içinde

BayıldımBayıldım

Torpil Veya Külah Pasta Yapımı

Torpil Veya Külah Pasta Yapımı
Torpil Veya Külah Pasta Yapımı

Uzun zamandır eksik bilgi vermeme adına torpil yani külah pasta yapımı için ufak bir araştırma yaptık. Torpil genelde İzmir halkının bildiği, İzmir’de hemen hemen bütün pastahanelerde bulunan lezzetli hafif bir tatlı çeşididir. Çeşitli ülkelerde torpil benzeri tatlılar olsa da bunlar daha farklı lezzetlerdir.

Bulgaristan’ın meşhur funiyke tatlısı görüntü olarak benzerlik gösterse bile lezzet olarak daha değişiktir. Funiyke tatlısı kurabiye hamuruyla yapılıp iç malzemesi olarak çilekli veya böğürtlenli nişastayla krema yapılır. Yine görüntü olarak benzer ama iç kreması farklı olan İtalya’nın kanola tatlısı vardır. Kanola tatlısının içi mascarponeyle yapılır. Torpil yani külah tatlısı milföy hamuruyla hem lezzetli hemde pratik oluyor.

Torpil Veya Külah Pasta Yapımı

Yapımında mutlaka kalıp gerekmese de kalıp kullanılınca çok daha kolay oluyor. Torpil pastanın kalıpları öyle her yerde bulunmuyor. Burada yani İzmir’de bulma imkanım kolay oldu. Ama torpil kalıbını bulamayanlar yağlı kağıdı külah haline getirip hamurunu ona sarabilir. Ve gayette güzel şekil elde edersiniz.

Yok ben onunla uğraşamam derseniz şayet hazır dondurma külahlarından alarak, külahların üzerine sarıp pişirmek. Sanırım bu kadar açıklama, torpil tatlısını yapmanız için yeterli olur diye düşünüyorum ve mutlaka bir tanesi işinize yarar.Ve şimdi geçelim bu muhteşem tatlının tarifine…

MALZEMELER (12 TANE TORPİL İÇİN)

  • 2’li şekilde olan 4 tane milföy hamuru (yani 8 yaprak ama arasını koparmayınca 4 oluyor)
  • 4-5 yemek kaşığı Antep fıstığı (ya da fındık kırığı)
  • 1-2 yemek kaşığı pudra şekeri

KREMASI İÇİN MALZEME

  • 1/2 litre süt
  • 1 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası
  • 1 yemek kaşığı dolusu un
  • 4 yemek kaşığı kadar şeker
  • 1 yemek kaşığı kadar tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 poşet kremşanti
  • Kendi isteğiniz doğrultusunda ufak ufak doğranmış çilek, vişne, kivi, muz gibi meyveler veya damla çikolata

TORPİL TATLISININ YAPILIŞI

  • İkili yaprak olan milföylerin üzerine hafif un dökerek, iki taraflı olarak açılıp iki kat büyüklüğüne gelesiye kadar oklavayla açılır.
  • Açılan milföy hamurları çatal yardımıyla delikler açılarak fazla kabarması önlenir.
  • Açıp büyüttüğünüz milföy hamurlarını altı tane şerit haline gelecek şekilde bıçak yardımıyla kesilir.
  • Eğer kullandığınız kalıplar hazırsa, önce kalıplar yağlanır. Kenarları üst üste gelecek şekilde güzelce sarılır.
  • Hazırladığınız şeritleri sardıktan sonra tekrar üstüne ikinci bir şerit daha sarılır. Yani her bir torpil külahı için iki şerit kullanılır.
Külah Pasta Yapımı
Külah Pasta Yapımı
  • Hazırlanan torpillerin en üst kısmını hafif boşluk bırakırsanız,milföyler piştikten sonra çıkması çok daha kolay olur.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serip, hazırlanan külahlar tepsiye aralıklı olarak dizilir.
  • Daha önceden ısıtmış olduğumuz 200 derecelik fırında hemen hemen 30-35 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişirilir. (Fırına gör farklılık gösterebilir)
  • Kremasını hazırlamak için tencereye süt, un, şeker ve nişasta koyulur kıvam alıp koyulaşana kadar karıştırarak pişirilir.
  • Krema piştikten sonra ocaktan alınır ve içine vanilya ve tereyağı eklenerek soğutulur.
  • Buradaki ayrıntı ise pişirdiğimiz kremanın soğuk olmasıdır. Kremanın soğuk olmasına özen gösterin hatta soğuduktan sonra bir on dakika kadar buzlukta bekletin. Buzluktan çıkardığınız kremaya kremşanti dökerek mikserle iyice çırpılır.
  • Kremşanti koyup mikserle çırpılan krema buzdolabında katılaşana kadar bekletilip, dinlendirilir. Bu süre hemen hemen yarım saat kadardır.
  • Hazırladığımız krema soğuduktan sonra külahların içine ister küçük bir tatlı kaşığıyla ya da varsa evinizde isterseniz krema torbası kullanarak krema doldurulur.
  • Hazırladığınız torpillerin boşluk ağız kısmına biraz fazla taşırarak krema sürülür, taşan kremanın üstü için fıstıklar serpilmesi için bu işlem yapılır.

Birbirinden Lezzetli Kurabiye Tarifleri

  • Sonra tabağa aldığımız antep fıstığı ya da fındık kırığı taşan kremamız üstüne bolca dökülerek tabağa dizilir.
  • Tabağa dizdiğimiz torpillerimizin üstüne bolca pudra şekeri döküp dolaba konulur ve 1-2 saat dinlendirilir.
  • Dışı milföyün çıtır çıtırlığı ile, içi kremanın verdiği yumuşacık lezzetliyle torpillerimiz yani külah tatlımız yemeye hazır hale gelir.

Afiyet olsun…

Özlem Keskin

Yorumlar

Cevap bırakın
  1. Pastane çalıştığım zamanlar bu tarifin ben çikolatalisini yapardım fırından çıkmış külahlarin dış yüzeyini erittigim kuvertur çikolatasina bulardim 3 dk bekletilirdim donardi ardından kremasıni koyardim

  2. Adını ilk defa duydum yani başka bir adı yoksa şayet ama güzel tatlıymış tarifini not alayım
    Tarif için de teşekkürler 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

Kadınlar için bacak dövmesi üst bacak9

Kadınlar İçin Bacak Dövmesi Modelleri – Üst Bacak Dövme

Makyajda Kontür Nedir? Nasıl Yapılır?

Makyajda Kontür Nedir? Nasıl Yapılır?