Tahvil türleri nelerdir? Tahvillerin bir çok çeşitleri vardır. Genelde bu çeşitler çıkarılan kuruma göre şekillenir. Ancak tahvil değerinin piyasa oranlamasına göre de farklılık göstermektedir. O zaman yatırım yapılabilecek tahvil çeşitlerine bir göz atalım.
Tahvil Türleri Nelerdir?
Devlet Tahvilleri
Devlet tahlilinin ne olduğu isminden de anlaşılıyor. Bu tahviller devletin yani hazinenin çıkardığı tahvillerdir. Hazine tahvili olarak da bilinir. Devlet veya hazine tahvilleri, en risksiz olan tahvil çeşitleridir. Çünkü paranızı borç olarak verdiğiniz kurum devlettir. Geri almama şansınız yoktur. Bu yüzden getirisi azdır. Fakat her ne kadar az da olsa en güvenli tahvil çeşididir. Bu yüzden bir çok insanın tercihi de bu tahvilden yanadır.
Özel Sektör Tahvilleri
Özel sektör tahvilleri, anonim şirketlerin ya da bankaların çıkardığı tahvillerdir. Kendilerine finansman geliri sağlamak isteyen şirketler vardır. Bu şirketler için tahviller uzun vadeli gelir kaynağıdır. Risk bakımından bakacak olursak tehlikeli sınıfına girer. Bu tahviller incelendiğinde ise tahvil grubu arasında en yüksek riske sahiptir. Fakat diğer araçlarla karşılaştırma yapıldığından onlardan daha güvenli diyebiliriz.
Burada dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Tahvilini alacağınız şirketin sıkıntı çıkarmayacağından emin olmak gerekir. Bunu öğrenmek için bazı araştırmalar yapmalısınız. Ayrıca tahvilini alacağınız şirketin kriterlerini göz önüne almalısınız. Paranızın geri alabileceğinizi düşünüyorsanız, bu tahvilleri rahatlıkla alabilirsiniz.
Primli ve Başa Baş Tahviller
Her tahvilin üzerinde bir değer bulunur, başa baş tahviller aynı değer ile piyasaya sürülür.Primli tahvil ise üzerinde yazan değerden daha düşüğü ile piyasaya sürülmesidir.
Hamiline ve Nama Yazılı Tahviller
Tahvillerde isim belirtme zorunluluğu yoktur ve bu tamamen şirkete kalmıştır. Hamiline yazılı tahvillerde, isim belirtilidir. Nama yazılı tahvillerde isim belirtilmez. Nama yazılı tahvilleri o kişiden bir başkası ciro ettirmediği sürece bozduramaz. Hamiline yazılı tahviller de ise durum farklıdır. Kimin elindeyse bozdurma hakkı ona aittir.
Paraya Çevrilme Kolaylığı Olan Tahviller
Vadenin sonunu beklemeden paraya çevrilebilen tahviller vardır. Paraya çevrilmesi kolaylığı olan tahviller, tarihini beklemeden, faiz hakkını kullandıran tahvillerdir.
İkramiyeli Tahviller
Bu tür tahviller finansman gelirini daimi kılmak için kullanılır. Ayrıca daha fazla satış yapabilmek gibi amaç vardır. Tahvili aldığınızda yanına farklı yönde vaadlerde bulunur ve bu tahvilleri tercih edilmesi sağlanır. Şu an için bu uygulama ülkemizde kullanılmamaktadır.
Sabit ve Değişken Faizli Tahviller
Yatırım piyasasında fiyatlar arz ve talebe göre şekil alır. Değişken faizli tahvillerin değeri arz ve talebe göre belirlenir. 3, 6 ve 1 yıllık dönemli olan tahvillere sabit faiz uygulanır.
Garantili ve Garantisiz Tahviller
Bir banka ya da başka şirket tarafından belli şekillerde güven verilen tahviller garantilidir. Bunun dışında çıkarılan ve normal şartlarda işleyen borç senetleri vardır. Bunlara da garantisiz tahvil denir.
Endeksli Tahviller
Tahvilin anaparası altın, döviz gibi yatırım araçlarına göre değerlendirilir. Bu doğrultuda artırılır ve kişiye ödenir. Bu durumda bir araca bağlı endekslenmiş olup, tahvilin vade süresi boyunca, endekslenen yatırım aracında gösterilen değişkenler üzerinden hesaplanır.
3 Comments
Leave a Reply