Duş Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yapılan araştırmalara göre hayatımızın 1,5 yılını banyoda geçiriyoruz. Bunun yaklaşık 6 ayı ise duş alırken geçip gidiyor. Hijyen sağlıklı yaşam için gerçekten önemli bir şey. Ama hijyenimizi sağlarken bazı hatalar da yapmıyor değiliz. Duş alırken nelere dikkat etmeliyiz? şimdi bunlara bir göz atalım.
ÇOK SIK DUŞ ALMAMALI, SAÇLARIMIZI HER GÜN YIKAMAMALIYIZ
Her gün duş almak doğru değildir, cildi kurutur, tahriş eder ve vücuttaki faydalı bakterileri yok eder. Özellikle ince telli ve zayıf saçlara sahip kişilerin her gün saçlarını yıkaması da zararlıdır. Saçları haftada iki kez yıkamak saçımızdaki nemi dengede tutar.
ÖNCE SICAK SONRA SOĞUK DUŞ ALMALIYIZ
Kan dolaşımını arttırmak, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için bu yöntemi kullanmak faydalı olacaktır. Ancak bu yöntemi uyku öncesi denememek lazım, uykumuz kaçabilir. 5 dakika sıcak, 3 dakika soğuk tekrar 5 dakika sıcak su ile duş alarak kontrast duşun vücudunuza kattıklarını deneyimleyin.
ISLAK SAÇLARIMIZI HAVLU İLE SARMAMALIYIZ
Duş sonrası saçlarımızı kuruturken havluya sarmak yerine, ya kendi halinde kurumaya bırakmalıyız ya da penye bir tişörte sarmalıyız. Havlu ile kurutmaya çalışırken saçlarımızı yıpratabilir, saçlarımızda kırıklar oluşmasına neden olabiliriz.
SPOR SONRASI DUŞ ALMALIYIZ
Yorucu bir günün ardından kendimizi rahatlamak için spor merkezine attık. Yoğun bir antrenmanın ardından apar topar çıkıp kendimizi eve attık. Çok yorgunuz ve üşendik, duş almadan yattık. Bu yapılan hataların başında geliyor. Terleme ile vücudumuzdan çıkan kokunun yanında attığımız ter ile bakteri de üretiriz ve bu da cildimizde kızarıklığa neden olur. Bu nedenle spor sonrası mutlaka duş almalıyız.
PEDİKÜR ÖNCESİ BACAKLARI TIRAŞ ETMEMELİYİZ
Pedikür zamanımız gelmiş, güzellik merkezine gideceğiz, bacaklarımızdaki kıllar bizi rahatsız ediyor ve tıraş etmeye karar veriyoruz. Bu da bir diğer hata. Çünkü küçük çiziklerden enfeksiyon kapma riskimiz çok fazla. Sağlık için tıraş işlemini pedikür sonrasına bırakmalıyız.
TIRAŞ BIÇAKLARINI DUŞTA BIRAKMAMALIYIZ
Tıraş bıçaklarının düzenli olarak değişmesi gerekir. Uzun süre duşta açıkta bekleyen tıraş bıçaklarının üzerinde bakteriler ürer ve bize zarar verir. Bunu önlemek için tıraş bıçaklarını bir havlu üzerinde bekletebilirsiniz.
DUŞ BAŞLIĞINI BELİRLİ ARALIKLARLA TEMİZLEMELİYİZ
Duş başlıkları uzun süre temizlenmeden kullanıldığında üzerinde sağlık açısından tehlikeli olabilecek plaklar oluşabilir. Yapılan bazı araştırmalara göre duş başlıklarında biriken bakteriler akciğer hastalıklarına bile sebep olabiliyormuş.
KULLANDIĞIMIZ HAVLULARI BELLİ ARALIKLARLA DEĞİŞTİRMELİYİZ
Bilim adamları aynı havluyu 3 defadan fazla kullanmanın doğru olmadığını söylüyor. Üzerinde bakteri barındırması mümkün olduğundan ıslak havluların kullanılmaması öneriliyor.
KÜVETİ DUŞ SONRASI MUTLAKA YIKAMALIYIZ
Küveti mutlaka yıkamalıyız. Nemli ortamlar bakterilerin oluşması için ideal ortamlardır. Enfeksiyonları önlemek adına küvetin hijyenini düzenli temizleyerek sağlayabiliriz.
SÜNGERİ ISLAK BİR ŞEKİLDE DUŞTA BIRAKMAMALIYIZ
Nemli ortam bakterilerin en sevdiği yer olduğundan süngeri ıslak bir şekilde duşta bırakmak hijyen açısından uygun değildir. Süngeri temiz bir şekilde kuru bir ortamda muhafaza etmek gerekir.
DUŞ ALIRKEN AYAKLARIMIZI MUTLAKA YIKAMALIYIZ
Nasılsa su vücudumuzdan aşağı akarak ayaklarımıza ulaşıyor mantığı ile ayaklarımızı yıkamamak ayak mantarına davetiye çıkarmak olacağından bu yanılgıya düşmemeli ve her duş aldığımızda ayaklarımızı da mutlaka yıkamalıyız.
Vala ne cok yanlış yapıyormuşuzz
Benim de dikkat etmediğim şeyler varmış. Bu yazı sayesinde öğrenmiş oldum. Emeğinize sağlık. :)
Ben de biraz daha havluya sarayım diyordum ya ne çok yanlışmış :(
her sabah sıcah soguk şok etkısını yapıyorum tavsıye ederım guzel yazı :)