Sağlık

Hünnapın Faydaları Nelerdir?

Şifa kaynağı olan ve eski tarihlerden beri gıda olarak kullanılan hünnap birçok derde deva olarak görülmektedir. İngiltere Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre hünnap meyvesi içeriğinde bulunan mineral ve vitaminlerle çok faydalıdır. Zeytinden az büyük olan bu küçük meyve sağlık kaynağı. Genelde hünnap olarak bilinse de; ünnap, hinnap, innap, çiğde, Kuran İğdesi gibi yerel isimleri bulunan şifalı bir bitkidir. Hünnapın faydaları nelerdir?

HÜNNAPIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Birçok hastalığa iyi gelen hünnapın faydaları şöyledir;

  • İyi bir antioksidan kaynağıdır. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde kanser türlerine, karaciğer yağlanmasına karşı koruma sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğindeki A ve C vitaminleri, organik bileşikler, antioksidanlar sayesinde vücudu hastalıklara karşı korur. Aynı zamanda C vitaminin bağışıklık sisteminin üzerinde etkisi olan ilk savunma hattı sayılan beyaz kan hücreleri üretimini arttırır.
  • Kansere karşı etkilidir. Araştırmaların hala devam etmesiyle birlikte, kanserli hücrelerin yayılmasını en aza indirdiği belirtilmiştir.
  • Kemikleri güçlendirir. İyi bir demir, fosfor ve kalsiyum  kaynağıdır. Bu mineraller kemiklerin güçlü ve esnek olmasına yardım eder. Osteoporoz ve kemik bozuklukları gibi kemik hastalıkları görülmesini engeller, güçlü dişlere sahip olmayı sağlar.
  • Uykusuzluğa iyi gelir. İçeriğindeki organik bileşikler zihni ve bedeni yatıştırır, bu sayede uykusuzluğa yarar sağlar.
  • Kan dolaşımını düzenler. İçerisinde fosfor ve demir bulunması sebebiyle kırmızı kan hücrelerine fayda sağlar. Kan akışını arttırır organlara oksijen gönderir, bu şekilde enerji artışı sağlar.
  • Zayıflamaya yardım eder. Yüksek protein ve düşük kalori miktarı sayesinde beslenme ihtiyaçlarını karşılar, öğün aralarında atıştırmalık olarak tüketilebilir. Bu sayede yemeklerde az yemeyi sağlar ve kilo verdirir.
  • Strese iyi gelir. Yatıştırıcı özelliği vardır, hormonlara etki ederek sakinleştirici görevi görür, stres hormonlarından vücudu korur.
  • Cilt bakımı yapar. Ciltteki yara izlerinin ve kırışıklıkların kapanmasına yardım eder, anti aging özelliği vardır, cilt kuruluğu, güneş yanığı ve ciltteki kızarıklıklara karşı kullanılabilir.
  • Birçok cilt hastalığına iyi gelir. Akne, Sedef hastalığı, egzama ve çeşitli cilt iltihaplarının iyileşmesine yarar sağlar.
  • Sindirimi rahatlatır. İçeriğindeki bazı maddeler sayesinde kramp, şişkinliğe ve kabızlığa iyi gelir.
  • Kanı temizleyici özelliği vardır. Vücudu zararlı toksin maddelerden arındırır, bu sayede birçok hastalığa karşı koruma sağlanmış olur.
  • Yüksek tansiyona iyi gelir. İçeriğindeki potasyum sayesinde kan damarlarının rahatlamasıyla kan akışı ve basıncı dengelenir.

Hünnap Nasıl Kullanılır?

  • Yaş olarak meyvesi kullanılabilir.
  • Kurutularak çerez olarak tüketilebilir.
  • Kurutup çay şeklinde hazırlanarak kullanılabilir.
  • Reçeli yapılarak kullanılabilir.

Hünnap Günde Ne Kadar Yenmelidir?

Gün içerisinde yenirse kolesterol ve kan yağlarının eritilmesi sağlanır. Sabahları aç karnına 2 tane hünnap yenmesi önerilir. 

Hünnap Mevsimi Ne Zamandır?

Hünnap ekim ve kasım aylarında olgunlaşmaktadır ve bu aylarda taze ve olgunlaşmış olarak tüketilebilmektedir. Ayrıca yıl boyu kuru olarak da tüketilmesi gereken bir meyvedir.

Hünnapın Zararları Nelerdir?

    • Şeker hastalığı olanların tüketmesi tavsiye edilmez.
    • Hamile ve emzirme döneminde kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
    • Aşırı miktarda tüketilirse ishale sebep olabilir.

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

İlgili Makaleler

13 Yorum

  1. Kuru haline de bayılırım! Birkac yıldır yiyorum. Gun icinde acıktıkça da atıştırmak için harika bir seçenek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu