını arttırır.

Meme, prostat, deri ve kalın bağırsak kanser türleri dahil olmak üzere, çeşitli kanser türlerine karşı tedavilere destek olarak kullanılır. Son dönemlerde klinik ortamlarda yapılan çalışmalarda, kanser hastalarında kurkiminin faydası üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

Unutkanlık ve Beyin Yaşlanmasına Karşı Zerdeçal

Hafıza sorunu yaşayan, Alzheimer gibi rahatsızlıklardan muzdarip olan insan sayısı gün geçtikçe artıyor. Zerdeçal, iltihap önleyici özelliği ile, beyindeki amiloid plakları oluşumunun engellenmesinde ve beyin hasarının azalmasında etkili olabilir.

Zerdeçalın Sağlığa Faydaları , Listeleyecek Olursak:

* Hafıza sorunu ve Alzheimer hastalığı riski azalır.

* Ciltte oluşan yaraların tedavisinde kullanılır.

* İçerdiği antioksidan sayesinde vücutta birikmiş olan maddelerin vücuttan atılmasını sağlar ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir.

* Meme, prostat, bağırsak, cilt kanserlerinin önlenmesinde yardımcı olur. İçerdiği kurkumin, kanser hücrelerinin yayılması konusunda başarılıdır.

* Kolesterol seviyesinin dengede durmasını sağlar, LDL’yi düşürür.

* Diyabet tedavisinde etkisini gösterir, insülin görevini başarıyla geçrlekleştirir ve kan şekerini sağlıklı seviyede tutar.

* Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynar

* Yaş aldıkça gelişen eklem ağrıları ve romatizma sorunlarına karşı iyi çalışır.

* İltihap önler.

* Sakinleşmenizi saplar, antidepresan özelliği vardır.

* Zerdeçal suyu, artrit olma ihtimalini azaltır.

* Safra kesesinin tembelleşme ihtimaline karşı, safra üretimini arttırır, bu sayede sindirim rahatlığı sağlar.

* İçerdiği zengin asit türleri ile mide oranını dengede tutar.

* Damarda; kan pıhtısının oluşumunu, plan oluşumunu ve kireçlenmeyi engelleyebildiği için inme ve kalp krizi riskini azaltır, kalp hastalıklarına karşı yararlıdır.

Zerdeçal Nasıl Tüketilebilir?

Pratiklik açısından rahat olan toz halindeki zerdeçalı yemeklere katabilirsiniz, suya karıştırarak zerdeçal çayı yapabilirsiniz. Fakat yukarıda belirttiğim gibi, zerdeçalın sağlığa faydaları taze halde daha fazla ortaya çıkar.

Koku’nun sağlığımıza etkisi hakkında fikrin var mı? Doğal Tütsü Yapımı yazıma göz atmayı unutma 

Yorumlar

Cevap bırakın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

İnternet paylaşımı yapanlar dikkat

Cep Telefonundan İnternet Paylaşımı Yapanlar Dikkat!

ibrahim

İbrahim Tatlıses Televizyon Ekranlarına Geri mi Dönüyor