RENKLER İLE İLGİLİ BİLGİLER
Bazen “sarı” bir çiçek, bazen “masmavi” bir deniz, bazen “simsiyah” bir gece…Bugün sizler için renkler ile ilgili bilgileri derledim. Ayrıca en sevdiğim renk olan siyahın neden renk olarak kabul edilmediğine de değindim.
Renklerin Doğuşu ve Ortaya Çıkış Nedeni
Renkleri oluşturan şey pigmenttir. Bu pigment dalga boyu seçici emilimi sonucunda üzerine uygulandığı nesnenin rengini değiştiren maddedir. Araştırma yapan arkeologlar insanların vücutlarını süslemeye yönelik olarak renklerin ortaya çıktığını savunuyor. Zambiya ve Lusaka bölgesine yakın mağaralarda da yapılan çalışmalarda ciddi oranlarda boya öğütme ekipmanları bulunmuştur. Anlaşıldığı üzere renkler tarih öncesi çağlardan beri bilinmekte ve kullanılmaktadır.
Renklerin Üretim ve Endüstri Standartları
Sentetik pigmentlerin geliştirilmesinden ve mineral pigmentlerin çıkarılmasına yönelik tekniklerin geliştirilmesinden önce, renk yığınları genel olarak tutarsızdı. Modern bir renk endüstrisinin geliştirilmesiyle üreticiler; renkleri tanımlamak, ölçmek ve test etmek için uluslararası standartlar oluşturmak adına anlaşma yaptılar. İlk kez 1905 yılında yayınlanan “Munsell” renk sistemi renk ölçümü için objektif yöntemler sağlamış ve bir dizi renk modelinin temelini oluşturmuştur. 20. yüzyıl ortalarında endüstride bu standartları yaratmak için uluslararası bir hareketin parçası olan pigment kimyası için standartlaştırılmış yöntemler vardı. Örneğin, Uluslararası Standartlar Organizasyonu (İSO) pigmentlerin ve boyaların üretimi için teknik standartlar geliştirdi.
Tüm pigmentlerle ilgili temel İSO standartları şöyledir:
**ISO- 787 pigmentler ve yöntemleri
**ISO- 8780 Dağılım özelliklerinin değerlendirilmesi için dispersiyon yöntemleri.
Peki renklerin içinde neden siyah renk olarak görülmez?
Bir çok uzmana göre siyah kara bir renktir, ışığı yansıtmak yerine emen pigmentlere sahip olduğundan siyah olarak görülür. Ve siyah bir şeyde üzerine yansıyan beyaz ışıkta bulunan tüm dalga boyları soğur. Işık o nedenle bize ulaşamaz. Işığı içine hapseden cisimleri de siyah olarak algılarız. Yani siyah ışıksızlıktır, o nedenle de bu gibi durumlarda renk olarak algılanmaz.
Yazımın son bölümünde şunu belirtmek isterim, her rengin bizde uyandırdığı çok farklı etkiler mevcuttur. Bundan ötürü renklerin enerjisini bizdeki etkisini neye göre? Kime göre? sorularıyla bütünleştirebiliriz. Tıpkı “siyahın ” gece ona aitken “gökkuşağında” olmamayı tercih etmesi gibi…
11 Comments
Leave a Reply