Kefirin Faydaları Nelerdir?

PROTEİN, VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU KEFİR TAM BİR ŞİFA KAYNAĞI!
ÇOCUKLAR İÇİN DE ÇOK FAYDALI!
Besleyici özellikleri sayesinde çocukların büyüme döneminde bağışıklık sistemlerini güçlendirir, boy uzamasına fayda sağlar. Bilinen bir zararı yok. Ancak mikroorganizma içeriği yüksek olduğundan 2 yaş öncesi çocuklar için önerilmemekte. 2 yaş sonrası çocukların ise günde 1 çay bardağı kefir içmesinde sakınca görülmüyor, bu dozun yavaş yavaş arttırılabileceği söyleniyor. Yetişkinler içinse günde 1-2 su bardağı içmeleri öneriliyor.
KEFİRİN 8 FAYDASI
-
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR
Kefirin içeriğinde bulunan betakaroten bağışıklık sistemi için çok faydalı. Vücutta oluşan toksin maddelerini üremesini durduruyor ve bağışıklık sistemine zarar veren mikroorganizmaları yok ediyor.
-
MİDE ÜLSERİNİ ÖNLEMEDE ÇOK ETKİLİ
“Helicobakter pilori” adlı bakteri mide ülserine neden oluyor. Kefir bu bakterinin öldürülmesine yardımcı oluyor. Antibiyotik etkisi yaratarak mide ülserinin oluşmasını engelliyor ve tedavide destekleyici rol oynuyor.
-
SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRMADA YARDIMCI
Kefirde bulunan yararlı mikroorganizmalar, bağırsaklarda zararlı mikroorganizma oluşumunu ve çoğalmasını engelliyor, bağırsak florasını düzenliyor. Besinler sindirilken ve emilirken yardımcı oluyor. Bağırsaklarda mikroorganizma dengesi bozulursa ishal, kabızlık, emilim bozuklukları yaşanabilir. Kefir içeriğindeki doğal mikroorganizmalarla bu dengeyi sağlamaya destek oluyor.
-
KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİYOR
Kefir, yüksek oranda kalsiyum içerdiği için kemiklerin gelişmesini sağlıyor. Büyüme dönemindeki çocuklarda ve yaşlılarda kalsiyum ihtiyacı yüksektir, bu ihtiyacı karşılamak için kefir etkili bir kaynak. Vücudumuz, gereken kalsiyumu besinlerle alamazsa kemiklerden almaya çalışıyor. Bu da kemik yumuşamasına ve kemik kırılmalarına ya da diş dökülmelerine sebep olabiliyor. Günde 2 su bardağı kefir tüketimi kalsiyum ihtiyacımızın neredeyse %60’ını sağlıyor.
-
HÜCRE YENİLENMESİ
Kefir, E vitamini ve selenyum açısından zengindir bu nedenle de güçlü bir antioksidandır. Toksin oluşumları ve çoğalmaları hücre yıkımına sebep olabilir. Kefir bunu engelleyerek hücre yenilenmesine katkı sağlar.
-
KAN ŞEKERİNİ DENGELER
Kefir probiyotik özellik taşır. Protein ve yağların kolay sindirilmesini sağlar. Kefirin glisemik indeksi düşüktür, içerdiği proteinle midede uzun süre kalarak tokluk hissi verir. Kan şekerinin zamanla dengeli bir şekilde yükselmesini sağlar. Böylelikle açlık krizlerinin önüne geçilir ve fazla besin ve kalori alımı önlenir.
-
MİDE GAZINI AZALTIR
Kefir laktik asit fermantasyonu sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve midede oluşan gazı azaltır. Bu nedenle de laktoz intoleransı olan kişilerde kalsiyum ihtiyacını karşılamak için birebirdir.
-
DEPRESYONDAN KORUR
Kefirde bulunan triptofan aminoasidi ve B vitamini sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkiye sahiptir. Gevşetir ve uyku verir.
EVDE KEFİR NASIL YAPILIR?
Kefirin evde hazırlanması çok kolay. İhtiyacınız olan şeyler güvenilir yerlerden temin edeceğiniz kefir taneleri ve süt.
Gerekli malzemeler:
*1 litre süt
*30 gr. (1 yemek kaşığı)
*Cam kavanoz
*Plastik süzgeç
Hazırlanışı:
1 litre sütü kaynatın, üzerinde biriken kaymağı alın. Metal olmayan bir kaba koyduğunuz sütün oda sıcaklığına (20 derece) gelmesini bekleyin. Sonra süte kefir tanelerini ekleyin, tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Kabın üzerini temiz bir bezle kapatın. 20-25 derecede kalacak şekilde karanlık bir yerde sütü 2 gün kadar bekletin. Yaklaşık 48 saat sonra süt pıhtılaşır. Mayalanmış sütü plastik bir süzgeçten ya da tülbentten geçirin. Kefiriniz hazır. Süzgeçte kalan taneleri tekrar maya olarak kullanmak için saklayabilirsiniz. Kefirin buzdolabında saklanması gerekir ve iki gün içerisinde de tüketilmesi önerilir.
Kefir oluşan fermantasyon sebebi ile ekşi bir tada sahiptir. Ekşi tadı sevmeyenler, kefiri mevsim meyveleri ile blenderdan geçirerek içebilir. Elma, muz, kivi gibi meyvelerle aroma katıp tatlandırarak tüketilebilir.
Cok sağlıklı bir ıçecek
Faydaları gibi tadı da güzel olsa keşke
Sade halini icemiyorum meyvelisini tüketiyorum