içinde

Yazın Her Yerde Gördüğümüz Dondurmanın Bir Çeşidi Booza

booza

Yazın her yerde gördüğümüz, dondurmanın bir çeşidi olan booza hakkında merak ettiğiniz her şey haberimizde!

Gelin Booza Neymiş Hep Birlikte Göz Atalım

Yazın içimizi serinleten lezzet dondurmanın uzun ve tatlı bir tarihi vardır. Antik tarih boyunca Mısır’dan Pompei’ye, Tang Hanedanlığı’ndan İnkala İmparatorluğu’na kadar uzanan medeniyetler, buzu (çoğunlukla yakındaki volkan ve dağ tepelerinden taşınan) yanında fruktoz veya glikoz ile servis ederek (buzun yanında Firavunlar favorisi pişmiş meyveler iken  Romalıların favorisi  balmış) halkı çığlık attırırmış.

Ortadoğu’da Booza

Bu gün Ortadoğu’da vakit geçirmiş herhangi birine soğuk lezzet çeşitlerini sorsak listeden muhtemelen İtalyan gelato (İtalyanlar granitas’ı önerebilir), Amerikan dondurmaları, şerbetler ve yumuşak yiyecekleri çıkacaktır.

Dünyaya Yayılmaya Çalışıyor

Williamsburg’un yeni buz kreması olan booza da Ortadoğu’da vakit geçirmeyenler tarafında bilinmezken, Republic of Booza (New York’da dört 4 Lübnanlı adam tarafından kurulmuş bir dondurma dükkanı) bunu değiştirmeye kararlı gibi görünüyor.

Republic of Booza‘nın sahipleri aynı zamanda klasik booza yapımcılarının kaşlarını yükseltecek daha deneysel tekliflerin yanı sıra New York’u geleneksel boozayı da tanıtmayı umuyor.

booza

Peki Booza Tam Olarak Nedir ?

Pek çoğunun yanlış bir şekilde çıkarılıp servis edilmesinin aksine, booza buzlu dondurma değil, Levant’taki ülkeler tarafından sevilen ve tüketilen sıkı, şeker gibi donmuş bir lezzettir.

VOGUE dergisinin bir editörü olan LILAH RAMZI booza hakkında  ‘’Beyrut’ta büyüyen bir kız olarak, mutluluk yalanımın anahtarı Ashta booza’nun cömert hizmetindedir.  Brooklyn’de keşfettiğimde derin zevklerimi hayal edebilirsiniz.’ diye yorum yaptı.

Booza’yı Dondurmadan Ayıran Nedir ?

Gelato’nun içinde  yumurta, krema, süt ve şeker bulunurken, havasız bir yoğunluğa ulaşmak için yavaşça çalkalanırken, geleneksel booza krema veya yumurta içermez; Dondurmadan farklı olarak, süt, sakız ağacının sakızı ve sahlab  (Orkide den öğütülmüş ve toz haline getirilmiş bir nişasta) kullanır, bu da dondurmaya bir cimnastikçinin esnekliğini verir.

Karışım çalkalanmaz, ancak büyük tahta tokmaklarla dövülür, çekilir, gerilir ve etrafında döndürülür. Yapışkan ve krema içermeyen kıvam, dondurmanın daha yüksek sıcaklıklarda gelişmesini sağlar, böylece elinize beklediğiniz kadar çabuk alamazsınız.

booza

Servis Şekli

12 ila 15 derece arasında servis edilir (normal  dondurma en iyi -4 ila 5 derece arasında bulunur) ve yoğunluğu çok daha fazla lezzet taşır.

Sadece bir domates / tamato farkı gibi olan  “Orijinal” aroma Ashta (Lübnanlılar için), veya Qashta (Suriyeliler için) olarak adlandırılır.

İstanbul’da Dondurma Nerede Yenir? – İstanbul’un En Leziz Dondurmacıları

Çiçek Özleri Kullanılıyor

Booza, sakız, gül ve portakal çiçeği özlerinin suları ile iyi bir uyum sağlayan hoş bir lezzete sahiptir. Uzun bir dondurma dizisini çıkarmak için kaşığınızı bu mükemmel leztte daldırıp ve spagetti benzeri bir tarzda döndürerek tüketilebilir. Booza, dilinizde pamuk şekeri kadar çabuk erirken bir sonraki ısırığınız için hazır olana kadar tadı damağınızda devam eder.

Oldukça Lezzetli ve Sağlıklı

Diğer karşı konulamaz seçenekler arasında kremsi, besleyici Horchata de Chuca (ıslatılmış, öğütülmüş ve tatlandırılmış kaplan cevizleri), beklediğiniz incelik olmadan süren bir karıncalanma hissi veren Sichuan Beyaz Çikolatası ve tam olarak tatsız bir Bakire Mary Sorbet bulunmaktadır.

booza

Çikolata, tuzlu karamel ve antep fıstığı gibi daha az avant garde seçenekleri de vardır. Ayrıca menüdeki  miso, safran ve matcha lezettleri ile her örneklemede kendinizi Orta Doğu’nun ötesindeki yerlere taşıyacaksınız.

Umarız bir gün denemek nasip olur.

Gözde Çiftci

Yorumlar

Cevap bırakın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

Amerika Tarihi 3

Tarih Treniyle Yolculuk: Amerika Tarihi 3

faydalı soğuk içecekler

Faydalı Soğuk İçecekler