içinde

BayıldımBayıldım

Çakallar Hakkında Tüm Bilgiler

cakallar

Çakallar Köpekgiller ailesindendir. Genellikle buldukları leşlerle beslenmektedirler. Çakallar kırsal, taşlık ve su bulunan alanlarda yaşayabilmektedirler. Tilkilere göre daha iri ve kiloludurlar. Ömürlük eşleri bulunur. Aile olarak toplu gezerler.

Çakallar köpekgiller familyasına dahildir. Kendi içinde birkaç çeşide ayrılan köpek türleridir. Genel itibariyle çakallara bir kaç verilen isimler vardır. Bu isimler  Canis adustus ya da Canis aureus’tur. Afrika ve Asya’da bulunan çakal türlerinin ismi Canis mesomelas veya Canis simensisdir.

Leşçil canlılar olarak bilinir. Çakallar hayatları boyunca çoğu zaman kendileri avlanmazlar. Sürekli diğer hayvanların avladıklarınıyla yetinir. Arkada bırakılan leşleri tüketirler. Ayrıca avlanma sonrası aslan ve kaplan gibi beslenmeye çalışan  diğer yırtıcıları sürekli rahatsız ederler.

Dünyanın hemen her yerinde bulunurlar. Birbirinden farklı özelliklere sahip birkaç türden oluşmaktadır. Bu türler, bulundukları iklimin özelliklerine adapte olurlar. Sıklıkla kıyı bölgelerde bulunurlar. Sulak alanlarda yaşamayı tercih ederler. Çok aç kaldıkları zaman bölgelerinde bulunan bulunan küçük hayvanları avlayabilirler. Fakat bu sahne nadiren görülür. Çünkü çoğunlukla hazırcı hayvanlardır.

Çakal Nedir? 

Canidae familyasının Canis türüdür. Köpeğe benzeyen ancak leş yiyen yırtıcılardır. Köpeklerden pek çok açıdan farklıdır. Çakalların  en temel özelliği asla evcilleştirilemeyecek olmalarıdır. Üstelik ölmüş hayvanların leşini temizleme görevini de üstlenmişlerdir. Avcı olarak anılırlar. Ancak avlanmamayı tercih ederler.

Çoğunlukla sırt kısımları ile gövdeleri birbirinden farklı renklerde olur. Çakalların sarı, turuncu ve kahverengi tonlarında oldukları gözlemlenmiştir. Tür isimleri de renkleri ile bağdaştırılmıştır. Bacakları ve alt gövdesi altın sarısı olan çakallar vardır. Bunlara altın çakal ismi bu nedenle verilmiştir.

Çakalların Özellikleri Nelerdir? 

Tilkilerle ciddi manada benzerlik taşırlar. Zaman zaman birbirleriyle karıştırılabilmektedir. Çakallar tilkilerden daha büyük ve kiloludur.  Ayrıca tilkilerin tüyleri çakallardan daha güzeldir. Daha parlaktır.

Uzunlukları türlerine göre farklılık gösterir. Çakalların uzunluğu 35 cm ile 65 cm arasında değişir. Kuyruklarıyla beraber 100 cm’ye ulaşabilmektedirler. Vücutlarında bulunan tüyler kısadır. Ancak kuyruk tüyleri çok daha uzun ve yumuşaktır. Aynı zamanda daha sık ve kabarıktır.

Çakalların  dört farklı türü bulunur. Farklılıkları ise yaşadıkları bölgelerden ve görünümlerinden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de de kıyı bölgelerde bulunur. Halk arasında birbirinden farklı isimlerle anılmaktadır. Anadolu’da kullanılan ismi genellikle kır kurdudur.

Aç kaldıklarında dağlardan inip insanların arasına karışabilirler.  Aynı zamanda korkak ve sinsi hayvanlardır. Üstlerine gidilmediğinde herhangi bir saldırganlık göstermezler. İnsanlarla karşılaştıklarında ilk kaçan taraf olmayı tercih ederler. Özellikle soğuk kış mevsimlerinde çakallar şehirlere bile inebilir. Hatta kargaşaya neden olduğu bilinmektedir.

Ağırlıkları en fazla 12 kgdır. Çakalların standart kilosu 10 kg’dır. Sağlıklı ve iyi beslenmiş olan çakalların kilosu nadirende olsa 12 kiloya ulaşmaktadır. Çakallarda kokarcalar gibidir. Kuyruk civarında bulunan koku bezleri vardır. Bu koku bezleri nedeniyle kötü koku salgılanmaktadır. Özellikle korktuklarında koku salarlar. Kavgalarında bu özelliklerini devreye sokmaktadırlar.

Çakallar Nerede Yaşar?

Çakallar çoğunlukla suyun bulunduğu yerleri severler. Kırsal alanları tercih ederler. Susuz kalmaya uzun süre dayanamazlar. Yaşan alanlarının tercihini buna göre yaparlar. 3 kıtada da yaygın olarak bulundukları görülmektedir.

Avrupa’da Yunanistan’ın kuzey kesimlerinde bulunur. Sırbistan ve Hırvatistan’da çok fazla çakal bulunmaktadır. Ayrıca Bosna Hersek ve Romanya da çakal yoğunluğu fazladır.  Türkiye’nin hemen her bölgesinde bulunurlar. Kurtların bulunmadığı yerleri mesken edinmişlerdir. Özellikle ormanlardan kaçınırlar. Karadeniz civarında çakallara denk gelmek oldukça zordur. Kayalık ve açık alanlar çakalların en sevdiği yerlerdir.

Çakallar Nasıl Ürerler?

Çakallar ömür boyu süren evlilik yapısına sahiptirler. Çoğunlukla Ekim ayında üredikleri görülür. Dişilerin 60 gün süren hamilelikleri vardır. Hamileliği boyunca güvenli ve sakin bir mağara arar. Anne çakal, doğumu yaklaştığında bu mağaraya yerleşir. Yavru sayısı çoğunlukla 6 ile 8 arasında değişmektedir. İlk 3 gün yavru çakalların gözleri kapalıdır. Daha sonra gözleri açılır. Nerdeyse 1 ay boyunca anne sütü ile büyürler.

Yavrular 1 aylık olduktan sonra anne veya baba çakal mağaraya kendi ağızlarında yiyecek getirirler. Sütü tamamen bırakmaları ise 2 ayı bulmaktadır. 5 ya da 6 aylık olduktan sonra anneye bağımlılıkları biter. Yavaş yavaş civarda dolaşmaya başlarlar. 20 aylığa gelen çakal üremek için hazırdır.

Çakallar Grup Halinde mi Yalnız mı Dolaşırlar?

6 aylık olduktan sonra annelerinden bağımsızlıklarını ilan eden ederler. Ancak yaklaşık 2 yıl anne yanında kalmaya devam ederler. Bu süre içinde kardeşlerinin eğitilmesine yardımcı olurlar. Küçük aile sürüleri içinde bulunmayı tercih ederler. Kendi aralarında kodladıkları ulumaları ile birbirlerinden haberdar olurlar. Kendi bölgeleri dışında yaşamamaya özen gösterirler. Çakallar  bu bölgede aile kurarlar.

Çakalların Ömrü Kaç Yıldır?

Doğduğu andan itibaren 1,5-2 yaşına kadar annesinin yanındadır. 2 aya kadar anne sütü içerler. Her hangi bir saldırıya maruz kalmadıklarında ya da bir salgına denk gelmediklerinde ömürleri rahatlıkla 8 yılı bulmaktadır. Herhangi biri tarafından bakılıp büyütülemezler. Çakallar doğada en fazla 8-9 yıl hayatta kalabilirler. Bununla beraber hayvanat bahçesinde bulunan çakalların daha çok yaşadığı görülmüştür. Hayvanat bahçelerinde 12-15 yıl arasında yaşadıkları gözlemlenmiştir.

Köstebek Hakkında Tüm Bilgiler

Yorumlar

Cevap bırakın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Yükleniyor…

    0

    Yorumlar

    0 yorum

    İkinci el ürün

    İkinci El Ürün İle İlgili Bilgiler

    Sexting

    Sexting Nedir? Erotizmin Yeni Şekli!