içinde

BayıldımBayıldım

Hindistan Cevizi Faydaları

hindistan cevizinin faydaları

Doğal besinler içerisinde sağlık yönünden incelendiğinde en faydalı olanlar arasında Hindistan cevizi en üst sıralardadır. Maalesef Türkiye’de fazla tüketilmemektedir. Hindistan cevizinin faydaları nelerdir?

Karbonhidratlar bakımından zengin olan Hindistan cevizi, yüksek miktarda doymamış yağ içermektedir. C, E ve K vitaminlerini barındırır ve potasyum ve sodyum bakımından oldukça zengindir. Kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, manganez, sodyum, çinko ve selenyum içerir.

Hindistan Cevizinin Faydaları

Kanserle mücadele, bakterilerle savaşmak, cilt sağlığı, kolesterol karşıtı olmak gibi pek çok açıdan yararlı olan Hindistan cevizinin sağlığa olan faydalarını şu açılardan inceleyebiliriz:

Kemik Sağlığı

Hindistan cevizi düzenli tüketildiğinde kemik ve diş sağlığını desteklemektedir. İçerdiği yüksek miktarda manganez ve kalsiyum sayesinde kemik gelişimine katkıda bulunur. İnce ve kırılgan kemik yapısının ve osteoporoz (kemik erimesi) oluşmasında engel olur.

Karın Yağları

Karın boşluğunda bulunan fazla yağların erimesi konusunda yüksek oranda katkı sağlar. Ayrıca, karında bulunan yağların sebep olduğu rahatsızlıkların tedavisi amaçlı kullanılır.

Besleyici Özelliği

Hindistan cevizinin faydaları besleyici özelliği ile devam ediyor, içeriğindeki suyun, süt ürünlerinde bulunan yağlar kadar faydalıdır. Anne sütüyle eşit değerde laurik asit içermektedir.

Enerji Deposu

Hindistan cevizi açlık hissini bastırma özelliğine ek olarak, iştah azaltıcı etki de sağlar. Hindistan cevizi yağı tüketimi ile enerji artar. Sağlıklı tiroidi destekler ve kronik yorgunluğun azalmasında destekçi olur.

Lif Kaynağı

Diyet lifini yüksek oranda içerir. Bu sayede glikoz salgılanmasını yavaşlatır ve enerjiye dönüştürüp hücrelere aktarır. Hindistan cevizi kolay sindirilir ve bağırsak sorunlarında da faydalıdır. İçeriğindeki lifler sayesinde emilim  daha sağlıklı gerçekleşir.

Diyabet Dengeleyici

Kandaki glikoz düzeyi ve insülin salınımını azaltır. Bu sayede diyabet kontrol altında tutulur. Kanda şeker seviyesinin azalıp artmasında etkili olan elisemik seviyesinin dengelenmesinde rol oynar.

Epilepsi

Özellikle çocuklarda görülen epilepsi hastalığında , ketonejik diyet için kullanılan bu maddeyi içerdiği için çocuklarda epilepsi nöbetlerini azaltabilir.

Bağışıklık Sistemi

Hindistan cevizinin faydaları , tüketiminin bağışıklık açısından önemli olmasının sebebi, antigungal, anti parazitik, anti bakteriyel ve antiviral özellikleridir. Hindistan cevizi tüketildiğinde boğaz enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, tenya gibi hassas ve kötü rahatsızlıkların, bronşitin tedavisinde yardımcı olur.

Yaşlanma Karşıtı

İçerdiği trans-zeatin ve kinetin bakımından zengindir. Bu maddeler anti-kanserojen olmalarının yanı sıra, yaşlanmayı da geciktirdiği düşünülür.

Ağız Hijyeni

Hindistan cevizi suyu, ağza bulunan bakterileri öldürmek, nefesin kötü kokması sorununu azaltmak, diş sağlında gelişim sağlamak gibi ağız hijyeni konusunda faydalıdır.

Gebelik Döneminde Yararlı

Hindistan cevizi suyu hamile kadınlar için çok faydalıdır. Anne ve bebekte bağışıklık sisteminin güçlenmesinde destek olur, enfeksiyon başta olmak üzere, diğer hastalıklara karşı savaşır. Vücudun savunmasının direncini arttırır. Fetüs sağlığını iyileştirmek açısından amniyotik sıvı seviyesini arttırır.

Saç ve Cilt Sağlığı

Hindistan cevizinin faydaları listesinde sıra kozmetikte.

Cilt için çok faydalıdır, bu nedenle kozmetik ürünleri ve saç bakım ürünlerinde genellikle kullanılır. Özellikle kuru ciltler için yüksek derece faydalıdır, cildin kurumasından dolayı pul pul dökülmesinin önüne geçer. İçerdiği antioksidan sayesinde cilt kanserine yakalanma riskini azalttığı bilinir.  Kan dolaşımını hızlandırdığı için, cildin iç kısımdan daha çabuk temizlenmesini ve genç kalmasını sağlar.

Saçların dökülmesine sebep veren durumların yok olmasını sağlar; kafa derisinde oluşan kepek problemini ortadan kaldırır. Saçların daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar, olumsuz hava koşullarından dolayı saçlarda oluşan yıpranmayı gidermekte yardımcı olur.

Hindistan Cevizinin Zararları

  • Hindistan cevizinin kan basıncını düşürdüğü belirtilir. Bu nedenle planlanan bir ameliyattan en az 1 hafta öncesinde tüketiminin durdurulması gereklidir. Kan basıncı düşük olan kişilerin Hindistan cevizi tüketim durumunu doktorlarına danışmalıdır.
  • Hindistan cevizi içerdiği yüksek yağ sebebiyle, çok tüketilmesi durumunda kolesterol ve/veya kilo dengesinin bozulmasına ve artmasına sebep olduğuna dair fikirler bulunmaktadır.

Hindistan Cevizi Nedir? yazısını okumak için tıklayın

Yorumlar

Cevap bırakın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

Ateşli Model Sahara Ray

Ateşli Model Sahara Ray Sahilleri Yaktı Geçti!

Merkür retrosunun burçlara etkileri

5 Mart 2019 Merkür Retrosunun Burçlara Etkileri Nasıl Olacak?