Obezite Nedir Ve Tedavisi Nasıl Olur?

Günümüz yaşam koşulları nedeniyle en yaygın sağlık sorunlarından biri “obezite” dir. Obezite nedir sorusunun cevabını yazımda bulabilirsiniz.
Obezite; kilo fazlalığına denir. Bu dertten muzdaripseniz gittikçe büyüyen bu sorundan yaşam tarzınızda ve beslenmenizde yapacağınız değişikliklerle yavaş ve istikrarlı şekilde kilo vererek kurtulmanız mümkün. Bu hastalık erken ölüm, kalp ve solunum hastalıkları, insüline bağlı olmayan diyabet veya Tip 2 diyabet, hipertansiyon ve bazı kanser türlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Yapılan yeni bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, vücut yağlanması sadece obezite ile değil, vücuttaki çok az kilo artışıyla da yakından ilgili.
OBEZİTE NEDİR?
Obezite; genellikle vücuttaki yağ dokusunda anormal ve aşırı yağ birikmesinden kaynaklanarak sağlığı ciddi boyutlarda tehdit eden bir sağlık problemi. Yağlanma besinlerle alınan kalorilerin harcanan kalorilerden fazla olmasından kaynaklanmaktadır. İdeal ağırlığa sahip olup olmadığınızı beden kitle endeksinize ( kg/m2) bakarak anlayabilirsiniz.
OBEZİTENİN NEDENLERİ NELERDİR?
BEDEN KİTLE İNDEKSİ NASIL HESAPLANIR?
Obezite ölçümü için en yaygın olarak kullanılan yöntem Beden Kitle İndeksidir. Bu ölçüm yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak yapılır. Beden kitle indeksi ağırlığın (kg) boyun karesine( metre) bölünmesiyle bulunur. 25/30 ‘ u geçen beden kitle indeksi değerleri fazla kilo ve obezite olarak nitelendirilir. 18,5 ile 24,9 arası sağlıklı kabul edilir. 25 ila 29,9 arası bir kişi kilo sorunları ile ilgili hastalıklara yakalanmada ” artan risk” grubuna girer. 30 ve fazlası ise kişinin “orta- yüksek risk” grubunda olduğunu gösterir.
YAĞ DAĞILIMI
Toplam yağ veya yağın vücudumuzda nasıl dağıldığına ilişkin bilgiyi beden kitle indeksi vermez. Göbek çevresindeki yağ dağılımının fazla olması önemli sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Yağ dağılımınızı bel çevrenizi ölçerek belirleyebilirsiniz. Bel çevresi erkeklerde 94-102, kadınlarda ise 80-88 cmden fazla olmamalıdır. Bunlardan fazla bir ölçü var ise bu göbek çevresinde aşırı yağlanma göstergesidir. Sonuç olarak böyle bir kişinin beden kitle indeksi normal olsa da ciddi sağlık sorunları ile karşılaşma riski taşır.
YAĞ DAĞILIMI VÜCUTTA ELMA VE ARMUT OLARAK İKİ ŞEKİLDE ADLANDIRILIR.
- ELMA BİÇİM
Genellikle şişman veya kilo fazlası olan erkeklerin vücut tipine denir. Bu kişiler android yağ dağılımına sahiptir, vücutlarındaki yağ göbek çevresine toplanmıştır ve obezite ile ilgili hastalıklara yakalanma oranları yüksektir.
- ARMUT BİÇİM
Genellikle kadınlar bu biçime sahiptir. Bu kişiler jinoid yağ dağılımına sahiptir, vücutlarındaki yağ kalça, uyluk ve popo bölgelerinde toplanmıştır ve eklemler ve uyluklarda mekanik sorunlar yaşama açısından yüksek risk grubundadırlar.
OBEZİTE TEDAVİSİ
Egzersiz, diyet ve obezite ilaçları ile vücut ağırlığının %5-10’u kadar kilo verilebilir. Bu sistem bırakıldığında tekrar kilo alımı başlar. Kilo verilmesi, geri alınmaması ve eşlik eden hastalıkların düzelmesi hastanın psikolojisi açısından da çok önemlidir. Günümüzde kalıcı kilo verebilmek için en etkili yöntem obezite cerrahisidir. Bu uygulama ile fazla kilonun %50-80 kadarı azaltılıp kişinin en az 5-10 yıl aynı şekilde kalması sağlanır.
Obezite nedir yazımdan sonra kilomuz ile yemek saatlerimiz arasındaki bağlantı ile ilgili yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederim..
Obezite genelde Amerika kültüründen gelen yemek alışkanlıkları sonucu ülkemizde olan bir hastalıktır. Yememize dikkat etmemiz gerekiyor ama alışkanlıklar bunun önüne geçebiliyor
Cağın hastalığı dikkatli olmak gerekli
şu an çocuklarda da sık görülen bir hastalık. Enerjimizi harcayacak yer ve zaman bulamıyoruz. Masa başı işlere mahkum kalıyoruz
Hazır işlenmiş gıdalara dikkat etmek gerekiyor.
Obezitenin nedeni bu
Kilo almak ile obezite olmayı karuştıranlar var hala
Ramazanda açıkçası daha çok yemeye başladım Kendimi kontrol etmekte zorlanıyorum Düzen gerçekten herheş için çok önemli bi durum
Çağımızın malesef önüne geçemediği bi hastalık alışkanlık türü
Herşeyin fazlası zarar boşa denilmiyo Fazla yemek yemede malesef sorunlu durumlara yol açıyo Basit bi hastalık değil