Vücudumuz, yapısı gereği kendi kendine bakar, temizliğini yapar. Fakat bazen vücudumuzu gereksiz yere yorar, ihtiyacı olan şeyleri ona vermeyiz, ona destek verebilir, işini kolaylaştırabiliriz. Bunun için pek çok yöntem bulunmakta, detoks da bunlardan biri.
Detoks Nedir?
Detoks, vücudumuza farklı yollardan giren, vücuda faydası olmayan, zararlı toksinlerden kurtulmak demektir. Esasında detoks uygulaması günlük hayatımızda uygulayamayacağımız kadar zor birşey değil. Dikkat edilmesi gereken şey, vücudu yoran, sağlıksız olan besinleri mümkün mertebe hayatımızdan uzak tutmak, yerine sağlıklı besinleri tüketmek.
Neden Toksinler Vücudumuzda Bulunur?
Tıp ve doğu felsefesi hakkında en önemli yazarlardan olan Daniel Reid’e göre, toksinler vücudumuzda 2 nedenden dolayı birikir. Birincisi çevresel nedenler; doğada olmayan, çevresel faktörlere bağlı oluşan, metabolizmamızın kaldıramayacağı miktarda toksin olması. İkincisi ise kişisel tercihler; sağlıklısz beslenme düzeni, aşırı yorgunluk, kendine iyi bakmama sebeplerinden dolayı zayıflayan bünyenin etkilenmesi.
Detoksa İhtiyacımız Olduğunu Nasıl Anlarız?
Vücudumuzun detoksa ihtiyacının olduğunu, bize verdiği bazı sinyaller ile bildirir. Sinirlilik, değişken ruh halleri, eklemlerde ağrı, baş ağrısı, omuz ağrısı, sırt ağrısı, sürekli yorgunluk hali, hazımsızlık çekmek, metabolizma yavaşlaması, baş dönmeleri, ağız kokması, göğüsten gelen hırıltı, uyku bozuklukları, bu sinyallerin arasındadır.
Detoksa ihtiyacımız olup olmadığını, hangi detoks yöntemini uygulamamız gerektiğini sağdan soldan okuduğumuz, kulaktan dolma bilgiler ile değil, bedenimizi sağlıklı kalmasına destek verecek olan doktor tavsiyeleri ile netleştirebiliriz.
Detoks Yöntemleri Nelerdir?
1- Su İçin!
Her zaman her yerde duyarız, günde 2 / 3 litre su içmeliyiz diye. Her bünyenin harcadığı enerji aynı olmadığı gibi, ihtiyaçları da aynı olmayacaktır. O nedenle, “kesinlikle günde 3 litre su içmeliyim!” diye düşünmemiz gerekmiyor. Bedenimizin günlük su ihtiyacıi her kilo başına 30-50 cl. arasındadır. 60 kiloluk bir insanın, 1 günde ortalama 2 litre su içmesi gerekiyor.
2- Spor Yapın!
Spor yapmak herkesin malumu olduğu üzere, bedenimizi güçlendirir, zindelik verir, mutluluk verir. Tabi spor dediğimizde illa ki spor salonuna gidip ağırlık kaldırmak, makinelerle çalışmak anlamına gelmiyor. Vücudu harekete geçirecek, metabolizmanın düzene girmesini sağlayacak herhangi bir fiziksel aktivite, yapacağınız detoksa destek verecektir. Bu aktiviteler, spor salonunda çalışmak, dans etmek, yürüyüş yapmak ve hatta ev temizlemek bile olabilir!
3- Taze Meyve Suları
Çok şükür ki doğa ana sevgisiyle birlikte bize lezzetli, enerji dolu sebze ve meyveleri de bahşediyor. Bu sebze – meyveleri kullanarak lezzetli meyve suları sıkabilir, 2-3 gün boyunca bu meyve suları ile vücudunuzu arındırabilirsiniz.
Meyve Suları Detoksu Önerileri
4- Terleyin!
En etkili toksin atma yöntemlerinden bir de terlemektir. Spor yaptığımızda attığımız ter sayesinde vücudumuzun arınmasına destek olabiliyorsak, o zaman hamam / sauna da bu yöntemi hızlandırabilir! Vücudunuzu zorlamadan 15-20 dakikalık hamam seansı, günlük rutininizde atacağınız toksin miktarından daha fazladır.
Detoks Çeşitleri Nelerdir?
1- Sıvı Detoksu
2- Karaciğer Detoksu
3- Şeker Detoksu
4- Alkol Detoksu
Yorumlar
0 yorum