Schengen Vizesi Hakkında Bilgiler

Schengen vizesi hakkında bilgiler
Schengen, Lüksemburg’un 1.500 nüfuslu küçük bir kasabasıdır. Almanya, Belçika, Fransa ve Lüksemburg 1985 yılında kendi sınırları arasında geçiş işlemlerini kolaylaştırmak ve uygulanan kontrolü kaldırmak amacıyla başlatmıştır. Schengen imzalandığı yer olarak adını uygulamaya vermiş.
Schengen Vizesi Hakkında Bilgiler
Schengen işbirliği, Schengen Bölgesi dış sınırlarındaki korumanın güçlendirilmesi konusunda teminat veriyor. Bu işbirliği sayesinde kişilerin ortak ülkeler arasında serbest dolaşımını sağlıyor. Schengen bölgesine üye bir ülkenin sınırları için vize alabilen herkes, kontrol edilmeksizin diğer ülkelerin sınırlarından geçebiliyor.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, herhangi bir Schengen üye devleti konsolosluğunca verilmiş bir vize alıyor. Schengen işbirliğinde yer alan ülkelere giriş yapabiliyor. Schengen vizesi ile 6 ay içinde en fazla 3 ay Schengen ülkelerinde dolaşabiliyorsunuz. Bu rakam geriye dönük 6 aylık süreye bakılarak hesaplanıyor.
Schengen vizesi ücreti
Schengen vizesi, izin verilmiş seyahatlerin sayısı göz önünde bulundurularak tek, çift veya çok girişli olabiliyor. Vize başvuruları en erken 7 iş gününde sonuçlandırıldığı söyleniyor. Fakat bu süre bazen 3 haftayı dahi bulabiliyor.
Schengen vizesi ücreti 80 Euro ve sadece peşin olarak ödenebiliyor. Ama bu vizeyi siz değilde bir turizm şirketi alacaksa bu fiyat 110 Euro olarak fiyatlandırılıyor. 6 – 12 yaş arasında olan çocuklar için 35 Euro vize ücreti ödüyor. Schengen vizesi için ilk başvurular parmak izi verilerek bizzat yapılıyor. Daha sonraki başvurularda isterseniz aracı acente kullanabilirsiniz.
Schengen Vizesi Hakkında Bilgiler- EVRAKLAR
Shengen vizesi için başvuru yaparken seyahatin amacını ve gidilecek hedef ülkeyi destekleyen belgeleri hazırlamalısınız. İstenilen evraklar mutlaka eksiksiz sunulmalı. Konsolosluk, sunulan belgeler harici başka evraklar ve belgeler talep edebilir. Ayrıca her belgeden birer fotokopi hazırlamanız gerekiyor.
1. Pasaport
Pasaportunuzun süresi talep edilen vizenin bitim tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli olmalı. Konsolosluk, pasaportların eğer verileri okunaksız ise fotoğrafı net değilse sayfaları dolmuş, tahrip olmuşsa ve yırtılmış ise kabul etmiyor Pasaportta yer alan verilerin formda ve sunulan diğer belgelerde yer alan veriler ile uyuşması şart.
2. Vize talep formu
Vize talep formunu konsolosluklardan alabilirsiniz veya konsolosluğun web sitelerinden ücretsiz olarak temin edilebilirsiniz. Web sitesinden çıktısını aldığınız formları eksiksiz, okunaklı bir biçimde doldurulmalı ve imzalamanız gerekiyor.
3. Biyometrik fotoğraf
Biyometrik çekilmiş 2 adet fotoğrafın 6 ay içinde çekilmiş olması gerekiyor. Daha önceden vize başvurusu için çekilmiş olduğunuz geçmiş fotoğrafları tercih etmeyin.
4. Seyahat sağlık sigortası
Schengen devletlerinin topraklarında geçerli olan, herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle kişinin ülkesine gönderilmesi gerekiyorsa veya acil bir tıbbi müdahale yapılması gerekli ise bunun için 30.000 Euroluk sağlık sigortası yaptırmanız gerekiyor.
5. Uçak bileti ve diğer Biletler
Gideceğiniz ülkeye ait gidiş-dönüş uçak bileti vize başvurusu yaptığınızda hazır olmalı. Eğer farklı yerlerden gidiş dönüş yapacaksanız, bunun için bilet rezervasyonları veya alınmış biletlerin dökümü bulunmalı.
6. Otel rezervasyonu
Herhangi bir turla gitmeyip turist olarak gidiyorsanız, gideceğiniz otel konaklamasının hepsini ödemelisiniz. Otelden mail yoluyla alınan ödendi belgesini göstermelisiniz. Eğer bir kaç Schengen üyesi ülke ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, ziyaret edeceğiniz her ülke için geçerli olmak üzere seyahatin ve konaklamanın maddi teminatına sahip olduğunuzu belgelemeniz gerekir.
7. Gelir belgesi
Shengen ülkesinde kalacağınız her gün için en az 60 Euro olacak şekilde Türk Lirası bazında banka hesabınızda para olması gerekiyor. Son 3 aylık aktif bir banka hareketlerinizi gösteren hesap özeti, kredi kartı son ay ekstresini ve maaş bardronuzu unutmayın. Ayrıca sahip olduğunuz tapu belgesi fotokopisi, araba ruhsat fotokopisi, gelir getiren kira sözleşmesi varsa mutlaka yanınızda bulundurun.
8. Resmi vize başvuru evrakları
– Çalışanlar için vize başvuru evrakları
İşveren Yazısı: Göreviniz, işe başlama tarihiniz, maaşınız ve göreve devam edeceğinizin teminatını veren belge.
Son 3 aya ait maaş bordrosu
SGK işe giriş belgesi
Son üç aya ait SGK hizmet dökümü
Ticaret ve Sanayi Odası kaydı
Vergi Levhası kopyası
Resmi Gazete kopyası
İmza Sirküleri kopyası
– İşverenler için vize başvuru evrakları
Şirketin antetli kağıdına yazılı bir vize talep dilekçesi
Şirket vergi levhası fotokopisi
Şirket faaliyet belgesi fotokopisi
Şirket imza sirküleri
Şirket Resmi Gazete kopyası
Ticaret ve Sanayi Odası Kaydı
– Emekliler için vize başvuru evrakları
Emekli maaşınızı gösterecek orijinal belge (son bir hafta içerisinde alınmış banka hesap özeti)
Çiftçiler için
Bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi.
Öğrenciler için
Orijinal öğrenci belgesi. 18 yaşının altında olan kişiler eğer tek başına seyahat yapacak ise noterden onaylı ebeveyn izni. Yasal velisini gösterir belgeler (Kimlik cüzdanı fotokopileri ve nüfus kayıt örneği) Eğer seyahat yapacak kişi çalışmıyorsa veya daha yeni mezun olduysa, en son mezun olduğu okuldan diploma veya mezuniyet belgesi fotokopisini unutmamalıdır.
9. Davetiye
Bir aile tarafından ya da bir iş için davet edildiyseniz eğer şunları yapmanız gerekiyor. Gönderilen davetiye, Göçmenlik ve Vatandaşlık Kurumu tarafından onaylanmış olmalı. Davetiyelerin veya iş ortağı ve ya etkinlik organize eden tarafından imzalanmış, mühürlenmiş, o ülkedeki adresi ve telefon numarasının açık belirtilmesi gereklidir.
10. Dilekçe
Konsolosluğa hitaben yazılmış olan, seyahat amacını belirten bir dilekçeyi başvuruya mutlaka ekleyin. O ülkeye neden gitmek istediğinizi anlatın.
11. Turla gidilecekse ilgili evraklar
Katılacağınız turun bir programı ve turun ücretini ödediğinize dair belgeyi unutmayın. Tur şirketinden alacağınız evraklar dosyaya eklenmeli.
Shengen vizenizin olması bütün shengen ülkelerine kesin giriş yapabilirsiniz demek değil. Bu ülkelerin giriş kapılarında size kalmak istediğiniz süre, finans kaynağı kanıtı ve neden geldiğinize dair sorular sorulabilir. Ve bu belgeler istenebilir.
Evrak hazırlama sürecini dikkate almalı ve önem göstermelisiniz. Çünkü hazırlayacağınız en iyi belge ve kanıtlar işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca mülakata çağrıldığınız zaman verilen saatten önce orada bulunmaya dikkat edin.
Biraz daha sabredersen bir yeşil pasaport alabileceğim Ama ozamana kadar da bu vize ile seyahat edilebilir
Ayrıca nasıl alınabileceğini ne olduğuna dair çok güzel açıklama yapılmış daha önce farklı sitelerden okumuştum ama ben hiç bu kadar net olarak anlamamıştım bu konuyu
Gayet net bir açıklama olmuş gidecek olanların haberi okuması yeterli olur sanırım :)
Bütün detaylar ince ince verilmiş cok güzel de olmus. Olsa da ggezsek yani
Yakında seyahat edecekler için güzel bir haber olmuş
İptal ettirmesi hakkında bilgi alabilirmiyiz
Hangi durumlarda iptal oluyor
Bunu alabilmek için ben önce yengen vizesi almam gerekiyor
avrupayı turlamak istiyorsan olmazsa olmazlardan
imkan varsa en alınması uygun vize, sonrası tatil ve geziler için büyük kolaylık.