içinde

Türkiye’de Kadın Chefler

Türkiye'de kadın chefler

Türkiye’de kadın chefler, sayısı çok fazla değil. Ama şefliğe damgasını vuran bir çok kadınımız bulunmakta. Biz de bazı kadın şeflerimizi sizlere belki örnek teşkil eder diye yazalım dedik..

Türkiye’de Kadın Chefler

Kadınlar için her konuda iş imkanları az olduğu gerçeği var. Gerçi bu süreç son zamanlarda değişti artık kadınlarımız da elini attığı her işte başarılar gösteriyor. Türkiye’de kadın chefler konusuda bu durumda aynı. Bir çok kadınımıza örnek olacak kadın şefleriniz kimlermiş bir tanıyalım.

Ebru Baybara Demir

Turizm ve Rehberlik bölümünden mezun oldu. Ebru Baybara Demir daha sonra sektörde pek çok önemli şirkette çalışıp meslek birliklerinde de görev aldı. 12 yıl sonra hayatında keskin bir dönüş yaptı. Kariyerini bir yana bıraktı. 1999 yılında memleketi Mardin’e yerleşti. O dönemde şef restoranı bulunmayan Mardin’de “Cercis Murat Konağı”nı açtı. Mardin’e olan yolculuğunu “Eve göç” olarak tanımladı. Ebru Baybara Demir, geleneksel tarımla elde edilen yöresel ürünlerle yaptığı yemekleri yaratıcı sunumla birleştiriyor. Mardin’deki restoranından dünyanın en büyük şeflerinden biri olarak gösteriliyor. Ancak uzanan bu yolda sadece yemeklerinden bahsedilmiyor. Ebru Baybara Demir, Mardin ve çevresinde gastronomi okulları açılmasına öncü oldu. Yöresel organik tarım ve hayvancılığın desteklenmesini sağladı. Özellikle bölgeye ait Sorgül Buğdayı’nın sürdürülebilir tarımının sağlanmasına katkıda bulundu. Turizm projeleri geliştirilmesini sağladı.  Ayrıca sayısız sosyal sorumluluk projesinin de aktivisti. Hayatı ve çalışmaları, Avrupa’da Portekiz, İspanya başta olmak üzere pek çok ülkede ders konusu oldu. Dünyanın en prestijli yemek yarışması Basque Dünya Aşçılık Ödüllerine katıldı. Bu yarışmada  2 kez finale kaldı. Dünyanın en iyi 10 şefinden biri olarak gösteriliyor. Ayrıca gastronominin en ilham verici rol modellerinden biri olarak kabul ediliyor.

Jale Balcı

Jale Balcı, bölgesel yemekler ve menü tasarımı üzerine uzmanlaşan şef ve yazar.  İş hayatına finans sektöründe başladı. Yemek macerasına 8 yıllık bir kariyerin ardından hobi olarak başladı.  2006 yılında ilk kitabı Tadında Yolculuk ile devam etti. Tesadüfen tanıştığı dünyaca ünlü şef Mike Norman özel çalışmalar yaptı. Ayrıca Jale Balcı, çeşitli otellerin şefleriyle de birlikte çalıştı. Londra, Paris ve Brüksel’de eğitimlere katıldı. Kurucusu olduğu “Antiochia Concept” ile tanındı. Sonrasında ise “Lokanta Farina” ile adından söz ettirdi. Alancha İstanbul’da baş danışman şef olarak görev yaptı. Jale Balcı menü tasarımı konusunda adından oldukça söz ettiriyor. Bu konuda danışmanlık yapmaya devam ediyor. Doğum yeri olan Antakya mutfağı ona ilham verdi ve yemeklerine yerel fikirler kattı. Ayrıca bölgenin yemeklerini ön plana çıkarttı. Bunun yanı sıra yeni tasarımların esintilerini de kullandı. Jale Balcı’nın bir çok kitabı var. Antakya Yemekleri kitabı İngilizceye çevrildi. Ayrıca Hatay lezzet gastronomi Festivali’nin de düzenleyicisidir. Moderatörlüğünü de yapmaktadır. Şişli Meslek Yüksekokulu’nda danışma kurulu üyeliğini sürdürüyor. Genç aşçı adaylarına eğitmenlik yapıyor.

Burçak Kazdal

Amerika’da Endüstriyel Tasarım eğitimi aldı. Ancak yemeğe ve yemek yapmaya olan ilgisini dizginleyemedi.  Burçak Kazdal’ın önünde abisi Murat Kazdal’ın şefliği vardı. Abisinin izinden gitti.  Emre Mermer ve Defne Koryürek’in Dükkan adlı mekanında çalışmaya başladı. Bu mekanda kasap çırağı olarak mesleğe adım attı. Ardından önce Changa’da çalıştı. Sonrasında İngiltere’ye gitti. The Kingham Plough’ta tecrübe kazandı. 2017 yılında, abisi Murat Kazdal ile birlikte çalışmaya başladı. Yeniköy’de Apartıman adlı restoranlarını açtılar. Bir aile apartmanının restorana dönüştürülmesini sağladılar. Mekan benzersiz bir tasarıma sahip. Apartıman’da mutfak Burçak Kazdal’ın yönetiminde. Menü sürekli yenileniyor. Müdavim misafirlerini her defasında yeni bir lezzetle karşılıyor.  Burçak Kazdal, 2 sene gibi kısa bir sürede dikkat çekti. Menüleri ve yenilikçi yemekleriyle kendisine özel bir yer edindi. Usta şef olarak anılmaya başladı.

Didem Şenol Tiryakioğlu

Koç Üniversitesi’nde Psikoloji okuyordu. Ancak ani bir kararla aşçılık eğitimi almak için Amerika’ya gitti. 2001 yılında New York’taki French Cullinary Institute’da aşçılık üzerine eğitim gördü. Eleven Madison Park restoranında çalıştı. İstanbul’a döndükten sonra Nu Teras’ta “Ufak Yemekler”i yaptı. Dionysos Hotel ‘in 2005-2009 yılları arasında baş aşçılığını üstlendi. 2010 yılında ilk kitabı “Kızınız Defne’yi Oğlumuz İskorpite adlı kitabı çıktı. Bu kitap Yapı Kredi Yayınları’ndan basıldı. Lokanta Mayayı  2010 yılının Mayıs ayında Karaköy’de açtı. 2012 yılının Mayıs ayında ise Şişhane’de Gram’ı açtı. İnternet ve anket yoluyla oylanarak seçilen Time Out İstanbul 2010 Yeme İçme Ödülleri’ne katıldı. En İyi Şef Ödülü’ne layık görüldü. İkinci kitabı ‘Biraz Maya, Biraz Gram‘ı çıkardı. 2017 yılında Gramlar 4 şubeye ulaştı. Mevsimsel ve yerel malzeme ile yeni yemek çeşitleri yaratmak için düşüncelere devam ediyor. Yaptığı tüm hatırı sayılır işleri için ekibini unutmadı. Tüm bu işlerini çalıştığı muhteşem ekibe borçlu olduğunu düşünüyor. Gram’da Tiryakioğlu’na Esra Acar eşlik ediyor. Esra Acar, The Culinary Academy mezunu başka bir kadın şef. Tiryakioğlu ve Acar, mutfaklarına kaynağını bilmediklerini malzemeyi sokmuyorlar. Ayrıca sadece mevsiminde o malzemeyi pişiriyorlar.

Aylin Yazıcıoğlu

Galatasaray Lisesi’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde Sosyoloji okudu. Aylin Yazıcıoğlu, Cambridge Üniversitesi’nde 36 yaşında iken ve doktoranın üçüncü yılında iken ‘10 sene sonra bu meslekte olmak istemiyorum dedi. Kariyeri ile o zamana kadar kurduğu tüm köprüleri yaktı. Her şeye sil baştan başladı. Akabinde dünyaca ünlü Le Cordon Bleu Paris’de aşçılık eğitimi almaya başladı. Okul süresince de eğitmen şeflerin asistanlığını yapıyor. Böylece bir çok Fransız şefle de çalışma fırsatı buldu. Okul sonrası uzun yıllar Londra, Paris gibi şehirlerde, Michelin yıldızlı restoranlarda çalışıyor. 2013’te ise Türkiye’ye döndü. Kaan Sakarya ile Nicole Restaurant’ı açtılar. Nicole, yerli ve taze malzemelerden oluşan mevsimsel menüleri ile gündeme geldi. Ayrıca şato tarzı şaraplara ağırlık veren katı ve deneyimli servis ekibi ile rafine damaklara hitap eden bir butik restoran. Degustation menüleriyle de Türkiye’nin en öncü restoranlarından! Vedat Milör’ün de dediği gibi Nicole ‘İstanbul’un en iyi gastronomik ve rafine lokantası’. Ancak 7 yıl sonra bu senenin başında Aylin Yazıcıoğlu sosyal medyasından adeta bir akademi gibi anılan Nicole’den ayrıldığını duyurdu. Üstüne koyarak bir süre sora yeniden başlayacağına eminiz.

Zeynep Pınar Taşdemir

2011’de MSA Aşçılık Sanatı Akademisi’nden mezun oldu. Zeynep Pınar Taşdemir, 2012’de Mest’te aşçı olarak başladı. 2014’te Changa’da aşçıyken Fumee’ye şef oldu. 2015’te ise Müzede Changa’da şef olarak çalıştı. 2017’de Yeniköy’de kendi mekanı Araka’yı açtı. Mekandaki süs bitkilerini bile evinden getirdi. Zeynep Pınar Taşdemir mutfağın alışverişine kadar kendisi yapıyor.  Araka’nın lezzetli ve rahat bir yer olması için elinden geleni yapıyor. Küçük bir mutfakta az sayıda aşçısı var. Bu mekanda maksimum 50 kişiyi ağırlayabiliyor. Ayrıca bu mekanda menüyü o günün malzemeleri belirliyor. Araka’da yemeğin butik hali sunuluyor. Zeynep Pınar Taşdemir, kendi yarattığı bir konsepti var. Kendi neslinin başarılı şeflerinden biri olarak gösteriliyor.

Ülkemizin İlham Veren Kadın Seyyahları

Yorumlar

Cevap bırakın
  1. Kadınların yapabileceği iş dalları fazlasıyla var. Engel koymak doğru değil. Ama şef olarak erkekler bir ün yapmışken bu kadınların ünü gurur verici. Aslında yine erkek egemen dünya da burada da kadınlaro arka planda bırakılmış.

  2. Bu sektörde hep erkekleri gördük ve iyiler bu gercek.. içeriği okumak su manada iyi geldi cunku kadınlar da görüyorum ki Chef olarak hiç azımsancak sayıda degiller ama genel olarak evde istemem diyen erkekler konu cheflik olunca mutfakta iddalılar.. Jale balcı dikkatımi ceken isimler arasında

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

Kedilerin bıyıkları

Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

Evde canı sıkılanlara öneriler

Evde Canı Sıkılanlara Öneriler