içinde

Gıdaları Buzdolabında Uzun Süre Nasıl Saklayabiliriz?

gıdaları uzun süre buzdolabında nasıl saklayabiliriz

Corona virüs sebebiyle tüketiciler kalabalık ortamlara daha az girmek için özen gösterirken market alışverişlerini toplu yapmayı tercih etmektedirler. Fakat toplu olarak alınan gıdaları buzdolabında tazeliğini kaybetmeden uzun süre muhafaza edebilmek için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Gıdaları doğru şekilde muhafaza etmek isteyen kişilerin dikkat etmesi ve kesinlikle yapmaması gerekenler nelerdir? Gıdaları buzdolabında uzun süre nasıl saklayabiliriz? Bugün bunları öğreneceğiz. Meryem Karayağız’a verdiği bilgiler için teşekkür ederiz.

GIDALARI BUZDOLABINDA UZUN SÜRE NASIL SAKLAYABİLİRİZ?

Corana virüs salgını nedeniyle kişilerin alışveriş şekilleri ve alışkanlıkları da değişti. Sık sık alışveriş yapmak yerine tüketiciler tek seferde daha fazla ürün alarak kalabalık ortamlara mümkün olduğunca girmemeye ve uzun süre bulunmamaya özen gösterir oldu. Gıdaların daha uzun ve taze kullanımı için buzdolaplarının soğutucu ve derin dondurucu bölümlerine doğru şekilde yerleştirilmesi gerekiyor.
Peki, sizler gıdalarınızı doğru şekilde depoladığınızdan emin misiniz ?

Günümüzde gıdalarımızı uzun süre muhafaza etmek için buzdolapları çok büyük önem taşımaktadır.

gıdaları buzdolabında

SOĞUTUCU BÖLÜMÜNE GIDALARI YERLEŞTİRİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

– Buzdolabının bölme sıcaklık ayarının +4 derece olması gerekmektedir.

– Koku ve nem oluşumunu engellemek için gıdaları kapalı kaplara koyalım veya üzerlerini örterek yerleştirelim. Buzdolabına konulan sulu gıdaların ve içeceklerin de aynı şekilde üzerinin örtülmesi gerekmektedir. Üzeri örtülen sıvı gıda ve yiyecekler lezzet ve tat olarak korunmuş olur. Eğer üzeri örtülmez ise dolabın içindeki nem oranı artar ve buzdolabınız daha çok çalışmış olur.

– Sıcak olan içecek ve yiyecekler oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabına yerleştirilmelidir.

– Sebze ve meyveleri sarmadan sebzelik kısmına direkt olarak yerleştirebilirsiniz.

– Sarımsak, soğan ve patates buzdolabında saklanmamalıdır.

– Soğutucu hava kanalı, soğutucu kısma soğuk hava dağıtımı sağlar. Kanal önlerini yiyeceklerle kapatarak, hava akışını engellemekten kaçının.

– Paketlenmiş yiyecek, içecek ve kapları soğutucu bölümünün lamba ve kapaklarına dayamayın.

– Nemli yiyecekleri buzdolabının arka kısmına koymaktan kaçının, soğuk havayla temas ettiği sürece donma olasılığı artacaktır. Bunu önlemek içinde yiyecekleri kapalı kutulara koyarak muhafaza edebilirsiniz.

– Yiyeceklerinizin taze gıda bölmesinde bulunan sıcaklık sensörünün bulunduğu yere temas etmemesi gerekir.

gıdaları buzdolabında uzun süre

GIDALARI DERİN DONDURUCU BÖLMEDE SAKLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?

– Dondurulmuş yiyecek satın alırken bunların uygun sıcaklıklarda dondurulduğundan ve paketlerinin bozulmadığından emin olun.

– Pişmiş yemeklerde bulunan bazı baharatların (anason, fesleğen, dereotu, sirke, baharat karışımı, zencefil, sarımsak, soğan, hardal, kekik, mercanköşk, karabiber vb.) uzun süre saklandığında tatları değişir ve kuvvetli bir tat kazanır. Bu nedenle dondurulacak yiyecekler az baharatlanmalı ya da arzu edilen baharat, yiyecek çözüldükten sonra ilave edilmelidir.

– Yiyeceklerin depolanma süresi kullanılan yağa bağlıdır. Uygun olan yağlar; margarin, dana yağı, zeytinyağı ve tereyağı, uygun olmayan yağlar ise yer fıstığı yağı ve domuz yağıdır.

– Buzdolabınızın normal çalışma koşullarında dondurucu bölme sıcaklık dereceleri -18 derece konumuna ayarlanmalıdır.

– Sıcak ve taze olan yiyecekleri dondurulmuş gıdalarla aynı yere koymayınız.

– Taze yiyeceklerin dondurulması için; 24 saat içerisinde donduralabilecek maksimum yiyecek miktarı buzdolabınızın üzerinde etiket şeklinde (kg cinsinden) gözükür. Bu miktarları dikkate alarak yiyeceklerinizi dondurunuz.

– Dondurucu bölmenin kapasitesini maksimum kullanabilmek için dondurucu bölme üst ve alt sepetin (orta sepet) olduğu kısmın cam rafları kullanabilirsiniz. Ancak en altta alt sepet kullanmalısınız.

– Et, balık ve kıyma gibi taze yiyecekleri tek seferde tüketebileceğiniz şekilde bölüp dondurunuz. Dondurulmuş et türü ürünler çözüldüğünde aynen taze et gibi pişirilmelidir. Etler, çözüldükten sonra pişirilmemişse kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.

– Dondurulmuş gıdalarınızı uygun kaplarda taşıyın ve mümkün olan en kısa sürede buzdolabınızın dondurucu bölmesine yerleştirin.

– Katı olan yiyecekler plastik folyo veya torbada dondurulması gerekirken sıvı şekilde olan yemekler plastik kaplarda dondurulmalıdır.

– Dondurulmuş olan yiyeceklerin dış paketinde şişme, nem veya anormal bir durum var ise daha önce uygun olmayan sıcaklıkta kalarak içeriği bozulmuştur. Bu tür yiyecekleri hiçbir şekilde tüketmeyin.

– Uzun süreli elektrik kesintilerinde, derin dondurucu olan kısımların kapısını açmayın. Paketlediğiniz yiyecekler eriyecek düzeyde enerji kesintisi olduğunda, erimiş yiyeceklerinizi tekrar dondurmayınız ve en kısa zamanda tüketiniz.

– Dondurulmuş gıdaların saklama ömrü buzdolabının kapağının açılma sıklığına, dondurucu bölmenin sıcaklık ayarına, oda sıcaklığına, yiyeceğin türüne, yiyeceklerin marketten eve taşınmasında geçen süreye bağlıdır.

-Paket üzerinde yazan talimatlara her zaman için uyun ve saklama süresini hiçbir zaman geciktirmeyin.

– Buzdolabında derin dondurucuda bulunan donmuş yiyecekler çıkarılacak ise bir gün önceden soğutucu kısmına alınarak orada çözülmesini beklerken aynı zamanda buzdolabınızın soğumasına yardımcı olup enerji tasarrufu sağlayacaktır.

– Dondurulmuş gıdaları saklayabilmek için dondurulmuş paketlerin üzerinde yer alan talimatlara dikkat edilmeli. Paket üzerinde bir talimat yok ise satın alındığı günden itibaren en fazla 3 ay dondurucu kısmında muhafaza edebilirsiniz.

MERYEM KARAYAĞIZ 

Yaz Meyveleri

Yorumlar

Cevap bırakın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Yükleniyor…

    0

    Yorumlar

    0 yorum

    akrep sokmasının belirtileri

    Akrep Sokmasının Belirtileri. Akrep Sokmalarına Karşı Ne Yapmalı?

    yüzme esnasında cilt koruması

    Yüzme Esnasında Cilt Koruması Nasıl Yapılır