Bezelyeye benzeyen yapısı ile bilinen fasulye baklagiller familyasına ait önemli bir sebze olarak biliniyor. Fasulyenin faydaları saymakla bitmez. Örneğin fasulye harika bir protein, lif ve vitamin kaynağı olarak dikkat çekiyor. Fasulye, Fabaceae familyasındaki çiçekli bitkilerin tohumlarıdır ve baklagiller olarak sınıflandırılır. Öbür baklagiller arasında bezelye, nohut ve mercimek gibi gıdalar geliyor.
Fasulyenin Faydaları – Protein Kaynağı
Protein, insan vücudunun en önemli yapı taşlarından biri olarak biliniyor. Fasulyeler, proteinlerin oluşturulmasını sağlayan amino asitler bakımından oldukça zengindir. Özellikle soya fasulyeleri, protein bakımından oldukça zengin olmasıyla dikkat çekiyor. Çünkü soya fasulyeleri, proteinlerin oluşturulması için gerekli 9 amino asidi de içeriyor. Öte yandan eksik amino aside sahip fasulyeler ise pirinç, kuruyemiş ve tahıllı yiyecekler ile tamamlanabiliyor.
Fasulyenin Faydaları – Besleyici Özelliği Yüksek
Fasulyeler, başta folat olmak üzere birçok besleyici maddeyi içeriyor. Folat, hamilelik sırasında oluşan fetüsteki nöral tüpün zarar görmesinin önlenmesine yardımcı olur. Öte yandan kuru fasulyeler, folat bakımından konserve fasulyelere göre folat bakımından daha zengindir. Ayrıca yeterince folat almamak; güçsüzlüğe, zayıflığa, kalp hastalıklarına, iştahsızlığa ve asabiliğe neden olabiliyor.
Fasulyenin Faydaları – Düşük Kanser Riski
Yapılan bazı araştırmalar, fasulyenin güçlü bir antioksidan olarak vazife gördüğünü göstermiştir. Fasulyenin bu özelliği, kanser riskinin düşürülebilmesinde önemli bir rol oynuyor. 2013 yılında yapılan bir araştırma, fasulyenin özellikle bağırsak kanseri ile mücadelede oldukça etkili olduğunu ortaya koymuştur. Öte yandan Çin’in kuzeydoğusunda üretilen siyah fasulyeler, kolon kanserinin yavaşlatılmasında önemli bir etkiye sahiptir.
Fasulye Güçlü Bir Antioksidandır
Fasulyeler, polifenol denilen özel bir antioksidan bakımından oldukça zengindir. Antioksidanlar, vücutta yer alan serbest radikallere karşı mücadele de önemli rol oynar. Serbest radikallerin erken yaşlanmadan kansere ve iltihaplanmalara kadar birçok konuda önemli bir rol oynadığı biliniyor. Ayrıca fasulyede demir, çinko ve magnezyum gibi mineraller de bulunuyor.
Fasulye Kalp Sağlığını Koruyor
Düzenli olarak fasulye tüketenlerin kalp krizi ve benzeri kalp rahatsızlıklarından ölme riski oldukça düşüktür. 2013 yılında yapılan bir araştırma düzenli fasulye tüketimi ile kronik kalp rahatsızlıkları arasında ters yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Öte yandan fasulyenin kolestrolü de düşürdüğü birçok kişi tarafından biliniyor.
Çok güzel bir makale olmuş teşekkürler
çok severim ve özellikle acılı ve salçalı çok güzel olur :))
Fasülye deyip geçmemek lazım
Okuyalım öğrenelim
Fasulye güzel
yedigimiz seylerin faydasinida bilmek lazim
Protein acisindan cok iyi
Tam da bugun taze fasulye yapacaktim 🙂
Bu fasulya 10lira hem kaynasın hem oynasın:) yemeyen yoktur herhalde.
Gerçekten faydasının olması peki?
Bu kadar yararlı olduğunu bilmedende seviyordum artık Bunlarla daha çok tüketecegım sanırım
Protein kaynağı
yemegıne bayılıyorum
Zaten çok severim ve tadı gibi birçok faydası olmasını görmek güzel. Ama canım çekti şimdi 🙂
yeşil fasulyeyi çok severim hatta yarın için şimdiden yeşil fasulye yapıyorum. faydaları da var ohh mis gibi
Çok sevmesem de faydalarını gözardı edemem
Teşekkürler paylaşım için