içinde

Makarnanıza Farklı Lezzet Katacak Sos Tarifleri

Makarnanıza Farklı Lezzet Katacak Sos Tarifleri Pesto Sos

Normal sade bir makarnayı günlük bir yemek olarak görürüz. Ama makarnanızı soslarla birleştirerek hem çok lezzetli tatlar elde edersiniz hem de makarnanız özel bir yemek halini alır. Hazırlayacağınız bu soslarla makarnanızı başka bir boyuta taşımak istiyorsanız, birbirinden farklı sos tarifleri bu haberimizde sizlerle…

Makarnanızı Bambaşka Lezzete Ulaştıracak Sos Tarifleri

Bolognese Sos

Bolognese sosu dünyanın en iyi sosları arasında diyebileceğimiz soslardan. Genelde spagetti makarnayla pişirilmesi tercih ediliyor.

Bolognese sos hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlar; kuru soğan, sarımsak, havuç, kereviz sapı, domates, yağlı dana kıyma, domates ve biber salçası, zeytinyağı, bir defne yaprağı, bir kaç dal fesleğen, tuz ve karabiber.

Eğer isterseniz bolognese sosuna yarım su bardağı kadar beyaz şarap da ilave edebilirsiniz.

İlk öncelikle zeytinyağı koyduğumuz tavada soğan ve sarımsağı kavurmaya başlıyoruz. Sonra sırasıyla dana kıymayı, küp şeklinde doğranmış havuçları,kereviz sapını ve domatesleri ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz. Ardından biber ve domates salçasını, defne yaprağını, tuz ve karabiberi ekliyoruz.

Pişen bu sosumuza makarnamızı karıştırıp servis yapıyoruz.

Pesto Sos (Pesto alla Genovese)

Genellikle yassı ve uzun makarnalarla kullanılan Pesto sos için malzemeler şöyle; fesleğen, parmesan peyniri, çam fıstığı, sarımsak ve zeytinyağına ihtiyacınız var.

Bir mutfak robotunun içine temizlediğiniz fesleğen yaprakları ile parmesan peynirini, çam fıstığını, sarımsak ve zeytinyağını koyuyoruz ve pürüzsüz hale gelene kadar robottan geçiriyoruz.

Napoliten Sos

Yapması en kolay soslardan birtanesi de napoliten sosudur. Bu sos için malzemeler şöyledir:

Bir kaç yaprak fesleğen, domates, sarımsak, kekik, parmesan peyniri, tuz karabiber ve zeytinyağı.

İlk önce tavaya zeytinyağıyla birlikte doğranmış sarımsakları koyuyoruz üstüne rendelenmiş domatesini ekliyoruz. Domates piştikten sonra içine fesleğen, tuz ve karabiberi ilave ediyoruz.. Sos piştikten sonra makarnamızla karıştırıp servis tabağına alıyoruz ve üzerine parmesan  peynirini rendeleyip servis ediyoruz.

Carbonara Sos

Carbonara sosa en çok spagetti makarna yakışıyor. Eğer yapmaya karar verdiyseniz makarna tercihiniz spagetti olmalı.  Carbonara sos için malzemeler şöyle:

Dana pastırma ya da jambon, tavuk veya bıldırcın yumurtası, parmesan peyniri, karabiber, tuz ve zeytinyağı.

Tavaya biraz zeytinyağı koyup pastırma veya jambonu hafif kızartın. Tavuk veya bıldırcın yumurtasını iyice çırpın,çırptıktan sonra parmesan peynirini içine koyun. Makarnanızın içine kızarttığımız jambon ya da pastırmayı ve yumurta karışımını dökün ve kısık ateşte 3-4 dakika pişirin. Eğer isterseniz hazırladığınız sosa mantar da koyabilirsiniz.

Leziz Bir Salata Yapmanın Püf Noktaları

Quattro Formaggi (Dört Peynirli)

Dört peynirli sos olarak bilinen Quattro Formaggi  sosu genellikle penne makarna ile tercih ediliyor. Dört peynirli sosun malzemeleri ise şöyle:

Cherry domates, 1 dal taze soğan, 1 dal biberiyeye, 1 dal taze kekik, 1 tutam defne yaprağı, 1 su bardağı süt, 2-3 yemek kaşığı un, 3  diş sarımsak, 1 tane kuru soğan, yarım pırasa ve 2 dal kereviz sapı, parmesan peyniri, cheddar peyniri, emmantal peyniri ve brie peyniri, karabiber ve tereyağına ihtiyacınız var. Bulamadığınız peynirlere alternatif kaşar peyniri, dil peyniri, kolot peyniri kullanabilirsiniz.

Tavaya tereyağını koyun ve un ile kavurun. Üstüne  biraz zeytinyağı dökün. Başka bir tencereye sütü koyun. İçine yeşil soğan, biberiye, kekik ve defne yaprağını koyup kaynatın. Kavurduğunuz un ile sütü karıştırın. Bu sosu bir müddet kısık ateşte pişirin. Pişen sosun içine dört peynir rendesini koyun. Makarnanızı bu sosun içine boşaltın. Bir tavada zeytinyağıyla birlikte cherry domates ve sarımsağı kızartın. Makarnanızın üstüne koyup servis yapın.

Makarnanıza Farklı Lezzet Katacak Sos Tarifleri Makarna Sosları

Alfredo Sos

Alfredo soslu makarna genellikle penne ya da fettucini makarna ile tercih edilir. Alfredo sos için ise malzemelerimiz şöyle:

Tavuk göğüs eti, krema, sarımsak ve parmesan peyniri, mantar, tereyağı, isteğinize göre köri, fesleğen ya da maydanoz koyabilirsiniz.

Tencerede tereyağını eritin, doğradığınız tavuk etini koyup biraz kavurun. Daha sonra sarımsağı ve doğranmış mantarlarıda ekleyin,suyunu çekene kadar pişirin. İçine kremayı dökün. Daha sonra makarnanızı bu sosa ekleyin. Parmesan peynirini en son karışıma ilave ederek kısık ateşte 2-3 dakika pişirin. Makarnanızı servis tabağına alın, isterseniz fesleğen ve maydanozla süsleyebilirsiniz.

Arrabbiata sos

Aslında  çoğumuzun evinde domates salça soslu yaptığımız  makarna vardır. İşte arrabbiata sos evde yaptığımız ve en çok tercih edilen makarna sosudur. Arrabbiata sos için lazım olan malzemeler şunlardır:

Domates salçası, rendelenmiş domates, kuru soğan, sarımsak, tuz, karabiber, acı biber ve zeytinyağı.

Soğan ve sarımsağı doğrayın. Zeytinyağı döktüğünüz tavaya soğan ve sarımsağı koyup kavurmaya başlayın. Kavrulan soğanın içine ufak ufak doğramış olduğunuz biberi ekleyin. Biberlerin pişmesine yakın domates rendesini ve salçayı ekleyin. Makarnanızla karıştırdığınız sosunuza tuz ve karabiberi ilave edin. Arrabbiata soslu makarna servise hazır, dilerseniz makarnanızı fesleğen yaprağıyla süsleyebilirsiniz.

Cenova Sos

Deniz ürünleri seviyorsanız Cenova sos tam size bir tercih. Cenova sos için gerekli malzemeler şöyle:

1 tane Havuç, 2-3 tane kereviz sapı,defne yaprağı, taze kekik, 1 tane kuru soğan, karabiber, 250 gram kadar somon balığı, kırmızı şarap, ançüez ezmesi, margarin, balık suyu ve Demi Glace sos.

Cenova sos için ilk önce tavada margarini eritiyoruz. Daha sonra tavaya ince doğranmış havucu, kerevizi, bir defne yaprağını, kekiği, soğanı ve karabiberi ekleyerek  kısık ateşte karıştırın.

Başka bir tavada somon balığını pişirmeye başlayın, pişmeye başlayan somon balığına kırmızı şarap ve Demi Glace sosu ekleyip 20-30 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Somon balığını üzerine bir miktar  balık suyu ekleyin. Kıvam alana kadar pişirmeye devam edin. En son olarak ançüez ezmesini içine koyun.

Makarnanızı ilk  önce sebzeli  karışımla ardından da somon balığıyla yaptığınız sosla karıştırıp servis edebilirsiniz.

Birbirinden Lezzetli Kurabiye Tarifleri

Fesleğen Sos

Fesleğen sos için ihtiyacınız olan malzemeler ise şunlar; dövülmüş ceviz, dövülmüş fındık, taze fesleğen, sarımsak, tuz ve karabiber.

Fesleğenleri ince ince kıyıyoruz. Daha sonra dövülmüş ceviz, fındık, doğranmış sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırıyoruz. Makarnamızla karıştırıp servis yapıyoruz.

Mantarlı Sos

Mantarlı sos için ihtiyacınız olan malzemeler ise şöyle; mantar, krema, kuru soğan, yeşil, kırmızı ve sarı biber, krem peynir, yağlı beyaz peynir (dil ya da kaşar peynirini de tercih edebilirsiniz) ve taze nane.

İlk önce soğanları jülyen olarak doğrayın (uzunlamasına) bir tavada soğanlarınızı kavurmaya başlayın. Aynı şekilde biberlerinizi de jülyen şeklinde doğrayın ve soğanların üstüne ekleyin. Soğanlar ve biberler kavrulduktan sonra doğradığınız mantarları içine ekleyin. Mantar ilk aşamada suyunu salacak o yüzden suyunu çekesiye kadar pişirin. Mantarlar piştikten sonra sırayla  kremasını koyup pişirin. Daha sonra peynir ve baharat ekleyin. Kısık ateşte bir iki dakika pişirin .

Makarnanızı mantarlı sosla karıştırın. Servis tabağına alın isterseniz fesleğen veya maydanozla süsleyerek renk katabilirsiniz.

Afiyetl Olsun

Yorumlar

Cevap bırakın
  1. Makarna herkesin severek yediği bir yemek.. Her türlü sosla da güzel gidiyor gerçekten.. Bilmediğim soslar vardı.. Bilgi için teşekkürler 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

ege'nin en güzel mezeleri ve tarifleri

Ege’nin En Güzel Mezeleri ve Tarifleri

Çağatay Ulusoy Duygu Sarışın Çifti İlk Kez Konuştu

Çağatay Ulusoy Duygu Sarışın Çifti İlk Kez Konuştu