Kış mevsimi hastaların en sık görüldüğü mevsimdir. Hastalanmadan önce evde kendinize hazırlayacağınız kış çayları ile hastalıkları önleyebilir ya da daha hafif atlatabilirsiniz.
Kış mevsimi hastaların en sık görüldüğü mevsimdir. Hastalanmadan önce evde kendinize hazırlayacağınız kış çayları ile hastalıkları önleyebilir ya da daha hafif atlatabilirsiniz.
Özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar kışın kendini gösterir. Burun tıkanıklığı, sinüzit, farenjit, boğaz ağrısı gibi hastalıklara yakalanmadan önce kış çayları yaparak kendinizi dinç tutabilirsiniz.
Adaçayı
Boğaz ağrısı ve iltihapları için güçlü bir iyileştiricidir. Aynı zamanda grip ve soğuk algınlığına da çok iyi gelir. Boğazınız için gargara yapmak isterseniz adaçayı bu açıdan kurtarıcınız olacaktır. Bir kaç yaprak adaçayını kaynatıp, biraz ılındıktan sonra gargara yapabilirsiniz.
Zencefil
Zencefil keskin ve yakıcı tadı ile tam bir antioksidandır. Eski zamanlardan beri alternatif tıp dünyasında iltihaplı ve ateşli hastalıkları tedavi etmede kullanır. Zencefil taze olarak kullanıldığı gibi toz olarak da kullanılabilir. Taze zencefili çay olarak içebilir, kuru zencefili bal ile karıştırıp yiyebilirsiniz. Ballı zencefil karışımı öksürük kesmek için oldukça etkili bir baharattır.
Kuşburnu
Yüksek oradan C vitamini içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği vardır. Öksürük ve boğaz kuruluğuna çok gelir. Ayrıca farenjit ile başı belada olanların kesinlikle tüketmesi gerekir.
Hatmi Çiceği
Barış Manço’nun şarkısına da konu olan hatmi çiçeği bitkisi öksürüğü kesmek için kullanılır. Enfeksiyonlara karşı oldukça koruyucudur bu açıdan boğaz ağrısı ve grip için tam bir tedavi edicidir. Bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği ile bilinir.
Ihlamur
Tabi ki kış mevsiminin en vazgeçilmez çayıdır ıhlamur. Balgam söktürür ve göğsü yumuşatır. Ateş düşürür ve gribe iyi gelir. Migren ağrılarını da azaltan ıhlamur, sakinleşmek için ideal bir bitkidir.
Nane Limon
Çok eskiden beri kullanılan ve severek içilen iki karışım çayıdır. Özellikle mide bulantısında kullanır. Burun tıkanıklığına nane çok iyi gelir. Vücut direncini arttırmak için etkilidir.
Papatya Çayı
Bilinen en doğal antibiyotiklerden bir tanesidir. Diş ve diş eti ağrılarına çok iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Ateş düşürücü özelliği vardır, soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir.
Kışın hastalanmak istemiyorsak önlemlerimizi önceden almamız gerekir. Burada yazan bitki çayları genel olarak kışın tüketilmesi uygun olan ve iyi gelen çaylardır.
Not: Hamile kadınlar, tansiyon ve diyabet hastaları ile alerjisi olan kişiler doktora danışmadan kesinlikle bu bitkileri tüketmemelidir.
15 Comments
Leave a Reply