içinde , ,

Şifa Deposu Çorbalar

Şİfa deposu çorbalar

Şifa deposu çorbalar yazımın ikinci bölümünde de sağlık için oldukça faydalı olan çorba tariflerini sizler için derledim. Keyifli okumalar…

ŞİFA DEPOSU ÇORBALAR

TUTMAÇ ÇORBASI

MALZEMELER

500 gr. un

1 kg yoğurt

2 baş sarımsak

1 kaşık tereyağı

200 gr. kavurma

İsteğe göre toz biber, nane ve tuz

YAPILIŞI

Un ve tuzu bir yoğurun, hamur haline getirin. Yoğurduğunuz hamuru kağıt inceliğinde yufkalar haline getirin. Temiz bir bez üzerine koyarak istediğiniz büyüklükte kesin. Önceden hazırladığınız yoğurda bir miktar su karıştırıp hafif ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın. 5 dakika kaynadıktan sonra kesilmiş olan yufkalara ekleyin. Bir miktar kavurmayı içine atın ve 15 dakika sonra ateşten indirin. Tavada erittiğiniz tereyağına isteğe göre acı biber ve nane koyarak kavurun. Tabaklara koyduğunuz çorbanın üstüne bu sosu ilave ederek servis edin.

DÜĞÜN ÇORBASI

MALZEMELER

2 kg yoğurt

2 tane yumurta

Yarım kg yarma

2 çorba kaşığı un

1 su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış olmalıdır)

Tuz

Sos için : Tereyağı, nane, kırmızı toz biber

YAPILIŞI

Yoğurt, yumurta ve un bir tencerede karıştırın. İçine yarma, nohut ve tuz ilave ederek tekrar karıştırın. Tencereyi ocağa alın. Ocakta bir tahta kaşıkla kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alın. Yarma ve nohut pişene kadar işleme devam edin. Bir yandan da başka bir yerde yağ ile pul biberi pembeleştirin. Pişirme işlemi bittikten sonra sosu üzerine dökerek servis edin.

UMAÇ ÇORBASI 

MALZEMELER

1 çay kaşığı sıvı yağ

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı süt

2 tane yumurta

1 çorba kaşığı sirke

1 tane soğan

2 tane domates

1 kase un

2 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI

Yağ, yoğurt, süt, yumurta ve sirkeye aldığı kadar un ekleyerek yoğurun. Bir süre dinlendirdikten sonra parçalara ayırın. 1 tane soğan ve 2 kaşık sıvı yağı sararıncaya kadar kavurun. 2 tane domatesi rendeleyin ve ilave edin. 4 bardak su, bir kase un ve bir yumurta ile umaç yapın ve kaynayan suya ekleyin.

Tarhana çorbası bağırsak florası için faydalıdır ve bağışıklığı güçlendirir. Tarhana çorbasını pişirirken devamlı karıştırmak gerekir. Karıştırılmaz ise tarhana su ile karışmaz ve topaklanır.

TARHANA İÇİN MALZEMELER

5 kg un

1 kg yoğurt

1 kg kırmızı ve yeşil biber

1 kg kuru soğan

1 kg domates

1 demet maydanoz

1 demet nane

İsteğe göre yarım kg haşlanmış nohut ya da fasulye

TARHANANIN YAPILIŞI

Hamur için mayayı bir gün önceden hazırlayın. Hazırlanan mayayı un ile yoğurun ve yukarıdaki malzemeleri ekleyin, karışımı hazırlayın. Karışım belli bir kıvama gelince geniş bir kaba koyun. 15-20 gün bekletin. İki günde bir hafif ıslatılmış el ile karıştırarak mayalanmasını sağlayın. Sonra parçalanarak temiz bir bez üzerine yayın, kuruduktan sonra elle ovarak eleyin. Bez torba ya da küpte saklayın. Pişirirken salça, et suyu ve tereyağı kullanın. Sıcak servis edin.

TARHANA ÇORBASI İÇİN MALZEMELER

2 Yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı salça

2 yemek kaşığı domates suyu

3 yemek kaşığı toz tarhana

TARHANA ÇORBASININ YAPILIŞI

Yağı eritin. Salça ve domates suyunu ekleyin. 4 su bardağı soğuk su ekleyin. Tarhanayı ilave ederek kaynayıncaya kadar karıştırın. Üzerine isteğe göre nane eklenebilir.

PESKÜTAN ÇORBASI

MALZEMELER

1 su bardağı yarma

Yarım su bardağı mercimek

1 su bardağı peskütan

3-4 tane kemikli kıyma ya da etsuyu

*Kemikli kıyma, kavurma yapma sırasında üzerinde et olan kemiklerin kavrulması ile elde edilir.

3 lt su

İsteğe göre tuz

Soharıç (soğan-yağ-nane)

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı kuru nane

1 küçük soğan

YAPILIŞI

Yarma ve mercimek akşamdan ıslatın, sabah pişirin. İçine kemikli kıymayı ekleyin. Peskütanı soğuk su ile karıştırın ve ayran kıvamına getirin. * Peskütan yoğurdun pişirilmesi ile yapılır. Soğuk su ile karıştırılan peskütani ilave edin. Kararınca su ve tuz koyarak pişirin. Taşmaması için sürekli karıştırın. Sonra çorbasını soharıcını ekin. Bu karışım, ayrı bir tava içinde ısıtılan yağın içine küçük olarak doğranmış bir baş soğan pembeleştikten sonra kuru nane ilave ederek hazırlanır.

TAVUK SUYU ÇORBA

12. yy’dan beri soğuk algınlığı için önerilen en sağlıklı çorbalardan biridir. Son bilimsel araştırmalar da bu bilgiyi doğrular nitelikte. Yapılışı oldukça kolay olan tavuk suyu çorbasının içinde tavuk göğsu, maydanoz, soya sosu gibi bir çok faydalı malzeme var.

MALZEMELER

1 lt tavuk suyu

150 gr. haşlanmış tavuk göğsü

1 küçük soğan

Ceviz büyüklüğünde zencefil

4 çorba kaşığı soya yağı

Yarım demet maydanoz

2 çorba kaşığı soya sosu

2 yufka

1 tane havuç

1 sap pırasa

1 çorba kaşığı zeytinyağı

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI

Evde hazırlanmış tavuk suyunuz yoksa et suyu tabletlerinden de kullanabilirsiniz. Tabletleri pakette yazan tarife uygun olarak 1 lt tavuk suyu elde edecek şekilde hazırlayın. Soğanı soyun küçük küpler haline getirin. Zencefili rendenin ince tarafı ile rendeleyin. Bir tencerede bir tatlı kaşığı soya yağını kızdırın ve içinde soğan ve zencefili ekleyerek kavurun. Tavuk göğsünü küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozu yıkayın, ayıklayın ince ince kıyın. Bir kapta maydanoz, et ve 1-2 çorba kaşığı soya yağını karıştırın, soğanlı karışıma ekleyin. Tenceredeki karışımı soya sosu, tuz ve karabiberle tatlandırın. Yufkaları kare halinde sekize bölerek her bir kereye soğanlı karışımdan doldurun. Karelerin kenarlarını su ile ıslatın. İç malzemeyi kapatacak şekilde birleştirerek bükün. Büyük bir tencerece tuzlu su kaynatıp yufka bohçalarını 2-3 dakika haşlayın. Haşlanmış yufkaların suyunu süzün. Havucu sorarak, pırasayı ayıklayarak ikisini de ince şeritler halinde doğrayın. Büyük bir tencerede kalan soya yağını kızdırın ve havuçla pırasaı kavurun. Tavuk suyunu ekleyerek soya sosu ve zeytinyağını da ilave edin. Yufka bohçalarını da katarak servis edin.

Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmesi olan Hidiv çorbası şifa deposu çorbalar yazımın son tarifi.

MALZEMELER

2 tane kabak

2 tane patates

2 tane havuç

1 yemek kaşığı tereyağı

Tuz

Meyanesi için : 

1 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı un

Su

Terbiyesi için : 

1 tane yumurta

1 su bardağı süt

YAPILIŞI

Kabak, havuç ve patateslerin kabukları soyulup rendelenir. Tereyağı tencereye konup içine rendelenen sebzeler eklenerek sotelenir. Üzerine soğuk su eklenerek kaynatılır. Kaynadıktan sonra bir süzgeçten geçirilir ve taneler ezilir. Sonra suyu ile tekrar birleştirilir ve tencereye alınır. Meyanesi için tereyağı tavaya konup eritilir. Üzerine un eklenerek kavrulur. Kavurma sonrası üzerine soğuk su koyarak karıştırılıp açılır. Açtıktan sonra meyanesi süzgeçte ezilip tencereye eklenir. Terbiyesi için bir başka kapta yumurtanın sarısı ile süt çırpılır. Çorba kaynadıktan sonra kesilmemesi için terbiyesinin üzerine 2-3 kepçe çorbadan eklenerek o şekilde çorbaya ilave edilir. Ve karıştırarak pişirilir. Çorbanın altını kapatmaya yakın tuzu eklenir. Piştikten sonra üzerine dere otur doğranarak servis edilir.

Şifa deposu çorbalar yazımdan sonra bir de kremalı kerevizli çorba tarifine göz atmak isterseniz linke tıklayabilirsiniz.

Kremalı Kerevizli Çorba Tarifi

Yorumlar

Cevap bırakın
  1. Bilmediğim ismini dahi yeni duyduğum tarifler❤ilk firsatta hepsini tek tek deneyeceğim.Yazan elleriniz dert görmesin.

  2. Yazıda tarifi verilen çorbalar içerisinde tek geçtiğim çorba kesinlikle Tarhana çorbası.Her gün verseniz her gün yiyebilirim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

eski sevgiliyi stalklamak

Eski Sevgiliyi Stalklamak Size Bir Şey Kazandırır mı?

ayrıl barış

Ayrıl Barış İlişkiler Sağlığınızı Etkiliyor