Karbonatla ütü nasıl temizlenir? 1 yemek kaşığı su ile 2 yemek kaşığı karbonat karıştırılır. Karışım biraz sulu ama ütü tabanına yapışacak kadar da yoğun olmalıdır. Filtrelenmiş ya da damıtılmış su kullanmanız önerilir. Ütü tabanı tamamen soğuduktan sonra ütü tabanına bu karışım direkt olarak parmak ya da spatula ile yayılır. Ütüde belli bir bölge kirliyse sadece o bölgeye de uygulamak yeterli olur. Genel bir temizlik içinse tüm tabana yaymanın bir sakıncası yoktur. Bir kaç dakika bekledikten sonra temiz ıslak bir bez ile yayılan karbonat karışımı silinir.
Ütünün buhar deliklerinin temizliği için kulak çubuğu bir miktar damıtılmış suya batırılır ve delikler temizlenir.
Ütünün su haznesi, eski su dökülerek yeni su eklenip doldurulur. Güçlü bir temizlik için 3/4 su bardağı su ve 1/4 su bardağı sirke ile hazneyi doldurabilirsiniz. Ancak ütünün sirke dayanıklılığını anlayabilmek için önce kullanma kılavuzuna bakmak iyi bir tercih olabilir.
Tüm işlemler bittikten sonra ütü en yüksek derecede çalıştırılır. Buhar ayarı açık olmalıdır. Buhar ve sıcaklık, buhar deliklerinin derinlerinde kalmış olan yapışkan maddeleri ve mineral tortuları temizler. Sıcak ütü ile işlem yaparken ütünün çıkaracağı buhardan yanmamak için dikkatli olmak gerekir.
Yapılan işlemlerin ardından bir deneme yapmak için temiz sizin için önemli olmayan bir bez alın ve ütüleyin. Temizlik sonrası ilk ütüde, ütü içinde biriken kirler bezin üzerinde şeritler bırakabilir. Bezi ütüleyerek kalıntılardan da kurtulabilirsiniz. Buhar düğmesine sık sık basarak daha fazla buhar çıkarabilirsiniz.
İŞLEMLER BİTİNCE
Ütüyü fişten çekin ve soğumaya bırakın. Ütüyü korunaklı bir yüzeye bırakın, ütü soğurken eski tortular ütüden dökülebilir. Su haznesinin içindeki suyu da mutlaka boşaltın.
-
SİRKE VE TUZLA TEMİZLEMEK
Sirke ve tuzla ütü nasıl temizlenir? Üçte ikisi beyaz sirkeden oluşacak şekilde sirke-tuz karışımı hazırlanır. Bu karışım ocakta orta ateşte tuz eriyene kadar ısıtılır, ama sirke kaynamamalıdır. Karışımın kokusu oldukça keskin olacaktır hazırlıklı olun, ayrıca sirke kokusunun elinize bulaşmaması için eldiven kulllanabilirsiniz. Ütü temizlemek için en etkili yöntemlerden biri de budur. Karışım ılık olana kadar beklenir. Sirke karışımının içine temiz bir bez parçası batırın veya bir fırça da kullanabilirsiniz. Ancak ütünün altı teflon kaplı ise fırça çok mantıklı olmayabilir. Ütünün tabanı ılık karşımla ovulur. Temizliği bitirdikten sonra kalıntılar çıkarılmalıdır. Beyaz sirkenin içine batırılan bir bez parçası yardımıyla ütü tabanı tekrar temizlenerek arındırılabilir.
DİĞER YÖNTEMLER
- Ütü en düşük derecede çalıştırılır. Bir kurutma kağıdı ile bütün kirler ve yapışkan maddeler çıkana kadar ovulur. İşlem bitince ütü derecesi arttırılır, kurutma kağıdının temizlemediği kalıntılar eski bir bez parçası ütülenerek giderilebilir.
- Bir miktar diş macunu soğuk ütü tabanına, özellikle de sıkıntılı bölgelere sürülür. Temiz bir bezle ile ütü tabanı ovalanarak silinir. Ütünün buharı açılır ve bez beş dakika kadar buharla ütülenir.
- 1 yemek kaşığı diş macunu, 2 yemek kaşığı karbonat, 3 yemek kaşığı sirke karıştırılır. Bu karışım ile ütü tabanı temizlenir.
- Beyaz sirke ve filtrelenmiş su ile ütünün su haznesi doldurulur. Ütünün buharı etkinleştirilir. Beş dakika süresince pamuklu ve kalın bir bez ütülenir. Sirke karışımı su haznesinden boşaltılır ve ütü tabanı temiz havluyla temizlenir.
- Ütünün altında yapışkan bir şey var ise, ütünün derecesi en yüksek dereceye çıkartılarak buhar özelliği kapatılır ve ütü temizlenene kadar sıcak ütü gazetenin üzerinde gezdirilir. Bu işlem sonrası ütüdeki yapışkanlık devam ederse, gazetenin üzerine biraz tuz serpilerek işlem tekrar yapılır.
İPUÇLARI
Ütünün taban dışındaki alanlarını temizlemek için nemli bir bez yeterli olacaktır. Ütüyü yukarıdan aşağı doğru nazikçe temizleyebilirsiniz. Ütü elektrikli bir cihaz olduğu için fazla su kullanmak ütü için zararlı olabilir.
Bu doğal yöntemler dışında ticari ütü temizleme ürünlerini de deneyebilirsiniz.
Buharlı ütü kullanıyorsanız, ütünün içindeki fazla su her zaman boşaltılmalıdır. Bu şekilde ütünün içinde oluşan mineral tortularından kurtulabilirsiniz.
Genelde ütü içinde musluk suyu yerine filtrelenmiş su kullanmak da iyi sonuç verecektir.
UYARILAR
Tüm bu bahsedilen işlemleri uygulamadan önce ütüye zarar vermemek adına, ütünün kullanma kılavuzunu mutlaka okumalısınız. Her ütü aynı olmayabilir ve ütü temizlemek için kılavuzda özel talimatlar olabilir.
One Comment
Leave a Reply