Mutfak

Evde Ekmek Nasıl Yapılır?

Karantina günlerinde herkesin en çok yaptığı faaliyetlerden biri oldu evde ekmek yapmak. Bu konu ile ilgili Demet Koçak bizlerle kendi eşsiz tarifini paylaştı. Evde ekmek nasıl yapılır? sorusunun cevabı için yazıyı okumalısınız. 

EVDE EKMEK NASIL YAPILIR?

Karantina’da en çok aranılan tarifler arasında ekmek var. Aslında en sağlıklısı da ekmeğimizi evde yapmak. Sizler için evde kolayca yapabileceğiniz bir tarifi paylaşmak istedim.

Öncelikle malzemelerimize bir göz atalım…

MALZEMELER:

  1. 1 su bardağı(200 ml) ılık süt (parmağınızı yakmayacak derecede olmalı)
  2. 1/3 su bardağı ılık su (200 ml) (parmağınızı yakmayacak derecede olmalı)
  3. 1,5 çorba kaşığı kuru maya (aktif maya da kullanabilirsiniz)
  4. 1 tatlı kaşığı tuz
  5. 1 çay kaşığı şeker
  6. 3 su bardağı un

YAPILIŞI:

Sütü ve suyu elimizi yakmayacak derecede ılık hale getiriyoruz. Sıcaklığı mayanın aktif olması için çok önemli. Su ve süt ılındıktan sonra derin bir kaba alıyoruz. Önce mayayı, şekeri ekleyip bir kaşık yardımı ile karıştırıyoruz. Sonra tuzu ekleyerek tekrar karıştırıyoruz. Mayanın eridiğini gördükten sonra yavaş yavaş unu eklemeye başlıyoruz. Yaptığımız hamurun sert olmaması ve ele hafiften yapışıyor olması önemli. Elle karıştırmak zor olacağı için bir kaşık veya eldiven kullanabilirsiniz.

MAYALANMA ÇOK ÖNEMLİ

Hamurumuz olduktan sonra üzerini kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakalım. Ekmek yapımında mayalanma çok önemli ne kadar iyi mayalanırsa o kadar güzel bir ekmek elde edersiniz. 1 saat sonra açtığımızda kabarmış ve içi hava dolu bir hamurumuz olacak. Kabından alırken kenarlardan başlayarak hafif hareketler ile çıkarın ki bu havayı en az düzeyde kaybedelim. Mutfak tezgahına biraz un serpip hamuru tezgaha alalım. Hamuru bezelere ayırırken ya bir bıçak ile ya da hamur kesme aparatı ile yaparsanız hamurun içinde var olan havayı korumuş olursunuz. Koparılarak alınan hamurda mutlaka kayıp olur ve az kabarmasına sebep olur. Hamuru parçalara ayırdıktan sonra, şekillerini vererek tepsiye dizelim. Daha sonra tekrar üzerini kapatıp son mayalanma için 35-40 dk kadar bekletelim. Mayalanan hamurlarımızın üzerine ister tek çentik isterseniz iki çentik atarak fırına verip 150 derecede pişmeye bırakalım. Ekmeklerin üzeri kızarınca çıkarıp üzerine biraz su serpelim ve üzerine temiz bir bez örtelim.

Ufak bir püf notası: Fırını ısıtmaya aldığınızda pişirme tepsinin altına bir kap su koyarsanız ekmeklerin kuruyarak pişmesine engel olursunuz. Aksi halde ekmeklerin üzeri kuru olacaktır.

AFİYET OLSUN

DEMET KOÇAK 

Hindistan Cevizli Kurabiye Tarifi

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Ekmeksız yemek olmaz valla su laylar cıktı cıkalı dısarıdan almıyoruz bızde annem her gun gunluk yapıyor kı bundan sonra da boyle yapacagım sanırım olaylar gecse de daha saglıklı tavsıye ederım yapın :)

  2. Annem yıllardır kendi yapar hem uzun dayanıyor hem saglıklı.. ben denemedim merakım yok dısardan almaya devam, ama yapılamıcak bişey degil tarifi vermeniz iyi olmus özellikle bugunlerde insanlar kendini mutfağa verdi.. Saglıklı güzel günler olsun hepimiz adına.

  3. Geçen annem yapmış da bayatlayınca tadı güzel olmuyor yahu. Hemen pişer pişmez yemek lazım.

  4. Evde kaldığımız süre zarfında yapılması gerekenlerin başında geliyor. Emeğinize sağlık

  5. Son 1 aydır ekmeğimizi evde yapıyoruz.O kadar lezzetli ve doyurucu oluyor ki anlatamam :) Alışkanlık yapacak gibi duruyor.Ekmeğimizi evden yapmaya devam edebiliriz bu gidişle :)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu