SON DAKİKA

İki Farklı Güllaç Tarifi

21 Mayıs 2018'de eklendi

İki Farklı Güllaç Tarifi

Pide ve hurmadan sonra ramazan ayının olmazsa olmazıdır güllaç… Ramazan ayına özel iki farklı güllaç tarifi ile karşınızdayız! Klasik güllaç tarifini bir kenara bırakın. Sizlere vereceğimiz çikolatalı güllaç ve çilekli güllaç tarifini mutlaka denemelisiniz!

Güllaç tarifi vermeden önce birkaç püf noktası verelim.

  • İdeal güllaç yufkası 30-40 gr arasında olmalıdır. Bu sayede yapacağınız güllacın lapa olmasını önlemiş olursunuz.
  • Güllaçları ıslatırken sütü 2 aşamada kullanmalısınız. Mesela 2 Lt süt kullanılacaksa, önce 1 litresi ılık bir şekilde tepsiye dökülmeli, güllaç yaprakları tepsiye yerleştirildikten sonra kalan sütte üst kısma dökülmelidir. Bu sayede daha kabarık bir güllaç yapmış olacaksınız.
  • Güllaç yapımında kullanılan olmazsa olmaz malzemelerden biri olan cevizi mutlaka servis sırasında serpmelisiniz. Servis yapmadan önce serpilen cevizler güllacın morarmasına sebep verir.
  • Güllacın kalorisini düşürmek için light süt kullanabilirsiniz. Şeker oranını az tutup servis sırasında tarçın serperek de güllacınızı tatlandırabileceğinizi unutmayın!

Diğer tüm tatlılara nazaran daha hafif olan ramazan ayının olmazsa olmazı ve bereket sembolü olan güllaç Türk mutfağının en geleneksel tatlarından biridir. Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi olan bu hafif tatlı, o zamanlar insanların mısır nişastasını koruma çabalarıyla ortaya çıkmış. Çuval içindeki mısır nişastasının bozulmaması için su ve un ile karıştırılıp yufka şekline getirilmesiyle Türk mutfağına giren güllaç adını, Osmanlı döneminde bolca kullanılan gül suyunun tarife katılması ile almış. “Güllü aş” adı verilen tatlı zamanla güllaç olarak anılmaya devam etmiş. Osmanlı zamanı yine bereketin sembolü olan nar ile servis edilen güllaç günümüzde farklı tatlarla harmanlanmış… Yukarıda verdiğimiz püf noktalarını da göz önünde bulundurarak farklı iki tarifimizi mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz! Şimdi gelelim tariflerimize…

Çikolatalı Güllaç Tarifi

Malzemeler:

  • Bir miktar damla çikolata
  • 200 gram kadar ceviz
  • 7-8 adet güllaç
  • 6 bardak süt
  • 100 gram kadar parçalanmış sütlü çikolata
  • 3 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:

Güllaca başlamadan önce güllaç yapraklarını, büyük boy fırın tepsisinin içinde ıslatıp yumuşatıyoruz. Bir tencerede şeker ve kakaoyu karıştırıp (kakaodan 1 yemek kaşığı sosu için ayırıyoruz.) 3 bardak süt ile kaynayana kadar ateşte tutuyoruz. Süt, şeker ve kakao karışımı kaynadıktan sonra çikolataları ekliyoruz. Çikolatalar eridikten sonra kalan 3 su bardağı sütü de tencereye ilave ediyoruz.

Güllaç yapraklarını yine büyük boy bir fırın tepsisine yerleştiriyoruz ve hazırlamış olduğumuz çikolatalı sosu 1 kepçe olacak şekilde gezdiriyoruz. Her iki katta bir kırılmış cevizleri ve damla çikolataları serpiştiriyoruz. En üst kısmı da isteğinize göre süsledikten sonra yaklaşık 2 saat kadar oda sıcaklığında bekletip, servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun!

İki Farklı Güllaç Tarifi

Çilekli Güllaç Tarifi

Malzemeler:

  • 7-8 adet güllaç yaprağı
  • 2 litre süt
  • 2,5 bardak toz şeker
  • Yıkanıp doğranmış çilek (yarım kilo)
  • Kıyılmış ceviz (150 gram)

Yapılışı:

Süt ve şekeri tencere içinde karıştırıp ocağa alıyoruz. Şekerler iyice eriyip süt ılıyınca ocağı kapatıyoruz. Güllaç yapraklarını bir fırın tepsisi ya da borcama yerleştiriyoruz. İlk katı yerleştirdikten sonra da şekerli ılık sütümüzle ıslatıyoruz. 3 ve 6. katlarda kıyılmış cevizleri ve çilekleri serpiştiriyoruz.

Son güllaç yaprağını da yerleştirdikten sonra yine güllacın üstünü isteğe göre kıyılmış ceviz ve çilekle süslüyoruz. Afiyet olsun!

Bu pratik bilgileri mutlaka okumalısınız! Mutfakta hayatınızı kolaylaştıracak pratik bilgiler için tıklayın.

Yorumlar

2
Kimler Neler Demiş?

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
dude9020seher35arslan Recent comment authors
  Subscribe  
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Bildir
seher35arslan
Üye
seher35arslan

Şu sıralar en ni sevdiğim ki ellerinize sağlık

dude9020
Üye
dude9020

Güllaç olsun çamurdan olsun

SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR

24 Ağustos 2018, 09:29

İstanbul’da Dondurma Nerede Yenir? – İstanbul’un En Leziz Dondurmacıları

Sıcak yaz günlerinde hem lezzetli, hem baymayacak hem de hafif bir şeyler yemek istediğimize ilk olarak aklımıza dondurma gelir. Bu yazımızda İstanbul’da dondurma nerede yenir? İstanbul’un en leziz dondurmacıları hangileri sizler için derledik. Hadi keşfe başlayalım! İstanbul’da dondurma nerede yenir? Genelde yaz aylarında tüketimi artsa da aslında dondurma artık her...

Devamını Görüntüle