Lübnan başkenti Beyrut, 4 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleşen büyük felaket nedeniyle ölü sayısı ne yazık ki her geçen gün artıyor. Ancak ülkenin en büyük problemi bu değil. Patlamadan sonra halk sokaklara inmiş ve hükûmeti protesto etmeye başlamıştı. Her ne kadar bazı bakanların istifa haberi gelse de öfkeli kalabalık bununla tatmin olmuş değil. Lübnan’ın yönetim merkezi Beyrut’ta günlerdir devam eden protesto gösterilerinde, öfkeli kalabalığa karşı biber gazı kullanıldı.
Lübnan Savaş Alanı
Hükümet, patlamaya limandaki bir depoda 2013’ten beri inançsız bir halde tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını açıklamıştı. Protestocular faciaya hükümetin ihmalinin yol açtığını savunuyor.
Foto: Reuters.
Yüzlerce binayı yerle bir eden patlamada çok sayıda bireye hala ulaşılamaması nedeniyle vefat sayısının artmasından telaş ediliyor.
Foto: Reuters.
Lübnan resmi haber ajansı patlamayla ilgili olarak başlatılan soruşturma kapsamında şimdiye dek 16 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
Lübnan’da 4 Ağustos 2020 Salı günü meydana gelen patlamada şu ana kadar 177 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 5 bin kişi de yaralandı.
Gösterilerin Ardından Hükümetten İstifa Haberleri Geldi
Özellikle yaşanan facianın ardından halk sokaklara dökülmüş, hükümetin istifasını talep etmişti. Zira yaşanan felaketten hükümeti sorumlu tutuyorlardı. Yaşanan gerginliğe Lübnan güvenlik güçleri müdahale etse de hükümetten istifa haberlerinin de gelmesi gecikmedi. Daha önce Lübnan Enformasyon Bakanı ve ardından da Lübnan Çevre Bakanı istifa etse de halk tatmin olmadı. Şiddetle devam eden gösteriler sonucunda hükümet komple istifa ettiğini duyurdu. Ancak bu da halkın durulması için yeterli olmadı. Halkın öfkesi, gösterilere yapılan sert müdahale nedeniyle daha da artmış durumda. Öfkeli kalabalıklar hem parlamento hem de cumhurbaşkanının istifa etmesi için baskı yapıyor. Öte yandan şu ana kadar gösterilerde 42 kişinin yaralanması, devlet yetkililerine karşı öfkeyi arttırıyor.
Halk Uzun Süredir Protesto Halinde
Lübnan’da tansiyon, aslında uzun süredir devam etmekteydi. Özellikle yolsuzluk ve işsizliğin gün geçtikçe artması, zaman zaman protesto gösterilerine neden oluyordu. Daha önce Whatsapp uygulamasına vergi getirileceği açıklanmış, halkın buna tepkisi sert olmuştu. Zira halk, ülkedeki ekonomik sıkıntıların bir an önce düzeltilmesini istiyor.
4 Comments
Leave a Reply