içinde

Tereyağının Faydaları Nelerdir?

Tereyağının faydaları

Ülkemizde yemekler tereyağı ile pişirildiği zaman gerçek lezzetine ulaşır şeklinde bir düşünce vardır. Bir yandan da tereyağı genellikle sağlıksız bir besin olarak da bilinir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki hayatı boyunca gerçek tereyağı tüketen insanların tüketmeyenlere göre daha uzun yaşadıkları kanıtlanmıştır. Tereyağının faydaları saymakla bitmiyor. 

TEREYAĞI SEÇİMİ YAPARKEN DOĞAL ÜRÜNLERE YÖNELMEK ÖNEMLİDİR

Margarin gibi işlenmiş ürünler yerine doğal ve katkısız tereyağı tüketmeyi tercih etmek gerekir. Çünkü yapılan araştırmalara göre tereyağının margarine oranla bizleri kardiyovasküler hastalıklardan koruduğu ortaya çıkmıştır. Tereyağı sindirim sistemi için de çok faydalıdır. Tereyağı meralar ve fabrikalarda yetiştirilen ineklerden alınan sütten üretilmektedir. Otla beslenen ineklerin sütünden elde edilen tereyağı, son derece önemli bir vitamin olan K2 vitaminini içerir. Bütrik asit denilen yağ türü kolon sağlığını korumak için çok önemlidir. Aynı zamanda konjuge linoleik asit içerdiği için kilo almaya karşı bir koruma sağlar. Gelelim tereyağının faydalarına…

TEREYAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

  • VİTAMİN KAYNAĞIDIR

Tereyağı içerdiği A vitamini sayesinde vücuttaki fonksiyonların düzgün çalışmasını sağlar. A vitamini gözlerimiz için de gereklidir. Endokrin sistemin iyi çalışmasına yardımcı olur. A vitamini boşaltım ve sindirim sistemi için de faydalıdır. Cilt, göz, ağız ve boğaz gibi bölgeler için de yararlıdır. Bulaşıcı hastalıklardan korur ve hücrelerin onarılmasına yardımcı olur. Ayrıca tereyağında E ve K vitaminleri de bulunmaktadır.

  • GÖZLERİMİZ İÇİN FAYDALIDIR

Tereyağının içerisinde bulunan beta karotenler gözü koruyarak oluşması muhtemel rahatsızlıkları önler.

  • MİNERAL KAYNAĞIDIR

Manganez, krom, çinko, bakır, selenyum bulunmaktadır. Buğday tohumu ile karıştırıldığında gram başına daha çok selenyum içerir. İyot açısından da destekleyici özelliği vardır.

  • GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDANDIR

Doğal tereyağında karoten bulunur. Karotenler antioksidanlara ve A vitaminine dönüşür. Hastalıklarla mücadele etmek için birebirdir. Bağışıklık sistemine fayda sağladığı için vücütta enfeksiyon barınamaz.

  • BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Tereyağı içinde bulunan kısa ve orta zincirli yağ asitleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca mikribiyal olduğu için bağırsak içinde bulunan patojenik mikroorganizmalarla da mücadele eder. Vücudun onarılmasına yardımcı olur ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
  • KANSERLE MÜCADELE EDER

Tereyağında A vitamini ve beta-karotenin yüksek seviyede olması kolorektal ve prostat kanseri riskinin azaltılmasında yardımcıdır. Uzmanlara göre tereyağı meme kanserinde de olumlu etkilere sahiptir. A vitamini antioksidan etki gösterdiği için kanserin büyümesini engellemeye yardımcı olur.

  • MİDE VE BAĞIRSAK İÇİN YARARLIDIR

Tereyağı glycospingolipidler içerir. Bu yağ asidi özeldir ve mukus katmanlarına katkıda bulunur. Mide ve bağırsaktaki savunma sistemini güçlendirir. Böylece bakteriyel enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olarak mide ve bağırsak sorunlarını ortadan kaldırır.

  • EKLEM SERTLİĞİNE İYİ GELİR

Tereyağının anti sertlik özelliği vardır. Yapılan araştırmalara göre, tereyağ tüketilmesi kireçlenme için yararlıdır. Eklemlerdeki artrit gibi rahatsızlıkları önler. Arterler ve katarakt gibi sorunlarda fayda sağlar.

  • KEMİKLERİN GÜÇLENMESİNE YARDIMCI OLUR

Vücudun kalsiyumu emmesi ve kemiklerin güçlenmesi için A ve D vitaminine ihtiyaç vardır. Tereyağı bu vitaminleri içerdiğinden dolayı kemikler için faydalıdır. İçerisinde süt bulunduran ürünler kemik sağlığı için güçlü bir koruyucu olarak bilinir .Tereyağı da süt içerdiği için kemik erimesi riskini azaltır.

  • DİŞLER İÇİN FAYDALIDIR

Tereyağı anti karsinojenik etkiye sahip olduğu için diş çürümelerini önler.

  • KOLESTROL SEVİYESİNİ DÜZENLER

Gerçek tereyağı kullanımı HDL’ yi ( iyi kolestrol) yükseltir, LDL’ yi ( kötü kolestrol) düşürür ve metabolizmaya düzenler. Ayrıca kişide tokluk hissi yaratır.

  • BEYİNE İYİ GELİR

Tereyağında Omega3 ve Omega6 yağ asitleri bulunmaktadır. Özellikle Omega3 yağ asitleri beynin gelişmesine yarar sağlamaktadır.

Tereyağının faydaları ile ilgili yazımdan sonra zeytinyağının faydalarını okumak isterseniz linke tıklamanız yeterli..

 

Yorumlar

Cevap bırakın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

anneler günü kutlamaları

Anneler Günü Kutlamaları

erkeklerin-aldatma-sebepleri-nelerdir

Erkeklerin Aldatma Sebepleri Nelerdir