içinde

Ege’nin En Güzel Mezeleri ve Tarifleri

ege'nin en güzel mezeleri ve tarifleri

Ege’nin en güzel mezeleri ve tarifleri haberimizde karnınız acıkabilir. Egelilerin mezeye olan düşkünlüğünü herkes bilir. Bir Egeli olarak benim de mezeler olmazsa olmazlarımdan. O yüzden sizler için yapımları oldukça kolay bu tarifleri derledik. Verdiğimiz bu tariflerde birebir ölçü lazım olmadığından tamamen kendi göz kararınıza ve damak zevkinize göre pişirmenizi tavsiye ederiz. 

Ege’nin En Güzel Mezeleri ve Tarifleri

Deniz Börülcesi Salatası

Ege mezeleri denildiğinde ilk akla gelenlerden birisi deniz börülcesi salatasıdır. Ayrıca fiyatıda çok ucuzdur. Malzemesi sadece deniz börülcesi, limon, zeytinyağı ve sarımsaktır. Ayrıca sadece süzme yoğurt sarımsaklı da yapabilirsiniz.

Deniz börülcesini bol suyla yıkayın. Daha sonra tencerede yumuşasıya kadar haşlayın. Piştikten sonra sıcak suyunu döküp soğuk suyun altına tutun. Deniz börülcesini bağlı olduğu sağlardan ayıklamanız lazım. Ayıkladıktan sonra ister ister sarımsak yağ limonla isterseniz yoğurtlu sarımsakla servis edebilirsiniz.

Atom

Atom benim tercih ettiğim bir meze değil, nedeni ise zehir gibi olan acılığı. Malzemeleri az ve kolay yapılır bir meze ama Egeli’lerin olmazsa olmazıdır. Atomun malzemeleri şöyle; kurutulmuş kırmızı acı biber, sarımsaklı yoğurt ve zeytinyağı.

Önce biberleri yıkıyoruz daha sonra zeytinyağıyla kavuruyoruz. Yanmamasına dikkat edin. Soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurt ile karıştırıp servis ediyoruz.

Eğer isterseniz üzerine nane serpebilirsiniz. Ya da acılığını yumuşatmak için köz patlıcanla karıştırıp sunabilirsiniz.

Fava

Yine benim favorilerimden ayrıca Ege’nin vazgeçilmez mezelerinden bir tanesi de favadır.

Fava’nın tarifide  oldukça kolaydır. Malzemeleri zeytinyağı, kuru soğan, kuru bakla isteğe göre portakal suyu. Bir  gece önceden kuru baklayı suda bekletiyoruz. Baklayı yumuşayana kadar haşlıyoruz. Zeytinyağı ile kuru soğanı kavuruyoruz, kavurduğumuz soğan favanın içine koyuyoruz. İçine biraz tuz ilave ediyoruz. Yumuşayan baklaları püre haline getiriyoruz. İsterseniz bu karışıma biraz portakal suyu ekleyebilirsiniz. Püre çok katı ya da çok sıvı olmasın.

Hazır olan favamızın üstüne  bolca zeytinyağı dökebilirsiniz. Ayrıca içine dereotu koyup yanında kırmızı soğanla servis edebilirsiniz.

Manj

Ege mezelerinin gözdeleri arasında yer alan Manj, patlıcan ile tahinin bir araya gelmesiyle oluşan muhteşem bir tat.

İlk önce patlıcanları közlüyoruz. Soğuması için suya tutabiliriz soyması daha kolay olur. Daha sonra patlıcanları doğruyoruz. İçine tahin, kekik, kırmızı biber, karabiber, kimyon, tuz ekliyoruz. Patlıcan ve tahini isterseniz çatalla isterseniz çırpma teliyle bir kaç dakika özdeşlemesi için karıştırıyoruz. İçine biraz ceviz, zeytinyağı, limon ve sarımsağı karıştırıyoruz.

İsterseniz Manjı dereotu ve cevizle süsleyip servis edebilirsiniz. 

Havuç Tarama

Havuç tarama yapımı oldukça kolay ama çok sevilen bir Ege mezesidir. Malzemeleri sadece havuç, zeytinyağı, sarımsak ve süzme yoğurttur. Pişirirken de çok vaktinizi almayan bu meze çeşit isteyenlere kurtarıcı olur. 

İlk önce havuçların üstünü tıraş edip yıkıyoruz. Daha sonra havuçları rendeliyoruz. Bir tavaya zeytin yağı ve havuçları koyup suyunu çekene kadar kısık ateşte kavuruyoruz. Pişen havuçların soğumasını bekliyoruz sıcakken yapmanız yoğurdu kesebilir. Soğuyan havuçları sarmısaklı yoğurtla karıştırıp servis ediyoruz. Üstüne biraz zeytin yağı döküp maydanozla süsleyip servis edebilirsiniz. 

Ayrıca pancarı da bu şekilde yapabilirsiniz. O da çok güzel bir lezzettir.

Girit Ezmesi

Girit ezmesi pişirilmeyen yine yapımı çok kolay bir Ege mezesidir. Malzemeleri iki çeşit peynir, ceviz, zeytinyağı, sarımsak be pul biberdir. Bizim tavsiye ettiğimiz tam yağlı peynir ve tulum ya da kaşar loru 

Peynirleri derin bir kaba alarak içine pul biberi, sarımsağı, zeytinyağını ve cevizleri karıştırıp bir çatal yardımıyla iyice eziyorsunuz ve servis tabağına alıyorsunuz bu kadar basit. Üstüne zeytinyağı döküp maydanozla süsleyip servis edebilirsiniz.

Ahtapot Salatası

Deniz ürünleri de Ege mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Ahtapot salatasının da yapımı oldukça kolaydır. Ama malzemeleri biraz pahalı gelebilir. Ahtapot salatası için size lazım olan malzemeler;

Ahtapot, kornişon, yeşil soğan, zeytinyağı ve limon. Düdüklü tencereye su koyup bir çorba kaşığı kimyon ekleyin ve ahtapotu bu suya koyup 30-35 dakika kadar haşlayın. Piştiğine emin olduğunuz hafif yumuşamış olan ahtapotları ufak ufak ya da istediğiniz boyutta doğrayın.

Yeşil soğanı ve kornişonu da ufak doğrayın. Ahtapotun içine yeşil soğanı kornişonu ve zeytinyağı ve limonu döküp karıştırın.

Hazırladıktan sonra bir iki saat bekletin ve servis yapım. Bir iki saat bekletmek Zeytinyağı ve limonla daha iyi özdeşleşmesini sağlar bu çok şart değildir.

Kabak Çiçeği Dolması

Bir çok kişi bilmez son zamanlar yayılmaya başladı. Ama biz Egeliler Kabak Çiçeği dolmasına bayılırız. Görüntüsü çok hoştur tadı da bir o kadar lezzetlidir. 

Kabak çiçeği dolmasının içini normal hazırladığınız dolma içi gibi hazırlayın. İsterseniz doğradığınız soğanları zeytinyağıyla kavurup pirinçle birlikte karıştırın biraz su koyup pişirin. Soğuduktan sonra bolca dereotu ve maydanoz ekleyin. İsterseniz malzemelerini çiğden hazırlayın. Bu tamamen sizin damak zevkinize bağlı.

Kabak çiceklerini yıkayın. Kabak çiceklerinin içine hazırladığınız dolma içini koyun. Çok fazla tıka basa iç harcından koymayın. Daha sonra kabak çiceklerinin ağzını yapraklarıyla iyice kapatın. Hazırladığınız kabak çiceklerini tencereye dizin. Üstüne biraz zeytinyağı dolaştırın. Tencerenin yarısı ya da biraz daha az su dökün ve 30-40 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Pişen kabak çiceği dolmalarınız biraz soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

Izgara Kalamar Dolma

Gelelim son meze çeşidimize, yine bir deniz ürünü fakat ızgara kalamar dolmanın yapımı biraz zahmetlidir. 

Malzemeleri kalamar, kapari, sarımsak, ton balığı, zeytinyağı, kekik, pul biber, tuz ve karabiberdir.

İlk öncelikle kalamaların kollarını kesip doğruyoruz. İçine ton balığı, kapari ve sarımsağı doğrayıp az biraz tuz koyup karıştırıyoruz. Hazırladığımız bu karışımı kalamarın gövdesine dolduruyoruz. Doldurduğumuz bu gövdeleri kürdan yardımıyla kapatıyoruz.

Hazırladığımız kalamar dolmalarını ızgara tavasında zeytinyağı, tuz ve karabiberle birlikte altın rengine gelene kadar kızartıp pişiriyoruz. Pişirdiğimiz kalamar dolmasına, zeytinyağıyla birlikte kekik ve pul biberi kavurup üstüne döküyoruz. 

Pişirdiğimiz ızgara kalamar dolmasını servis tabağına alıp roka ve maydanozla servis ediyoruz.

Afiyet Olsun

Kıdem Tazminatı Düzenlemesi Geliyor. Tüm Ayrıntılar Bu Haberimizde.

Yorumlar

Cevap bırakın
  1. Bilmediğim bir ikisi vardı. Not aldım yapacağım.
    Favorim kabak çiçeği dolması. Bahçemizde yetiştiriyoruz. Onun için sabah 5te kalkıyorum. Doldurup yatıyorum

  2. Deniz börülcesi, fava, ahtapot salatası ve kabak çiçeği dolması kesinlikle harika lezzetler. Umarım bu tariflerin hepsini de en lezzetli şekilde yapabileceğim günler olur :))

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

Game of Thrones Sevenleri İle Buluştu

Game of Thrones Sevenleri İle Buluştu

Makarnanıza Farklı Lezzet Katacak Sos Tarifleri Pesto Sos

Makarnanıza Farklı Lezzet Katacak Sos Tarifleri