içinde ,

Keten Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?

Akdeniz ikliminde yetişen, keten bitkisinden elde edilen tohumlara keten tohumu denir. Görüntüsü susama benzemektedir.  İçerisinde bulunan linamarin, protein, omega 3, demir, E,K ve C vitaminleri sayesinde oldukça yararlı bir bitkidir.

keten tohumu

Akdeniz ikliminde yetişen, keten bitkisinden elde edilen tohumlara keten tohumu denir. Görüntüsü susama benzemektedir.  İçerisinde bulunan linamarin, protein, omega 3 yağı, demir, E,K ve C vitaminleri sayesinde oldukça yararlı bir bitkidir.

Keten tohumu; Omega 3 açısından en zengin tohumlardan birisidir ayrıca hayvansal besinler dışında B12 vitamini içeren en önemli bitkisel kaynaktır. Keten tohumunu, tohum halinde, öğütülmüş olarak, yağ olarak ve kapsül şeklinde satılmaktadır.

Keten Tohumunu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Her besin kaynağı gibi keten tohumunun da taze olarak tüketilmesi gereklidir. Bayatlamış keten tohumunun yarardan çok zararı vardır. Elinizdeki ürünün taze olup olmadığını kontrol etmenin yolu; bir miktar öğütülmemiş keten tohumunu nemli bir pamuğa sarıp bekletin eğer çimlenir ise tazedir ve tüketilebilir eğer çimlenmezse çöpe atmanız gerekmektedir.

Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Alternatif tıp alanında oldukça kullanılan bu bitki tohumunun sindirimden, hücre yenilenmesine kadar bir çok faydası bulunmaktadır.

Sindirim Sistemi

Bir çok insan sindirim sistemi sorunları ile baş etmeye çalışmaktadır. Bu bitki tohumu sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olmasıyla bilinir; bağırsakları düzenler, mide ve bağırsaktaki zararlı bakterileri temizleyerek iltihaptan korur. Kabızlığa iyi gelir.

Sağlıklı Kilo Vermeye Yardımcı Olur

İçinde bulunan Omega 3 yağı sayesinde zararlı yağların yok edilmesini sağlar. Doğal bir kolesterol düşürücüdür. Yüksek oranda lif içerdiği için tokluk sağlıyor. Öğüterek yoğurt ile birlikte kullanabilirsiniz. Şişliklerin giderilmesinde de faydalı olur.

Enerji Yükseltir

İçinde bulunan protein ve yararlı besin kaynakları sayesinde gün içerisinde enerjik olmanızı sağlar.

Unutkanlığı Önler

Omega 3 yağı unutkanlık düzeyini en aza indirir ve düzenli olarak kullanımda unutkanlığı azaltır ve hafızanızın güçlenmesini sağlar.

Keten Tohumunu Nasıl Kullanmalıyız?

Öğütülmüş olarak; İyi bir değirmende öğüterek, ayran, yoğurt, meyve püresi gibi ürünlerde kullanarak beslenmenize dahil edebilirsiniz. Önemli olan taze öğütülmüş olarak tüketmenizdir bu nedenle kullanacağınız miktarda öğütün ve artan kısmını uzun süre saklamayın, çöpe atın.

Tane Halinde; 2 tatlı kaşığı kadar tohumu suda ıslatıp şişirdikten sonra yoğurdun içine katarak tüketebilirsiniz, sindirim sistemi bozukluklarında oldukça faydalıdır.

Yağ Halinde; Yağ şeklinde kullanacaksanız ürünü serin ve bir yerde saklamanız oldukça önemlidir, salatalarınıza 1 tatlı kaşığı kadar eklemeniz yeterlidir.

Kapsül Halinde; Eczane ve aktarlarda kapsül halinde satışı mevcuttur, nasıl kullanılacağı ürünlerin üzerinde yazmaktadır.

Yan Etkisi Var mıdır?

Keten tohumunun bilinen her hangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Hamile ve emziren kadınlar doktor kontrolünden geçmeden kesinlikle kullanmamalıdır.
Burada yazılan bitki de dahil hiç bir ürünü doktora danışmadan kullanmaktan kaçınmalısınız. Kalp, şeker, kolesterol ve tansiyon hastaları mutlaka bir hekim kontrolünde kullanmalıdır.

Sindirim Sistemi İçin Bilgiler Burada

Yorumlar

Cevap bırakın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

İstanbullu Gelin 4

İstanbullu Gelin Yeni Sezon Ne Zaman Başlıyor?

en iyi rap şarkıcısı

En iyi Rap Şarkıcısı Anketi. Türkiye’nin En İyi Rapçisi Kim?