Günlük hayatta ya da küçüklüğümüzden beri kulaktan dolma bilgiler ediniriz. Doğru olduğuna inandığımız ama aslında tamamen yanlış olan doğru bilinen yanlışlar yazımızı sizler için derledik.
Doğru Bilinen Yanlışlar
1- Yemeğin ardından diş fırçalamak
Genelde yemeğin ardından, kalıntıları temizlemek ve çürük oluşumunu engellemek için dişlerimizi fırçalarız. Bu, aslında doğru olduğunu düşündüğümüz fakat dişlere daha çok zarar veren bir hata! Sebebi, bu zamanlarda dişlerin savunmasız ve hassas oluşudur.
2- Çin Seddi uzaydan çıplak gözle görülür
Hayır görülmez! Yıllardır kulaktan dolma bilgilerle kandırıldığımızın örneklerinden biridir bu bilgi… Aşağıda gördüğünüz fotoğraf orijinalin büyütülmüş hali… Bu fotoğrafı baz alarak, Çin Seddi’nin aslında uzaydan çıplak gözle görülemeyeceğini anlayabilirsiniz.
3- Vitaminler bağışıklık güçlendirir
Doktora danışmadan nasıl antibiyotik kullanmamamız gerekiyorsa, bu vitaminler için de geçerli. Vitamin hapları aslında sandığımız kadar yararlı olmayabilir. Nasıl yani? dediğinizi duyar gibiyiz. Doktora danışmadan alınan her vitamin vücutta depolanır ve ilerleyen zamanlarda sağlık sorunlarının baş göstermesine sebep olabilir. Bu gibi vitamin haplarını doktor ve istediği tahlil sonuçları akabinde kullanılmalı…
4- Yutulan sakız 7 yılda sindirilir
Sakızın çiğnenen kısmı vücuttan anında atılır. Geriye kalan şeker ve nişasta gibi maddeler ise vücut tarafından emilir. Yani anlayacağınız doğru bilinen yanlışlar arasında yer alan bir madde ile daha karşı karşıyasınız!
5- Balık yanında yoğurt yenmez
Yoo… Gayette yenir! Bunun için dikkat etmeniz gereken tek şey balığın taze olması… Balık ve yoğurt içinde bulunan histamin proteini, balık taze değilse alerjisi olan insanlarda kızarıklık ya da kaşıntı yapabiliyor. Yıllarca yoğurda yaptığımız haksızlıklar artık son bulmalı! Buradan tüm Shallwe.com.tr okuyucularını duyarlı olmaya davet ediyoruz!
6- Japon balıklarının hafızası 3 saniyedir
Bu da üzgünüz ki doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi… İsveç bilim adamlarının japon balıkları üzerinde yaptığı yıllar süren araştırmalar gösteriyor ki, japon balıklarının hafızası yaklaşık 3 aydır. Bu arada araştırma gerçekten yıllar mı sürdü bilmiyoruz. İsveç bilim adamı kısmı da okurken doğru olduğuna inandığınız yanlış bir bilgiydi… 🙂
7- Çok şeker yiyen şeker hastası olur
Hayır olmaz… Çok şeker yemekle diyabet hastası olmak arasında bir bağ bulunmamaktadır.
8- Burası Muş’tur, yolu yokuştur…
Orası Muş değildir, Huş’tur. Muş olsa duramazdık! İşin şakası bir yana türküde geçen ve yıllarca Muş olduğunu düşündüğümüz Huş, Yemen’de bulunan Sana ile Taiz şehirleri arasında bulunan Türk Kalesi’nden gelmektedir. Zaten türkünün adı da Yemen Türküsü’dür ve sözleri Yemen’de çatışmada ölen Osmanlı askerleri için yazılmıştır.
9- Ispanak insanı güçlendirir
Temel Reis izlemiş gençlik buralarda mı? Çocukluğumuzda onu örnek alıp löp löp götürürdük ıspanakları… Acı gerçeği öğrendiğimizde ise artık çok geçti… Bu yanlışın sebebi ise ismi açıklanmayan (bu saatten sonra açıklanmasın zaten) 1870’li yıllarda yaşamış bir doktorun ıspanakta bulunan demir oranını yazarken virgülü yanlış yere koyması!
10- “Ne olursan ol yine gel” Mevlana’nın sözüdür
Yine kandırıldık ey Shallwe.com.tr okuyucuları. Yıllardır Mevlana’ya ait olduğunu bildiğimiz dizilerdeki dayıların, ağabeylerin, reislerin dilinden düşmeyen bu bilgelik abidesi söz Ebu Said-i Ebul-Hayr isimli bir şaire aittir. Eline, kalemine sağlık fakat zaten adını aklımızda tutamazdık. Biz Mevlana yazmış gibi bilmeye devam edelim en iyisi…
Bu bilgiler mutlaka aklınızda bulunmalı!
5 Comments
Leave a Reply