Çorba yaz- kış, sabah- akşam fark etmez her daim keyifle tüketilen bir besin kaynağı ve şifa deposudur. Özellikle sağlık için faydalı çorbalar hangileri bugün sizlere bu çorbalardan ve nasıl yapıldıklarından bahsedeceğim.
SAĞLIK İÇİN FAYDALI ÇORBALAR
KELLE PAÇA ÇORBASI
Kelle paça çorbası, kış aylarının vazgeçilmezlerinden biridir. Hem içimizi ısıtır hem de hastalıklara karşı bize güç verir. Küçük baş hayvanların baş ve ayak kısımlarından yapılan kelle paça çorbası doğal antibiyotik görevi görür. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle bağışıklığı güçlendirir.
MALZEMELER
1 tane tütsülenmiş kelle
5-6 adet ayak
1 tane kuzu işkembesi
1 yemek kaşığı yağ
3-4 diş sarımsak
Limon ve tuz
TEMİZLENMESİ VE YAPILIŞI
Kelle ve ayaklar yıkanarak bir müddet suda bekletilir. Kellenin burun kısmı tezgaha vurularak temizlenir. Alt çene dişlerle birlikte çıkarılarak dilin uç kısmı kesilip bıçakla üzeri kazınır. Kellenin üzerindeki kıllar ve fazlalıklar bıçak yardımıyla kazınır ve güzelce yıkanır. Suda bekletilen ayaklar da bıçakla kazınarak parmak arasından ikiye bölünür. Kıllar çıkarılır. Bol su ile iyice yıkanıp temizlenerek küçük parçalar halinde doğranır. Temizlenen kelle, ayaklar ve işkembe tencereye konur çok az bir yağ eklenerek çevrilir ve üzerine tuz ve su eklenerek pişirilir. Bakır tencerede uzun sürede kısık ateşte pişirilirse lezzeti artar. Düdüklü tencere ya da toprak kapta da pişirilebilir. Servis sırasında dövülmüş sarımsak ile limon suyu da eklenir.
TOYGA ÇORBASI
İç Anadolu’ nun ve Ankara’nın meşhur çorbasıdır. Başkentimizde düğün, bayram gibi önemli günlerde yapılır. Yöre halkı tarafından uzun yıllardır bilinen bir lezzettir. Toy kelimesinden türeyen ve “ziyafet” anlamına gelen Toyga, halk dilinde ziyafet veren ve ziyafet sahibi anlamlarında kullanılmaktadır.
MALZEMELER
2 su bardağı yarma
1 su bardağı nohut
2 yemek kaşığı un
500 gr. süzme yoğurt
1 tane yumurta
5 su bardağı et suyu
Tuz
SOS İÇİN: Tereyağı, nane, kırmızı pul biber
YAPILIŞI
Yarma ve nohut bir gece önceden ıslatılır. Nohut ve yarma ocağa konur. Başka bir kapta süzme yoğurt, un ve yumurta çırpılır. Bu karışım ve et suyu yarma ve nohudun üstüne eklenerek sürekli karıştırılarak pişirilir. Tavada eritilen tereyağının üstüne nane ve kırmızı pul biber eklenir. Çorbanın üzerine ilave edilerek servis yapılır.
AYRAN AŞI ÇORBASI
Ayran aşı çorbası tatlı yoğurt, aşurelik buğday, yumurta, nohut ve yabani nane ile hazırlanır. Germ çorbası olarak da bilinen ayran aşı çorbası soğuk içilir ve serinletici- ferahlatıcı etkisi vardır. Malzemeler ve yapılışı için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
YÜKSÜK ÇORBASI
Yüksük çorbası, mantı gibi hazırlanarak nohut ile pişiriliyor.
MALZEMELER
Yarım çay bardağı nohut ve mercimek
2-3 yemek kaşığı pirinç
200 gr. kıyma
2 yemek kaşığı salça
2-3 domates
1-2 biber
YAPILIŞI
BEYRAN ÇORBASI
MALZEMELER
50-70 gr pişmiş, lif haline getirilmiş koyun eti
10-15 gr iç yağ
50 -70 gr tuzsuz, yağsız haşlanmış pirinç
8-12 gr sarımsak
10-15 gr kırmızı pul biber
3-5 gr karabiber
Et suyu (miktarı isteğe göre belirlenir.)
Limon (üzerine sıkılabilir)
Tuz (isteğe göre)
BALIK ÇORBASI
MALZEMELER
YAPILIŞI
Balık iyice yıkanır. 1 tatlı kaşığı tuz ve sebzelerle birlikte 2 lt suda haşlanıp süzülür. Soğumaya bırakılır. Başka bir kapta yumurta, limon suyu, nişasta ve krema mikserle çırpılır. Bu karışım ılınan balık suyuna katılır. Karıştırarak kaynama noktasına getirilir. Tercihe göre, ayıklanan balıkları soğuduktan sonra küp küp kesilen sebzeleri ilave edebilirsiniz. Bir çorba kaşığı eritilmiş tereyağı ve kırmızı biber çorbaya eklenir. (Tereyağı yerine kızdırılmış zeytinyağı da ilave edilebilir.) Yarım demet ince doğranmış dere otur da üzerine eklenerek servis edilir.
EKŞİLİ ÇORBA
MALZEMELER
YAPILIŞI
Döğme akşamdan ıslatılır ve haşlanır. Mercimek ve nohutla birlikte pişirilir. Çorbada kullanılacak sebze çeşitlerinden biri yıkanır, ayıklanır ve doğranır. Et suyu ya da çorbalık didiklenmiş etle çorbanın kıvamı ayarlanır. Tavada ince doğranan kuru soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça, nane ve pul biberle sos hazırlanır. Kıvam ve lezzet verici olarak nitelendirilen sumak ve tuz eklenir. Çorbaya sos eklenerek servis yapılır. Çorba Maraş keçi peyniri ya da normal keçi peyniri ile yapılan fırın böreği ile birlikte yenilebilir.
Sağlık için faydalı çorbalar serisinin ikinci bölümünü de sizler için yazacağım. İkinci bölümde görüşmek üzere.
5 Comments
Leave a Reply