içinde

Balkabağı Tarifleri

balkabağı

Balkabağı dendiğinde aklımıza kabak tatlısı geliyor öyle değil mi?  Aslında balkabağı ile çok fazla yapılacak farklı tarifler var. Bunlardan bazılarını sizler için derledik. Bakalım bu tariflerden sonra balkabağını daha fazla kullanmaya başlayacak mısınız?

Balkabağı Tarifleri

Birbirinden lezzetli çeşit çeşit balkabağı tarifleri…

Balkabağı çorbası

Bu çorbayı yapmak o kadar da zor değil. Aynı zamanda muhteşem bir lezzet eğer denemeyenleriniz varsa mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler

1 kg balkabağı, dört yemek kaşığı kadar zeytinyağı, bir tane büyük boy soğan, bir tatlı kaşığı kadar zerdeçal, iki yemek kaşığı kadar doğranmış zencefil, tuz, kırmızı pul biber, krema, yedi bardak su.

Yapılışı:

Soğanı küp şeklinde doğrayın. Tencereye soğanları koyup zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Balkabağının kabuğunu soyun. İri küp şeklinde doğrayın ve soğanlara ekleyin. Zerdeçal, tuz, zencefil, pul biberi ekleyin. 2-3 dakika boyunca soteleyin ve sıcak suyu ekleyin. Balkabağı yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumuşayan balkabaklarını blender yardımıyla  püre haline getirin. Blender yoksa süzgeç yardımıyla bu işlemi yapın.  Tekrardan kaynatmaya başlayın. Eğer katı haldeyse sıcak su ilavesi yapın. Çorbayı kaselere doldurun. Üzerlerini kremayla süsleyerek servis yapın.

Balkabağı kreması

Malzemeler

 1,5 litre sebze suyu, 600 gram kadar balkabağı, 400 gram hindiba, bir tane küçük boy havuç, bir tane kereviz, bir tane küçük soğan, sızma zeytinyağı, öğütülmüş karabiber ve tuz.

Yapılışı:

Soğanı, havucu ve kerevizi ayıklayıp doğrayın. Sebzeleri tavada zeytinyağı ile soteleyin. Balkabağını küp kesin. Küp kesilmiş balkabağını da sebzeleri sotelediğiniz tavaya ekleyin. Bir kaç dakika  daha soteleyin. Hindibanın dış yapraklarını ayırın. İnce doğrayın. Hindibanın bir kısmını süsleme için ayırın. Tavaya  ekleyin. Sebze suyunu da tavanın içine ilave edin. Yemeği bir tutam tuz ve karabiber ile tatlandırın. 30 dk. pişirin. Piştikten sonra blender’de çekin. İsteğe göre bir tuz ilave edin. Ayırdığınız hindibayı tavada zeytinyağıyla soteleyin. Balkabağı kremasını servis tabağına şekil vererek yerleştirin. Balkabağı kremasını sotelediğiniz hindibayla süsleyip servis yapın.

Balkabağı pastası

Malzemeler

400 gram Selanik gevreği, 250 gram oda sıcaklığımda bekletilmiş tereyağı, 2 kilogram balkabağı, yarım kilo şeker, bir su bardağı kırılmış ceviz, toz kremşanti ve süt.

Yapılışı

Selanik gevreğini rondodan geçirin ya da elinizle ile parçalayın. Tereyağı ile iyice yoğurmaya başlayın.  Kabakları yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Şekerle birlikte iyice yumuşayana kadar pişirin. Çatalla ezerek püre haline getirin. İri çekilmiş cevizle karıştırın. Geniş bir kaseye mutfak naylonuyla kaplayın. İçine balkabağı karışımı koyun. En üste Selanik gevreğiyle hazırladığınız hamuru koyun. Yine bir mutfak naylonunun üzerinde kabın boyutuna göre açarak yerleştirin. Buzlukta dondurun. Servis yaparken servis tabağınıza ters çevirin ve sütle katı bir şekilde hazırladığınız kremşantiyle dilediğiniz gibi süsleyin.

Balkabaklı tatlı ekmek

Malzemeler

350 gram toz şeker, 250 gram şekersiz balkabağı püresi, iki tane yumurta, yarım su bardağı kadar ceviz yağı. Eğer bulamazsanız badem ya da fındık yağıda olabilir. 300 gram un, bir tatlı kaşığı karbonat limon suyuyla kabartılmış olacak. Bir paket kabartma tozu, bir tutam tuz, yarım tatlı kaşığı tarçın, yarım tatlı kaşığı karanfil tozu, yarım tatlı kaşığı muskat rendesi, 200 gram irice doğranmış hurma.

Yapılışı:

Şekeri, balkabağı püresini, yumurtaları ve yağı mikserle 1 dakika çırpın. Başka bir kabın içinde kalan kuru malzemeleri hurma hariç karıştırın. Balkabaklı karışıma ilave edin. İyice karışana kadar mikserle çırpmaya devam edin. Koyu bir karışım elde etmiş olacaksınız. Plastik spatulanızla birkaç kez karıştırın. Hurmaları da karışımın her tarafına gelecek şekilde ilave edin. Yağladığınız dikdörtgen kabınıza dökün. Önceden 180 derece ısıttığınız fırında batırdığınız kürdan kuru çıkana dek pişirin. 10 dakika soğuttuktan sonra kalıptan çıkarın. Oda sıcaklığına gelince kalın dilimler keserek servis edin.

Şekersiz balkabağı püresi için:

Bulabildiğiniz küçük bir balkabağını ortadan ikiye bölün. Fırın tepsinizi yağlı kâğıtla kaplayın. Balkabağının kesik kısmını kâğıdın üzerine yerleştirin. 220 derece ısıttığınız fırında içi yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğumasını bekleyin. Çekirdekleri çıkarın. İri bir kaşıkla kazıyarak yumuşamış balkabağını blender’a alın. Püre haline getirin.

Izgara balkabaklı salata

Malzemeler

300 gram balkabağı, ufak boy marul, iki tane orta boy havuç, bir çorba kaşığı şekersiz balkabağı püresi, bir çorba kaşığı pirinç sirkesi, iki çorba kaşığı balzamik sirke, bir çorba kaşığı ballı hardal, bir tatlı kaşığı tozşeker, dokuz çorba kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı tuz, bir çay kaşığı karabiber, parmesan peyniri.

Yapılışı: 

Balkabağını ince kibrit boyutunda dikdörtgenler olarak dilimleyin. Hafifçe zeytinyağına bulayın. Tost makinesinde pişirin. Tost makinenize yağlı kağıt serebilirsiniz. Sosu için, havuçları iri iri doğrayın. Tüm malzemeyi bir blender yardımıyla püre haline getirin. Sosunuz çok katıysa suyla inceltebilirsiniz. Bu sosu göbek marul ve rende parmesan peyniri ile hazırladığınız salatanızın üzerine dökün. Izgara balkabaklarıyla servis edin.

Kabak tatlısı

Malzemeler

2 kg balkabağı doğranmış olacak, 750 gram toz şeker, bir öay bardağı su, yarım limon suyu, ceviz ve kaymak

Yapılışı:

Bir gece önceden kabakları ayıklayın. Yıkayın ve pişireceğiniz tencereye koyun. Üstünü şekerle kapatın. Sabahleyin su ilave edin. Tencereyi önce harlı ateşe kaynamaya bırakın. Sonra ateşi kısın kabakları pişirin. Dağılmamasına dikkat edin. Pişirdiğiniz kabakları delikli kepçeyle servis tabağına alın. Tencerenin dibinde kalan suyu kaynatın. Koyulaşınca limon suyu ekleyin. Bir iki taşım daha kaynatın. Tabağa dizdiğiniz kabakların üzerine kaynattığınız şurubu ilave edin. Ceviz ve kaymakla servis yapın.

Not:

Süslemek için küçük bir parça balkabağını dilimleyin. Buharda az haşlayın. Zedelememeye dikkat ederek tereyağı koyduğunuz bir tavada bir miktar şekerle karamelize edin. Soğuyunca dilediğiniz şekillerde kesin. Kaymak ve cevizle beraber tatlıyı süsleyin.

Kuzu etli balkabağı yemeği

Malzemeler

750 gr balkabağı, iki yemek kaşığı tereyağ, bir yemek kaşığı sıvı yağ, 250 gram kuşbaşı kuzu eti, iki su bardağı nar suyu, bir yemek kaşığı pirinç, iki tatlı kaşığı tuz, bir çay kaşığı karabiber.

Yapılışı:

Tereyağı ile sıvı yağda etleri kavurun. İyice renk almalarını sağlayın. Balkabağını irice kuşbaşı doğrayın. Tencereye ilave edin. Onlarıda da çok öldürmeden kavurun. Nar suyu, pirinç tuz ve karabiberi ekleyin. Kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Gerekirse biraz daha nar suyu ekleyin. Balkabağına baharat yakışıyor. Pişmesine yakın 1 fiske tarçın ve yarım tatlı kaşığı muskat ilave edin.

Balkabaklı puding

Malzemeler

350 gr. balkabağu, 120 gram toz şeker, bir çay bardağı çiğ krema, bir çay bardağı süt, 100 gram bitter çikolata, 8 dilim pandispanya, 4 tane yumurta, bir çorba kaşığı un, tereyağı, toz tarçın, iri taneli toz şeker, çikolata şurubu, tuz ve pandispanyayı yumuşatmak için süt

Yapılışı:

Balkabağını buharda pişirip ezin. Sütle yumuşatılmış pandispanyayı, çiğ krema, süt, yumurtalar, tozşeker, balkabağı püresi, toz tarçın ve 1 çorba kaşığı unu karıştırın. 6 adet 8 cm. çapındaki adisababa kek kalıbına tereyağı sürüp içlerini iri taneli tozşekerle kaplayın. Karışımı kalıplara paylaştırın. Yarım saat  Isıtılmış 180 derece fırında pişirin. Fırından çıkartıp kalıpları ters yüz edin. Tabağa aktarın. Parçalara kestiğiniz bitter çikolata, 100 ml. su, 1 çorba kaşığı çikolata şurubu ve tuzu orta ateşte pişirin. Pudingleri sosla servis yapın.

Balkabaklı risotto

Malzemeler

350 gr. arborio pirinci, bir küçük boy çok ince doğranmış soğan, bir su bardağı beyaz sek şarap, bir adet orta boyu balkabağı, 100 gram gorgonzola peyniri, parmesan peyniri, zeytinyağı, tuz, taze çekilmiş karabiber, yaklaşık bir buçuk litre sebze suyu( bulyon da olabilir), doğranmış maydanoz, üç kaşık balzemik sirke,

 

Yapılışı:
Balkabağını uzunlamasına kesip çekirdeklerini çıkartın. Kesilen kısım aşağı gelecek şekilde büyük fırın tepsisine yerleştirin. Biraz zeytinyağı ile önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dk. pişirin. Balkabağı yumuşayınca fırından alıp soğutun. Kaşık yardımıyla özünü alın. Çıkardığınız içi havluya sarıp suyunu alması için birkaç saat bekletin. Blenderda iyice çekin. Büyük bir tavaya zeytinyağı ekleyin. Isındığında doğranmış soğanı ilave edin. Yumuşayana kadar soteleyin. Pirinci ekleyip 3-4 dk. karıştırarak kavurun. Beyaz şarabı da karışıma ekleyin. Buharlaşınca balkabağı içini ve ısıtılmış sebze suyunu yavaşça ilave edin. 15 dk. pişirin. Başka bir tavadaki balsamik sirkeyi kısık ateşte 1/3 oranında kalıncaya kadar kaynatın. Pirinçler yenilecek kıvama gelince ateşten alıp gorgonzola peyniri, zeytinyağı, tuz, karabiber, taze rendelenmiş parmesan peyniri ve doğranmış maydanoz ekleyin. Balsamik sirke ve gorgonzola peyniriyle süsleyip servis yapın.

Balkabaklı semizotu salatası ve portakallı nar ekşili sos

Malzemeler

1​kg​​​ semizotu ayıklanmış ve  yıkanmış, 200 gram balkabağı ince şerit doğranmış olacak. Ayıklanmış taze nane, 12 tane kiraz domates, iki adet  taze soğan.

Yapılışı:

Semiz otunu, naneyi iyice süzün. Bir kapta toplayın, tuz ve biber ile tatlandırın. Sosla marine edip tabağa koyun. Üzerine, balkabağını, ince doğradığınız soğanı ikiye böldüğünüz domatesleri serpiştirin ve servis edin.

Portakallı nar ekşisi sosu:

1 lt Sos için…

Malzemeler

150​ gram portakal suyu, 250 gram nar ekşisi, bir su bardağı zeytinyağı, 300 gram krema, bir çay bardağı su, üç diş sarımsak, bir tutam tuz ve karabiber.

Yapılışı:

Tüm malzemeleri bir mikserde çırpın. Sos yapıp dolapta muhafaza edin.

 

Fırında mantarlı ve balkabaklı tavuk

Malzemeler

2 adet orta boy tavuk, 150 gram kereviz, bir büyük boy havuç, bir büyük boy soğan, iki tane arpacık soğanı, adaçayı, maydanoz, kurutulmuş mantar, sızma zeytinyağı, tuz ve tane karabiber.

Yapılışı:

Tavukların içine doğranmış yarım arpacıksoğanı, bir dal adaçayını koyun. Üzerine bir tutam tuz ve birkaç adet karabiber yerleştirin. Ayak kısımlarını birleştirip mutfak ipiyle bağlayın. Yağladığınız ısıya dayanıklı büyük bir güvece ya da borcama tavukları aktarın. Kapağı kapalı şekilde 20 dakika önceden ısıtılmış 200 derece fırında  pişirin. Sebzeleri (kereviz, balkabağı, soğan, havuç ve arpacıksoğanı) küp doğrayın. Tavuğu pişirdiğiniz güvece küp kestiğiniz sebzeleri ekleyin. Kapağını kapattıktan sonra yarım saat daha önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirmeye devam edin. Piştikten sonra güveci veya kaserolü fırından çıkartın. Tavukları içinden alın. Sıcaklığını kaybetmemesi için kapaklı bir kaba aktarın. Tavuğu pişirdiğiniz güvecin içine bir tutam tuz, karabiber, doğranmış maydanoz ve sıcak suda yumuşatılmış kuru mantarları ekleyin. Sebzelerle birlikte ocaktaki yüksek ateşte kaynatın. Tavukları servis tabağına aktarın. Sebzelerle süsleyip sıcak olarak servis yapın.

Lahana Salatası : Coleslaw

Yorumlar

Cevap bırakın
  1. Ben balkabağı tatlısını ve pudingini seviyorum açıkçası yeni lezzetler denemek isteyenler için oldukça güzel yazılmış

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

aşk acısından kurtulmanın yolları

Aşk Acısından Kurtulmanın Yolları

Protestan ahlakı ve kapitalizm ilişkisi

Protestan Ahlakı Ve Kapitalizm İlişkisi