Mutfak

Kremalı Kerevizli Çorba Tarifi

Acıkınca ilk söylediğimiz şu olmaz mı? “ay keşke güzel bi çorba olsa da içsek…” Çorba ama neli olsun? Domatesli, sebzeli, kremalı, tavuklu, etli, baharatlı, buğdaylı… Yaşadığımız coğrafya sayesinde o kadar şanslıyız ki mutfak konusunda, tahmin edebileceğimiz / edemeyeceğimiz kadar çorbamız var. Bu yazımızda da sizin için Kremalı Kerevizli Çorba tarifini paylaşıyoruz.

Çorba Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Çorba kelimesi, Fars dilinde “şurba” kelimesinden türemiştir. Anlamı “tuzlu madde” demektir. “Şur” ve yemek anlamındaki “ba” kelimelerin birleşiminden oluşan kelime, “çorba”ya dönmüştür zamanla. Arkeolojik çalışmalara göre ilk çorba M.S. 3. Yy.da yapılmış. Arpa ekmeğinin suya batırılması ve üzerine tuz serpilmesiyle ortaya çıkan, zaman içinde Avrupa’ya yayılmış. Bilinen ilk hazır çorba ise, çoğumuzun pek sevdiği “darhane” yani “tarhana” çorbasıdır.

Bazı çorbalar herkesçe sevilir, tarhana, domates, mercimek, tarhana çorbası vs. Bazı çorbalar da henüz o kadar popüler olmamıştır, lakin gizli kalmış sağlık iksiri gibidir. Mesela brokoli çorbası, ıspanak çorbası, havuç çorbası, kereviz çorbası…

Kremalı kerevizli çorba tarifini bizimle paylaşan Emre Dereli’nin sözleriyle: “Şifa kaynağı, kışın soğuk algınlığı yaşadığınızda hemencecik iyileştiren, ölüyü dirilten, lezzetli mi lezzetli, kolay mı çok kolay” çorbamızın tarifi hemen şuracıkta:

Kremalı Kerevizli Çorba Tarifi

Kremalı Kerevizli Çorba Tarifi:

1 adet orta boy kereviz

3 adet havuç

1 adet kırmızı biber

1 diş sarımsak

Küçük 1 parça zencefil

1 mandalina

1 kaşık un

Tavuk suyu

Yarım paket krema

Tuz, karabiber

 

Kereviz, havuç, ve kırmızı biberi küp küp doğrayın ve bunları az yağda biraz soldurun. Sonrasında içine 1 diş sarımsak, 1 parça taze zencefili rendeleyin, ve 1 mandalinanın suyunu sıkıp karışıma ekleyin ve karışımın suyunu çekmesini bekleyin. Sonra yağda çevirdiğiniz malzemeleri bir tabağa çıkarın ve ayni tencereye yağ koyup 1 kaşık un kavurun.

Kavrulan unun üzerine, kıvamını çok açmadan göz kararı su ekleyin ve içine daha önce kenara ayırdığınız, hazırladığınız sebze karışımını dökün ve karıştırın. Damak tadınıza göre tuz, karabiber ve tavuk suyu ekleyin. Kaynamaya başladığında yarım paket kremayı dökün, karıştırın ve 5 dakika daha kaynatın. Kremalı kerevizli çorbanız artık servise hazır afiyet olsun  :)

Emre Dereli

Ayran Aşı Çorbası Tarifi

İlgili Makaleler

4 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu