içinde

İki Farklı Güllaç Tarifi

İki Farklı Güllaç Tarifi

Pide ve hurmadan sonra ramazan ayının olmazsa olmazıdır güllaç… Ramazan ayına özel iki farklı güllaç tarifi ile karşınızdayız! Klasik güllaç tarifini bir kenara bırakın. Sizlere vereceğimiz çikolatalı güllaç ve çilekli güllaç tarifini mutlaka denemelisiniz!

Güllaç tarifi vermeden önce birkaç püf noktası verelim.

  • İdeal güllaç yufkası 30-40 gr arasında olmalıdır. Bu sayede yapacağınız güllacın lapa olmasını önlemiş olursunuz.
  • Güllaçları ıslatırken sütü 2 aşamada kullanmalısınız. Mesela 2 Lt süt kullanılacaksa, önce 1 litresi ılık bir şekilde tepsiye dökülmeli, güllaç yaprakları tepsiye yerleştirildikten sonra kalan sütte üst kısma dökülmelidir. Bu sayede daha kabarık bir güllaç yapmış olacaksınız.
  • Güllaç yapımında kullanılan olmazsa olmaz malzemelerden biri olan cevizi mutlaka servis sırasında serpmelisiniz. Servis yapmadan önce serpilen cevizler güllacın morarmasına sebep verir.
  • Güllacın kalorisini düşürmek için light süt kullanabilirsiniz. Şeker oranını az tutup servis sırasında tarçın serperek de güllacınızı tatlandırabileceğinizi unutmayın!

Diğer tüm tatlılara nazaran daha hafif olan ramazan ayının olmazsa olmazı ve bereket sembolü olan güllaç Türk mutfağının en geleneksel tatlarından biridir. Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi olan bu hafif tatlı, o zamanlar insanların mısır nişastasını koruma çabalarıyla ortaya çıkmış. Çuval içindeki mısır nişastasının bozulmaması için su ve un ile karıştırılıp yufka şekline getirilmesiyle Türk mutfağına giren güllaç adını, Osmanlı döneminde bolca kullanılan gül suyunun tarife katılması ile almış. “Güllü aş” adı verilen tatlı zamanla güllaç olarak anılmaya devam etmiş. Osmanlı zamanı yine bereketin sembolü olan nar ile servis edilen güllaç günümüzde farklı tatlarla harmanlanmış… Yukarıda verdiğimiz püf noktalarını da göz önünde bulundurarak farklı iki tarifimizi mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz! Şimdi gelelim tariflerimize…

Çikolatalı Güllaç Tarifi

Malzemeler:

  • Bir miktar damla çikolata
  • 200 gram kadar ceviz
  • 7-8 adet güllaç
  • 6 bardak süt
  • 100 gram kadar parçalanmış sütlü çikolata
  • 3 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:

Güllaca başlamadan önce güllaç yapraklarını, büyük boy fırın tepsisinin içinde ıslatıp yumuşatıyoruz. Bir tencerede şeker ve kakaoyu karıştırıp (kakaodan 1 yemek kaşığı sosu için ayırıyoruz.) 3 bardak süt ile kaynayana kadar ateşte tutuyoruz. Süt, şeker ve kakao karışımı kaynadıktan sonra çikolataları ekliyoruz. Çikolatalar eridikten sonra kalan 3 su bardağı sütü de tencereye ilave ediyoruz.

Güllaç yapraklarını yine büyük boy bir fırın tepsisine yerleştiriyoruz ve hazırlamış olduğumuz çikolatalı sosu 1 kepçe olacak şekilde gezdiriyoruz. Her iki katta bir kırılmış cevizleri ve damla çikolataları serpiştiriyoruz. En üst kısmı da isteğinize göre süsledikten sonra yaklaşık 2 saat kadar oda sıcaklığında bekletip, servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun!

İki Farklı Güllaç Tarifi

Çilekli Güllaç Tarifi

Malzemeler:

  • 7-8 adet güllaç yaprağı
  • 2 litre süt
  • 2,5 bardak toz şeker
  • Yıkanıp doğranmış çilek (yarım kilo)
  • Kıyılmış ceviz (150 gram)

Yapılışı:

Süt ve şekeri tencere içinde karıştırıp ocağa alıyoruz. Şekerler iyice eriyip süt ılıyınca ocağı kapatıyoruz. Güllaç yapraklarını bir fırın tepsisi ya da borcama yerleştiriyoruz. İlk katı yerleştirdikten sonra da şekerli ılık sütümüzle ıslatıyoruz. 3 ve 6. katlarda kıyılmış cevizleri ve çilekleri serpiştiriyoruz.

Son güllaç yaprağını da yerleştirdikten sonra yine güllacın üstünü isteğe göre kıyılmış ceviz ve çilekle süslüyoruz. Afiyet olsun!

Bu pratik bilgileri mutlaka okumalısınız! Mutfakta hayatınızı kolaylaştıracak pratik bilgiler için tıklayın.

Yorumlar

Cevap bırakın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

yym tarafından yazılmıştır.

Shall We? olmadan yapamaz O!

Monotonlasan iliskiyi canlandirmanin yollari

Monotonlaşan İlişkiyi Canlandırmanın Yolları

Salata Tarifleri

Salata Tarifleri