içinde

Şok OldumŞok Oldum

GDO Nedir?

GDO’ lu ürünler hangileridir?

GDO nedir

Sağlıklı ve düzenli beslenmenin hayatımızdaki önemi büyük. Yediklerimize, içtiklerimize maksimum özen göstermemiz gerekiyor. Sağlıklı beslenmeye önem verenlerin en çok araştırdıkları konulardan biri ise GDO içeren ürünler. Yazımda öncelikle GDO nedir? biraz bundan bahsedeceğim. Sonrasında da GDO’lu ürünler ile ilgili bilgiler vereceğim.

GDO NEDİR?

GDO nedir? Doğada kendi başına gerçekleşmeyen, ancak laboratuvar ortamında genetiği değiştirilerek üretilen organizmalara GDO denir. GDO’ nun açılımı “Genetiği Değiştirilmiş Organizma” dır. Mesela mısıra bir bakteriden alınan genin yerleştirilmesi ancak insan eliyle gerçekleştirilebilir.

GDO’ LU ÜRÜNLER HANGİLERİDİR?

  • ASPARTAM

Sentetik bir tatlandırıcıdır. Yapay bir maddedir. Doğal iki amino asit kombinasyonu sonucu oluşur. İki farklı bakteri türü bu asitleri üretir. Bazı durumlarda bakterilerden biri mahsülü arttırmak adına değiştirilir.

Aspartam zararlı mıdır? sorusunun cevabını ise şöyle verebiliriz. Aspartam tek başına genetik bir malzeme içermez. Aspartamın insanlarda kansere neden olduğu ile ilgili onaylanmış bir araştırma yoktur. Ancak laboratuvar deneylerinde aspartam verilen dişi farelerde yüksek oranda lenf kanseri ve lösemi görülmüştür.

  • KANOLA YAĞI

Kanola yağı kolza yağı olarak da bilinir. Yoğun olarak kullanılır. Batı Kanada’da kanolanın %80’inin genetiği değiştirilmiştir. Zararlı bitkileri yok etmek için kullanılan otkıranlara karşı direncini arttırmak için bu değişiklik yapılır. Bu sayede yabani otların kontrolü daha rahat yapılarak, daha az tarım ilacı kullanılır ve daha fazla ürün elde edilir.

  • SÜT

rBGH hormonu ineklerin daha fazla süt vermesini sağlar ve ineklerde meme iltihabına sebep olur. Bu hasta inekler sürekli doktor kontrolünde olmalıdır ve antibiyotiklerle tedavi edilir. Bu ineklerden elde edilen sütler rBGH içermektedir. Ve bu, insanlarda kanser riskini arttırır. Dünya rGBH enjekte edilen ineklerin verdiği sütün güvenli olup olmadığı ile ilgili ikiye bölünmüş durumdadır. Avrupa Birliği ve Avustralya’da bu horman yasaklanmıştır. Amerika’da ise bu hormon yasal durumdadır. FDA’nın ise bu sütler hakkında herhangi bir şartı bulunmamaktadır.

  • SOYA

Soya en yoğun genetiği değiştirilen üründür. 2007 yılında, dünyanın yarısından fazlası genetiği değiştirilmiş bir ırk üretmiştir. Soyanın genetiğinin değiştirilmesinin farklı sebepleri vardır. En yaygın olanı, ürünün böceklere ve mantara karşı direncini arttırmaktır. Bir diğeri, ürünü vitamin, yağ ve protein bakımında zenginleştirmektir. Böylece soya hayvan yemi olarak da kullanılabilir. Soya aynı zamanda eczacılıkta da kimyasal yapımında kullanılır.

ABD’ deki ürünlerde soya kullanılırsa, mutlaka etiketinde bundan bahsediliyor ve bunlar genetiği değiştirilmiş soya oluyor. Tofu, soya sütü ve soya ürünü bulunan ekmek, tahıl gevreği, dondurma ve çikolata gibi yiyeceklerde de kullanılıyor.

  • MISIR

ABD’ nin neredeyse her yerinde mısır kullanılıyor. ABD dünyadaki en büyük mısır üreticisidir. 2000 yılında ABD Tarım Bakanlığı, ülkede yetiştirilen mısırın %25′ inin genetiğinin değiştirildiğini tahmin ettiklerini dile getirmiştir. Mısır içeren ürünler salata sosları, margarin, un ve mısır şurubu olarak biliniyor.

Genetiği değiştirilmemiş tarladaki mısırlara yan arazilerden rüzgar ile birlikte GDO’lu mısır bulaşabilmektedir. Bilim adamları etkilenen alanın büyük olacağını söylemektedir.

Ödem Söktüren İlaç Gibi Besinler!

Yorumlar

Cevap bırakın
  1. Gdo ve kanserojen gıda ve gübrelere savaşmak adına mücadele veriyorum. Bilgilendirici makale için teşekkür ederim. Ellerinize sağlık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

Hadrianus Kapısı

Hadrianus Kapısı (Üç Kapılar)

Moda ve Tarih