içinde

Topkapı Sarayı’nın Restore Edilen Bölümleri Açıldı!

Topkapı Sarayı’nın Restore Edilen Aşçılar Mescidi, Kalayhane bölümü ve Harem Hünkâr Hamamı, Saray Mutfakları ve Saray Hamamı, Kuşhane Mutfağı ve Valide Sultan Hamamı Bölümleri De Ziyaretçilerine Açıldı!

Topkapı Sarayı'nın Restore Edilen Bölümleri Açıldı!
Topkapı Sarayı'nın Restore Edilen Bölümleri Açıldı!

Topkapı Sarayı’nın Restore Edilen Diğer Bölümleri De Ziyaretçilerine Açıldı!

İstanbul’da bulunan Topkapı Sarayı’nın: Aşçılar Mescidi, Kalayhane bölümü ve Harem Hünkâr Hamamı, Saray Mutfakları ve Saray Hamamı, Kuşhane Mutfağı ve Valide Sultan Hamamı ile bahçe düzenlemeleri tamamlanan Arslanlı Bahçe alanlarının restoreleri tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun’un katılımıyla düzenlenen açılış töreniyle geçtiğimiz günlerde yeniden ziyarete sunuldu.

Topkapı Sarayı, yaklaşık dört yüz yıl boyunca saray eşrafına hizmet veren ve idare merkezi görevi üstlenmişti. 2013 yılından itibaren ciddi bir restore sürecine giren sarayın restoreleri tamamlandı. Saray Mutfakları bölümü, 15. ve 18. yüzyıllar arasında saraya yemek hazırlama görevini üstlenirken, 19. yüzyıl itibariyle hem Sara Mutfağı hem de Helvahane olarak hizmet vermiş ve 23 Eylül 2014′ te ziyaretçilerine “merhaba” demişti.

Yenilenen bölümler özgün biçimlerine sadık kalarak, temalar halinde tasarlandı

“Mutfak Sofra Araç Gereçleri” olarak sergilenen bölümde: Yeme-içme ritüelinin hazırlanışı esnasında kullanılan satır, bıçak, kıyma makinası, bakraç ve güğüm vb. yemek yapmak için kullanılacak mutfak aletlerinin yanı sıra tepsi, sofra altlığı, sefer tasları gibi sunum malzemeleri de yer almaktadır.

“Saray’da Kahve” alanında: Kahvenin ilk kavrulma işleminden içimine hazır haline gelinceye kadar kullanılan kavurma tavalarından çeşitli fincan yapılarına kadar malzemeler ve Saray’da yapılan törensel kahve sunumu sergilenmektedir.

“Sarayda Kiler”

Son olarak hizmet ettiği dönemlerde depo görevinde olan, ziyaretçilere “Saray’da Kiler” olarak sunulan bölümde de bazı malzemelere yer verildi. Bunlar; yiyecek ve içecek saklanmasında kullanılan bakır, çeşitli özellikte kullanılan seramik, porselen ve küp gibi malzemelere yer verilmiştir.

Sarayın mutfak alanı kap ve gereçlerinin onarılıp kalaylandığı Kalayhane bölümünde de canlandırmalar yapılarak ziyaretçilerin ilgisini çekmek amaçlandı. Mutfak çalışanlarının gerekli ibadetlerini yerine getirmek amaçlı kullandıkları Aşçılar Mescidi ve Koğuş Hamamı ilk kez görücülerine sunuldu.

“Valide Sultan Hamamı ile Hünkâr Hamamı”

“Valide Sultan Hamamı ile Hünkâr Hamamı”, gerekli ölçüm ve tabanından tavanına geçirdiği değişim ile eski haline çok benzer bir yapıda tasarlandı. Arşiv ve fotoğraflardan yararlanılması sayesinde 2014 yılından itibaren yapılan titiz çalışmaların sonucunda geçtiğimiz günlerde sergilenen alanların arasında yerini aldı.

Harem’in 15. yüzyılda inşa edilen birinci alan ve mihverini oluşturan Altınyol’dan girişi sağlanan “Kuşhane Mutfağı”: Orada çalışan görevlilerin gece-gündüz kalabilmesi için düzenlen bir yapı görevindeydi. Depo olarak geçmiş dönemde kullanım alanı bulan bölüm, 2016 yılında restore edilmeye başlamıştı.

Topkapı Sarayı Mumyası’nın Hikayesi

Yorumlar

Cevap bırakın
  1. Valide Sultan Hamamı’ndan büyük diye çekişmeler olmuş zamanında analar ve oğullar arasında☺️ama sonra düzeltmişler arayı. Restore ederken eşit yapmaya çalışmışlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

14 Ocak Günlük Burç Yorumları

14 Ocak Günlük Burç Yorumları

Dark Inside İçin Fragman Yayınlandı!