in

Şarbon Hastalığı Nedir?

Şarbon Hastalığı

Son günlerde Şarbon Hastalığı Nedir? sorusu sık sık gündeme gelmeye başladı. Halk arasında paniğe neden olan bu hastalığın ciddiye alınması gerekli, çünkü tedavi edilmez ise ölümle sonuçlanabilecek vakalar görülebiliyor.

Şarbon Hastalığı Keçi

Şarbon Hastalığı Nedir?

Koyun, keçi ,sığır gibi ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yoluyla bulaşan ve bakteriyel bir hastalık olan Şarbon kontrol altına alınamazsa ölümle sonuçlanabilecek kadar riskli olabiliyor. Şarbon Hastalığı temas yoluyla bulaşabileceği gibi solunum yolu ile de bulaşabiliyor. Şarbonun çıkış nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte biyolojik silah olarak kullanıldığı da düşünülmektedir.

Şarbon Hastalığı koyun

Şarbon Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Şarbonun etkeni bir tür bakteri olan basildir.(Bacillus anthracis) Şarbon insandan insana geçmez. Bu bakterinin bulunduğu hayvanlarla temas halinde olunması veya bu bakteriye sahip hayvanın etinin tüketilmesi halinde bakteri kişinin vücuduna yerleşir. Şarbon Hastalığı mikrobun vücuda girmesiyle 2 ile 7 gün arasında kendini gösterir. Belirtiler hastalığın şekline göre değişiklik gösterebilir.

Şarbon Hastalığı Sığır

Şarbon Hastalığının Türleri ve Belirtileri Nelerdir?

Deri Şarbonu: Ülkemizde genelde Şarbon Hastalığının bu türü daha sık görülür. Bakteriler deride bir yara var ise buradan vücuda girer ve girdiği yerde öncelikle böcek ısırığına benzeyen kaşıntılı ve kabarık şişlikler oluşturur. Bu şişliklerin bir iki gün içerisinde içleri su dolar ve kabarcığa dönüşür. Genellikle ağrı görülmez. Bir müddet sonra bu şişliklerin ortasında siyah renkte bir görüntü oluşur ve yara meydana gelir. Ateş, bulantı ve kusma görülür. Tedavi edilmez ise hastalık ilerler. Ölümle sonuçlanabilir.

Sindirim sistemi-Bağırsak Şarbonu: Şarbonlu hayvanların etlerinin tüketilmesi ile ortaya çıkar. En önemli nedenler etlerin iyi pişmemiş olması ya da çiğ olmasıdır. Öncelikle ateş, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülür. Sonrasında bu belirtileri karın ağrısı, kanlı ishal ve kanlı kusma takip eder.Sindirim sisteminde kanamalar görülebilir. Hastalık oldukça ağır geçer ve hızlı ilerler.  Şarbonun bu türünde ölüm oranı tedavi olunsa da %50 civarındadır.

Akciğer Şarbonu: Mikrop solunum yolu ile alınır ve akciğerlere yerleşir. Yüksek ateş ve titreme gibi soğuk algınlığına benzer belirtiler görülür. Bir kaç gün içinde lenf bezlerinde şişlik oluşur, solunum güçlüğü ve beraberinde şok gelişir. Hastalık ölüme sonuçlanabilir.

 

Şarbon Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?

Bu hastalığın belirtileri görüldüğü anda hemen tedaviye başlamak gerekir. En kısa sürede hastaneye giderek doktor kontrolünde şarbon tedavisi için antibiyotik kullanmaya başlamak gerekir.

 

Şarbon Hastalığından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeli?

-Şarbon olduğundan şüphelenilen hayvanlar asla kesilmemelidir. Bulundukları yerler ve taşındıkları araçlar dezenfekte edilmelidir.

-Şarbondan ölen hayvanlar kesinlikle kesilmemelidir. Mümkünse yakılmalı ya da 2 metre derinliğindeki çukurlara üzerine sönmemiş kireç dökülerek gömülmelidir.

-Hasta hayvanların temas ettikleri yemler, altlıklar ve gübre gibi materyaller yakılarak yok edilmelidir.

-Hastalık şüphesi olan hayvanlara yetkililer tarafından uygulanan karantina süresi sona ermeden bu hayvanlar kesilmemeli ve etleri yenmemelidir.

-Riskli bölgelerde hayvanlar şarbon hastalığına karşı mutlaka aşılanmalıdır.

 

Sağlıkla kalın..

Sonbahar’da Hastalanmamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0

Yorumlar

0 yorum

Written by Mugetta

sakallı erkek sakalsız erkek

Sakallı Erkek Sakalsız Erkek Sorunsalına Son Veriyoruz!

Aslan Burcu Özellikleri

Aslan Burcu Özellikleri