in ,

Hindistan Cevizi Nedir?

Hindistan Cevizi Nedir

Küçüklüğümüzden beri filmlerde görürüz, ekseriyetle tropik bölgelerde geçen komedi ya da aşk filmlerinde, ellerinde kahverengi bir meyvenin suyunu içen insanları. Keyifli içecek / meyve olmasının yanı sıra Hindistan cevizi faydaları da oldukça yüksektir.

Hindistan Cevizi Nedir?

Esasında Malezya kökenli olan Hindistan cevizi, Hindistan, Malezya, Polinezya, Endonezya ve Afrika’nın tropik bölgelerinde yetişir.

Hindistan cevizi meyvesi oval, dışı sert lifli, çok sert kabukludur. Olgunlaşmamış hindistancevizinin içinde şeker oranı yüksek bir suyu olan Hindistan cevizi suyu vardır. Hindistan cevizinin olgunlaşmasıyla bu özsuyunun kabuk çeperine yakın kısımları sert, mat beyaz, güzel kokusu olan ve lezzetli, yağlı bir etli kısım haline gelir.

Hindistan cevizinin farklı çeşitlerinin kabuğu farklı renkte olabilir. Bu çeşitlerden bazılarının etli kısmı daha lezzetli ve yumuşaktır. Bazılarının suyu daha koyu ve  şeker oranı çok yüksektir. Hindistan cevizinin etli kısmı, yağ bakımından zengin olduğundan kalorisi yüksek bir yiyecektir. Fosfor, potasyum ve karbonhidrat bakımından zengindir.

Günümüzde, filmlerden, dizilerden aşina olduğumuz Hindistan cevizi, esasında Osmanlı döneminde bilinmekteydi. Cevz-i Hindi ismiyle bilinirdi. 1640 tarihli kayıtlara göre İstanbul çarşılarında satılmaktaydı. 3 kalite halinde ve tane hesabında, aktarlarda satılmaktaydı. 16 ve 17. Yüzyıl saray muhasebe defterlerindeki kayıtlara göre Hindistan cevizi, Topkapı Sarayı’na alınan baharat listesinde yer almaktadır.

Hindistan Cevizi ve Ürünleri Nelerdir?

HindistanCevizi Suyu

Kabuğu çok sert olduğundan, etli kısma ulaşabilmek için çekiçle kırılması gerekir. Tazeyken hindistancevizi suyunu içmek için üst uç kısmındaki iki delik delinmelidir. Pipetle bu su içilebilir.

Yaz aylarında serinletici içecek olarak tek başına ya da başka içeceklerle karıştırılıp tüketilebilir.

HindistanCevizi Sütü

Uzakdoğu mutfağında Hint, Endonezya, bazı Afrika ve Güney Amerika ülkelerinin mutfaklarında sıkça kullanılan malzemelerdir. Hindistancevizi sütü, olgun Hindistan cevizinin etli kısmının rendelenip yahut sıkılıp ya da sıcak suda bekletilip aromasının suya geçmesiyle yapılır. Hindistancevizi sütü, Hint mutfağında körili yemeklerde tercih edilir Tayland, Malezya ve Endonezya’da bilhassa balık ve sebze yemeklerinde, çorbalarda, kümes hayvanlarının terbiyesinde kullanılır.

Güney Amerika’da Brezilya ve Venezüela’da daha ziyade, tatlılarda, kokteyllerde, hamur işleri kremalarında kullanılan Hindistan cevizi, Avrupa ülkelerinin mutfaklarında ve ülkemizde de yine özellikle hamur işlerinde, bilhassa kurabiye çeşitlerinde, dondurmalarda çeşni olarak tercih edilir.

HindistanCevizi Rendesi

Taze Hindistancevizinin etli kısmının rendelendikten sonra kurutulmasıyla elde edilen Hindistan cevizi rendesi, tazesine göre daha uzun süre dayandığından, dünyanın farklı yerlerinde kullanımı daha yaygındır. Ülkemizde son yıllarda ithal edilen, dilimlenip kurutulmuş Hindistancevizi de, kuruyemişçilerde bulunmakta ve diğer kuru meyveler gibi çerez olarak tüketilmektedir.

HindistanCevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı aynı zamanda Kopra ismiyle de bilinir. Hindistan cevizinin etli kısmının kurutulduktan sonra doğranıp preslenmesiyle elde edilir. Acılığının giderilmesi mümkün olduğundan bu yana mutfakta da kullanılmaktadır. Bitkisel yağ çeşidi olarak satılan Hindistancevizi yağı, doymuş bir yağdır ve hayvansal yağ tüketmeyenler için katı yağların kullanılmasını gerektiren tariflerde tereyağı yerine kullanım alternatifi sunar. Hindistancevizi yağı, ayurvedik tedavide sağaltıcı özelliklerinden dolayı kullanılır. Kozmetikte ise çeşitli krem, şampuan ve vücut losyonlarının imalatında sıklıkla kullanılır.

Zerdeçalın Sağlığa Faydaları yazımızı okumak için tıklayın. 

Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0

Yorumlar

0 yorum

Written by Emrecan Kurt

Ani Papirüsü

Antik Mısır’da Ölüler Kitabı: Ani Papirüsü

Merkür Retrosu

Merkür Retrosu- 5 Mart 2019