içinde

Ölümsüzlük İksiri “Kombucha” – Kombucha Nedir?

kombucha nedir?

Kombucha nedir? Faydaları nelerdir? Siyah çay veya yeşil çayın ve şekerin (şeker kamışı, meyve veya bal dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan) fonksiyonel, probiyotik bir gıda olarak kullanılan  fermente bir içeceğidir. Şekerle birleştirilmiş fermantasyon işleminin başlatılmasından sorumlu olan bir bakteri ve maya kolonisi içerir.

Yaklaşık 2000 yıl önce Uzak Doğu’da “Ölümsüz Sağlık İksiri” olarak bilinen kombucha, kalbinize, beyninize ve özellikle de bağırsaklarınıza uzanan muazzam sağlık faydaları olan bir içecek. Kombucha nedir? Faydaları nelerdir? Kombucha’nın birkaç faydasından bahsedelim;

Kombucha nedir? Kambucha Probiyotiklerin Zengin Kaynağıdır.

Kombucha oluşumunda ki fermantasyon süreci sayesinde probiyotikler olarak bilinen çok sayıda sağlıklı bakteri içerir. Bu bakteriler sindirim sisteminize girer ve besinleri emdikleri, enfeksiyon ve hastalıklarla mücadele ettikleri için bağışıklık sisteminizi desteklerler.

Fermantasyondan sonra, kombucha karbonatlaşır ve sirke, B vitaminleri, enzimler, probiyotikler ve yüksek konsantrasyonda asit (asetik, glukonik ve laktik) içerir. Bu bakteriler, “ selüloz üreten bakteriler ” olarak bilinir, yani hücreye kalkan görevi yapan selüloz üretirler.

kombucha nedir?

Kombucha Yeşil Çay Faydaları Sağlayabilir.

Çalışmalar düzenli olarak yeşil çay içmenin, yaktığınız kalori miktarını artırabileceğini, karın yağını azaltabileceğini, kolesterol seviyelerini artırabileceğini, kan şekeri kontrolüne yardımcı olabileceğini ve daha fazlasını gösterebileceğini göstermektedir.

Kombucha Antioksidanlar İçerir.

Kombucha, glutatyon peroksidaz ve katalaz olarak bilinen iki önemli antioksidanın aktivitesini spesifik olarak etkileyebilir. Ayrıca Aralık 2016’da, bir quersetin metaboliti olan isorhamnetini de içerdiği keşfedilmiştir. Quercetin uzun ömürlü ve masif antikanser özellikleri ile ilişkilidir.

2014 yılında Letonya Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmada, birçok enfeksiyon ve hastalık için “dört temel özellikten dolayı: detoksifikasyon, anti-oksidasyon, enerji verici güçler ve depresif bağışıklığın desteklenmesi” için faydalı olabileceği iddia edilmektedir.

Kombucha Zararlı Bakterileri Öldürebilir.

Kombucha fermantasyonu sırasında üretilen ana maddelerden biri de sirkede bol olan asetik asittir. Çaydaki polifenoller gibi asetik asit de potansiyel olarak zararlı birçok mikroorganizmayı öldürebilir.

Siyah veya yeşil çaydan yapılan Kombucha, özellikle enfeksiyona neden olan bakterilere ve Candida mayalarına karşı güçlü antibakteriyel özelliklere sahip gibi görünmektedir. Bu antimikrobiyal etkiler, istenmeyen bakteri ve mayaların büyümesini bastırır, ancak kombucha fermantasyonunda yer alan yararlı, probiyotik bakterileri ve mayaları etkilemezler.

Kombucha Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir.

Kombucha’nın bu alandaki araştırma çabaları kıt olmasına rağmen, bir süredir kalbe faydalı olduğu düşünülmüştür. Bununla birlikte hayvan modellerinde kombucha’nın, trigliserit düzeylerini düşürmenin yanı sıra, doğal olarak kolesterolü düzenlemeye yardımcı olduğu açıktır.

Kombucha Tip 2 Diyabet Yönetmeye Yardımcı Olabilir.

Tip 2 diyabet dünya çapında 300 milyondan fazla kişiyi etkiler. Yüksek kan şekeri seviyeleri ve insülin direnci ile karakterizedir.

Diyabetik farelerde yapılan bir çalışmada, kombucha’nın kan şekeri düzeylerini azaltan karbonhidrat sindirimini yavaşlattığı bulunmuştur. Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını da iyileştirdiği gözlemlenmiştir.

Kan şekeri kontrolü için kombucha’nın faydalarını araştırmak için daha fazla insan çalışması gereklidir.

kombucha nedir?

Kombucha Kansere Karşı Korunmaya Yardımcı Olabilir.

Kanser dünyanın önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Hücre mutasyonu ve kontrolsüz hücre büyümesi ile karakterizedir.

2013 yılında yapılan çalışmada kombucha yüksek konsantrasyonlu çay polifenolleri ve antioksidanları nedeniyle kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olmuştur.

Kombucha Karaciğer Sağlığı İçin Faydalıdır.

Karaciğer, zararlı bileşikleri filtrelemeye ve dönüştürmeye yardımcı olduğundan, sindirim ve genel sağlık açısından hayati bir bileşendir. Kombuchadaki antioksidanlar karaciğeri oksidatif strese ve asetaminofen doz aşımı ile oluşan hasara karşı koruyabilir.

DİYETİSYEN İREM BAKIR / Adana

E-posta: dyt.irembakir@gmail.com

Yorumlar

Cevap bırakın

Bir cevap yazın

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

yym tarafından yazılmıştır.

Shall We? olmadan yapamaz O!

üzümün faydaları

Salkım Salkım Sağlık Deposu! Üzümün Faydaları Nelerdir?

absürd hikayeler serisi 4

Absürd Hikayeler Serisi 4 – Necati