Yeni Nesil Ergenlere Nasıl Davranmalıyız?

Filiz Şerbetçioğlu’ndan yine muhteşem bir yazı daha… “Yeni nesil ergenlere nasıl davranmalıyız?” sorusunun cevapları sizlere ışık tutacak. Bu değerli öneriler için kendisine çok teşekkür ediyoruz…
Yeni Nesil Ergenlere Nasıl Davranmalıyız?
Özellikle 12 ile 19 yaş arasında “ergen” denilen bir çocuğunuz, kardeşiniz veya iletişimde olduğunuz bir tanıdığınız var ise… Onlarla bir arada iken dikkat edebileceğiniz birkaç madde.
1- Onları tanıyın, görün ve fark edin
Bu çocuklar gelişim çağındadır bu sebeple onların bu geçiş dönemlerinde tanınmaya, görülmeye ve fark edilmeye ihtiyaçları vardır. Öncelikle bu yaşlardaki çocukları tanımalıyız. Neleri severler, neleri sevmezler öğrenmeliyiz.
2- Rol modeli kim?
Bu yaşlarda ki çocukların çoğunda taklitle öğrenme devam etmektedir. Kendilerine seçtikleri rol modellerini, yeme içmeden tutun konuşma tonlamasına kadar birçok konuda taklit etmeye devam ederler. Çocuğun rol modelinin kim olduğunu bilmek gereklidir.
3- Yerli yersiz sözler vermekten vazgeçin!
Ona yerli yersiz söz vermeyin ve vaatlerde bulunmayın. Bu sözleri tutmadığınızda veya vaadinizi yerine getirmediğiniz zaman size olan güveni sarsılır ve yeniden bu güveni oluşturmak için çok uğraşmanız gerekir.
4- Onu yargılamayın
Yaptığı hatalar ve yanlışlardan dolayı onu yargılamaktan kaçının, özellikle de toplumun genelini örnek göstererek. Bu tip yargılamalar size cephe almasına veya öfke duymasına sebep olur. Yargılamak yerine ona sebep sonuç ilişkisi ile hatasını anlatmayı deneyin.
5- Hassasiyet önemli
Zarar veren davranışların üzerinde hassasiyet ve dikkatle durarak birlikte düzeltmeye çalışın. Bu seçimlerin kendisine ait olduğunu söyleyin ve sonuçlarını da bilmesi gerektiğini anlatın.
Bu Haber İlginizi Çekebilir: Nefes Eğitmeni Ve Konuşmacı Mentörü Neslihan Canıoğlu
6- Başaramayacağı işler istemeyin
Onu kabiliyetlerinin üstünde işlere zorlamayın ondan başaramayacağı işler istemeyin. Ona güvendiğinizi onu destekleyeceğinizi belli edin. Bu işi başarabileceğine inandığınızı söyleyin. Açıkça muhalefet edeceği ve reddedeceği yaptıramayacağınız işi ondan isterseniz, ona karşı kredinizi kaybedersiniz.
7- Övün!
Faydalı ve gayretli çalışmalarını övün. KESİNLİKE Kıyaslama yapın. Takdire şayan kimseleri nazara vererek, “Sen de onun gibi olabilirsin, hatta ondan daha ileri gideceğinin farkındayım, senin bunu yapabilecek kapasiten” var” gibi ifadelerle onu daha mükemmele yönlendirin.
8- Olgunluk beklemeyin
Ondan yaşının üzerinde, fazla olgunluk beklemeyin. Olgun olacağı yaş dönemi oldukça uzun ama çocukluğu çok kısa sürüyor bunu hep hatırlayın.
9- Hemen yürüyemez…
Öğrenmenin adım adım olduğunu unutmayın bu yüzden bütün bilgiyi bir anda öğrenmesi için onu zorlamak yerine ona alan ve zaman tanıyın. Tıpkı yeni doğmuş bir bebekten hemen yürümesini beklememek gibi.
10- Köşeye sıkıştırmayın
10-Her ne olursa olsun onu köşeye sıkıştırmayın onu belli bir yöne sevk ederken, dört bir tarafını sarıp, yalana sığınmasına meydan vermeyin. Mutlaka bir çıkış bırakın ve iki taş arasında bırakıp ezilmesine sebep olmayın. Sıkışınca kolayca yalana başvuran silik bir şahsiyet haline getirmeyin.

11- Soğukkanlı olun
Sizi çok fazla bunalttığı zaman, soğukkanlılığınızı ve sükûnetinizi kaybetmeyin. Kendinize alan isteyin ve ona da aynı şekilde bu alanı vermeniz gerektiğini unutmayın.
12- Arkadaşlarının yanında değil!
Ona öfkelendiğiniz zamanlar olacaktır, bu durumu arkadaşlarının yanında çözmek yerine baş başa olduğunuz zamanlarda yapın.
13- Özen gösterin
Ona anlattıklarınıza özen gösterin yani sizin kabul görmediğiniz bir şeyin onun tarafından da kabul edilmeyeceğini bilmelisiniz. Beklediğiniz davranışları ona siz verin ama verdiniz diye de beklemeyin bu illaki onlar tarafından kabul edilmek zorunda değil.
14- Yeni bilgiyi öğretme
Yeni bilgiyi örneklerle veya eğlenceli yöntemlerle daha kolay öğreniyorlar. Bunu faydanıza kullanabilirsiniz.
15- Saygı ve sevgi
Sizden korkmasına değil, size saygı duymasını ve sevmesini sağlayın. Korku tüm yaşamı boyunca taşıyacağı bir yük haline geliyor ve ortadan kaldırılmadığı takdirde tüm ilişkilerine dahil oluyor.
Bu Haber İlginizi Çekebilir: 23 Nisan’da Çocuğunuz İle Yapabileceğiniz Eğlenceli Aktiviteler
16- Sizi gözlemliyor
Sizi her hareketinizle gözlemliyor. Ve bazıları sizi gözünde çok büyütebiliyor, bu fark ettiğinizde size ulaşabileceğini ve ona değer verdiğinizi gösterin. Size ulaşamadığında neredeyse tüm ilişkilerini ulaşılmaz hale getirebiliyorlar.
18- Kuşak farkı…
Aranızda kuşak farkını göz ardı etmeyin. Sizin yetiştirilme tarzınızdan örneklerle onu aşağılamayın. Bizim zamanımızda telefon mu vardı, internet mi vardı, bilgiye ansiklopediden ulaşırdık ifadelerini anlamalarını beklemeyin.
19- Değer
Kendine özen göstermesini, eşyalarına da değer vermesini bilmesini sağlayın. Ve hiçbir şeyin ondan değerli olmadığını da ekleyin.
20- Birlikte!
Onlarla birlikte eğlenin, arkadaşlarıyla yaptıkları etkinliklere katılmaya çalışın ancak zorlayıcı ve kontrolcü olmadan bunu yapın ki, bir kez daha davet edilme şansınız olsun.
Tüm bu önerileri kendinize göre şekillendirerek ergenlik dönemini kolayca geçirmelerini ve kendilerine değer veren bireyler olmalarına destek olabilirsiniz.
Onların da bir birey olduğunu bilerek iletişim kurmak her zaman beklediğinizden daha fazla fayda sağlayacaktır.
Bir eğitimci olarak gerçekten çok beğendim bu yazıyı Harika olmuş
Bir eğitimci olarak gerçekten çok beğendim bu yazıyı . Harika olmuş
Kardeşim tam bir ergen, evet neredeyse her maddeye uygun davranıyorum ama sanırım büyük şeyler beklememe kısmında sınıfta kalıyorum :(
Ergenlik dönemini deli dolu geçirdim :Dd
Özellikle ergenliğe girecek cocuk sahibi olanların mutlaka okuması gereken yazı
Elinize sağlık. Göz ardı edilmemesi gereken butun noktalara değinmişsiniz
Güzel başarılı bir yazı olmuş elinize saglık
yargılama konusunda dikkat etmem gerekiyor
Kaleminize sağlık gerçekten dikkat edilmesi gereken mevzular :)
Eline kalemine sağlık