Dünyanın En Tehlikeli Yanardağları

Dünyanın en tehlikeli yanardağları nelermiş sizler için araştırdık. Yanardağlar magmanın yer yüzeyinden dışarı püskürmesi ile oluşur, görsel olarak muhteşem bir görüntü olsa da bu doğa olayını yaşayanlar için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil.
Dünyanın en tehlikeli yanardağları nelermiş sizler için araştırdık. Yanardağlar magmanın yer yüzeyinden dışarı püskürmesi ile oluşur, görsel olarak muhteşem bir görüntü olsa da bu doğa olayını yaşayanlar için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil.
Mayon Yanardağı
Filipinler’in Albay Körfezinde bulunan Mayon Yanardağının yüksekliği 2.463 m dir. En son ocak 2018 de patlayan yanardağın patlama ile birlikte çıkan dumanın yaklaşık 2500 metreye ulaştığı söyleniyor.

Popocatepetl Yanardağı
Orta Meksika’da bulunan ikiz volkanlardan biri olan popocatepetl yanardağının yüksekliği 5426 m dir. 1994 tarihinden beri aktif olan yanardağ en son Nisan 2018 de patlamıştır.

Vezüv Yanardağı
Vezüv Yanardağı Napoli’nin doğusunda bulunuyor yüksekliği 1281 metre olan yanardağ Avrupa ana karasında aktif olan tek yanardağ olma özelliğine’de sahip.
Nyiragongo Yanardağı
Demokratik Kongo Cumhuriyetinde bulunan Nyiragongo Yanardağının yüksekliği 3470 metre en son 2016 senesinde patlamış.

Krakatoa Yanardağı
Endonezya da olan Krakatoa Yanardağının yüksekliği 813 m en son şubat 2017 de patlamıştır.1983 Ağustosundaki patlama ise yüzlerce nükleer bombanın yapacağı etkiyi göstermiştir ve 36.000 insanın ölümüne yol açmıştır. Atmosferi de etkileyen bu patlamanın ardından atmosfer sıcaklığı 1.2 derece düşmüştür ve yağmurların yağmasına sebep olmuştur.
Changbaishan Yanardağı
Changbaishan Yanardağı Çin ve Kuzey Kore sınırında bulunuyor diğer yanardağlar’dan farkı çapı 4,5 km yani büyük bir çanağı andırıyor en son 1907 de faaliyete geçen yanardağın derinliği ise 1 km.
Etna Yanardağı
Etna Yanardağı Sicilya’nın doğu kıyısında bulunuyor.Avrupa kıtasının en yüksek yanardağı olma özelliğine sahip 2013 de UNESCO DÜNYA MİRASI SİT ALANI tescili alan Etna Yanardağının yüksekliği 3350 metredir.
Chaiten Yanardağı
Şili’de bulunan Chaiten Yanardağının yüksekliği 1112 m And dağlarında bulunan son püskürmesi 2011 olan Chaiten yanardağı faaliyet gösteren yanardağlar arasın da.
ST.Helens Yanardağı
ABD’nin Washington Eyaleti’nin güneyinde bulunan St. Helens Yanardağı aktif bir yanardağ. Yüksekliği 2550 metre ve son püskürmesi 10 Temmuz 2018
Whakaari Yanardağı
Yeni Zelanda’nın Plenty körfezindeki beyaz ada üzerinde bulunmaktadır. Ada’nın çapı 2 metre yüksekliği 321 metredir. En son 2001 de püsküren yanardağ her püskürmede ada’yı oluşturuyor.
Dünyadaki En İlginç Jeolojik Şekiller
Çok güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık
Eline emeğine sağlık.
Güzel bi bilgilendirme yazısı olmuş elinize sağlık