Çevremiz İçin Zararlı Olan Atıklar Nelerdir?

Çevremiz için zararlı olan atıklar nelerdir? Günümüzün en önemli sorunlarından biri çevre bilincinin yeterli derecede gelişmemiş olması. Her geçen gün gezegenimizin ömrü tükeniyor. Bunun sebebi ise umarsızca çevreye fırlattığımız atıklar. Doğaya atılan bazı eşyalar dünyamız üzerinde yıllarca kalıyor ve bazen hiç yok olmuyor. Bizler bu dünyanın ana tüketicileriyiz ve yapabileceğimiz çok şey var. Bilinçli tüketici olursak, atıklarımızı geri dönüşüm çerçevesinde ayrıştırmayı başarırsak, hem dünyamıza hem de ekonomimize katkı sağlayabiliriz. Ve en önemlisi de bizler bu yolda ilerlerken geleceğimizin koruyucuları olan çocuklarımıza da bu bilinci aşılamalıyız.
ÇEVREMİZ İÇİN ZARARLI OLAN ATIKLAR NELERDİR?
Atıklar ikiye ayrılır.
-
Endüstriyel atıklar
Fabrika atıkları, doğayı ve denizleri kirletir.
-
Kentsel-evsel atıklar
Bu atıklar tamamen bizimle ilgilidir. Kullandığımız ve çevremize zararlı olan atıklarla ilgili bir şeyler yapmak bizim elimizdedir. Çevremize zarar veren atıklar ve bunlarla ilgili yapabileceklerimiz nelerdir?
CAM ATIKLAR
- Cam atıklar doğada uzun yıllar boyunca kalır. Bu nedenle cam atıklar mutlaka geri dönüşüme kazandırılmalıdır. Son zamanlarda sokaklarda beyaz ve renkli camlar için üniteler bulunmaktadır. Bu üniteleri kullanarak çevremiz için duyarlılık göstermeliyiz.
PLASTİK ATIKLAR
- Plastik atıklar çevre için oldukça zararlıdır. Tek kullanımlık plastikleri satın almayarak, poşet yerine bez çanta kullanarak, pet şişe yerine matara kullanarak ve buna benzer önlemlerle çevremizi koruyabiliriz.
BİTKİSEL VE HAYVANSAL YAĞLAR
- 1 litre bitkisel ya da hayvansal yağ, 1 milyon litre suyu kirletme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle kullanılmış yağları asla lavaboya dökmemeliyiz. Bu yağlar hem lavaboyu tıkar, hem suların kirlenmesine sebep olur hem de önemli bir enerji kaynağı boş yere çöp olmuş olur. Atık yağları bir kapta biriktirerek belediyeye teslim edersek çevreye faydamız dokunabilir. Belediyeyi arayabileceğiiz telefon numarası : ALO ATIK : 444 28 45
KAĞIT ATIKLAR
- Kağıt atıkları direkt çöpe atmak yerine geri dönüşüme kazandırabiliriz. Bu ürünler zaten ağaçlardan yapıldığı için az tüketmeye de özen göstermeliyiz. Kullanılmış kağıtları kağıt toplama ünitelerine atabileceğimiz gibi kağıt toplayıcılarına da verebiliriz.
SİGARA İZMARİTLERİ
- Sigara içmemek en doğrusu tabi ancak içiyorsak da sigara izmaritlerini yere atmamalıyız. İyice söndüğünden emin olduktan sonra çöpe atmak en doğru hareket olacaktır. Sigara izmaritleri doğada ancak 1 yılda kaybolur.
SAKIZ
- Sakızın doğada yok olma süresi tam 5 yıl, ayrıca yere atılan sakızın bir başkasının ayağına yapışma olasılığı da cabası. Bu nedenle sakızı çiğnedikten sonra mutlaka çöpe atmalıyız.
BEBEK BEZLERİ
- Bebek bezleri göle, denize atılmamalı mutlaka çöpe atılmalıdır. Bebek bezlerinin doğada yok olma süresi 550 yıldır.
POLİÜRETAN MADDELER
- Sentetik fiberler, prezervatifler, yapıştırıcılar, sert plastik contalar mutlaka geri dönüşüme mutlaka kazandırılmalıdır. Çünkü bu poliretan maddelerin doğada parçalanmaları 1000 yıl sürebilir.
TELEFON KARTLARI
- Telefon kartlarının doğada kaybolma süresi yaklaşık 1000 yıldır.
İNŞAATLAR
- İnşaatların çevreye olan zararı büyüktür. İnşaatlarda kullanılan strafor malzemeler doğada en az 2.000.000 yıl kalabiliyor. Gerçekten çok ciddi bir süre.
Bu gezegende yaşıyorsak çevremiz bizim için önemlidir. Ona saygı duymak ve özen göstermek zorundayız. Çöplerimizi yerlere atmamalı ve uygun malzemeleri geri dönüşüme kazandırmalıyız. Bir yerden başlamak zorundayız. Ve çevremize karşı duyarlı olmalı, etrafımızdaki insanları uyarmalı ve çocuklarımıza bu konuda bilinç kazandırmalıyız.
En büyük zararlı atık ‘O’ydu
Çöplerin doğadan kaybolma sürelerine bakınca insan gerçekten dehşete düşüyor!
çok güzel bilinçlendirici bir yazı olmuş emeğinize sağlık :)
Çok faydalı bilgiler herkes okuyup öğrenmeli
Oldukça faydalı bir yazı olmuş teşekkürler
Atıklar için ayrı bir poşetimiz var evde
dunyayi yok ediyoruz
Geri dönüşümün ülkeye tekrar tekrar Bilal’e anlatır gibi anlatılması lazım
ÇÖP KUTULARINI KULLANALIM. Doğayı kirletmeyelim. Sizin çöp diye attığınız hayvanların sağlığını, Doğanın ise dengesini bozuyor. Umarım bunun farkına varabilirsiniz.
Aslında birçoğumuzun bildiği halde çok önem vermediği konulardan biri de bu olsa gerek. Daha temiz ve doğanın korunduğu bir dünya için umarım birgün bu değişir ne diyelim. Bu güzel yazı için emeğinize sağlık :)
Insaat atıkları cevreye ciddi zarar veriyor
birisi sokağa çöp atınca cidden sinirlerim tepeme çıkıyor. Bu çöpler torunlarımıza kadar kalacak. Artık ülkemizin akıllanması lazım. Böyle gitmez.
Aslında evimizde ve işyerimizde atıklarımızı ayırsak ve çok güzel olur. Böyle böyle başlar temizlik
Sonuçta biz yaşıyoruz biraz dikkat
İçimizdeki pisliği kusuyoruz her gün tabiata. Ve tabiat, intikamını çok kötü bir şekilde alacak bizden
Teşekkürler yazınız için
Hiç hoş bunları yazdığınızda bizim insanımız buna dikkat eder mi
Her biri ayrı bir sorun. Bir de tıbbi atıklar var, en tehlikeli olanları
Köyleri çok gezen biriyim şehir hayatını bırakıp köye taşındım. Ancak gördüm ki; köylerde endistrüel atık çok daha fazla. Defalarca uyarmama rağmen umursanmıyor olması da cabası. Bu üzüntü verici. Ellerinize sağlık.
çevre için zararlı olan en büyük atık “INSANDIR”
Çevreye bırakacağım her çöp geleceğime bir balta vuruş resmen
Ne yazık ki dısarı cıktıgımızda cevremızde bir cogunu yok edıyoruz. Hep kendi sonumuzu kendımız yazıyoruz ne yazıkki. Keşke insanlar bu konuda daha da bılınçlendirilse. Yazı için teşekkürler
cidden sıkıntı bunlar
Endüstriyel atıktan Trakya’da çok çektik.. Bizim köyden geçen Ergene Nehri eskiden balıklara kurbağalara ev sahipliği yapan balık tuttulan pırıl pırıl bir nehirdi, şimdiyse hiçbir canlının yaşamadığı pis kokulu bir balçık gibi.. Çevreyi, nehirleri düşünmeden bilinçsizce yapılan bu şeyler epey üzücü.. :(
Her bireyin mutlaka yapması gerekenler.
Özellikle geçtiğimiz bu sıkıntılı süreçler de çevremiz ne kadar temizse bizler de o kadar sağlıklıyızdır. Sağlığımızı koruduğumuz gibi çevremizi de korumalıyız. ♀️