içinde

BayıldımBayıldım

Aşure Hakkında Her Şey!

Aşure hakkında her şey

Görsel şöleni kadar lezzeti ile de birçok kişinin tercihi arasında olan aşure hakkında her şey yazımızı bizim için FİLİZ ŞERBETÇİOĞLU kaleme aldı.  Bu sıralar bir çok kişi kapılarımız çalınsa da bir kase aşure gelse diye beklerken biraz hikayesinden bahsedelim istedik. 

AŞURE HAKKINDA HER ŞEY

İslami inanışa göre, yapımı ve dağıtımının zamanının olduğu bugünlerde, aşure, birlik ve beraberliği de simgeliyor. Tadı damaklarda kalan bir tatlı olmasından çok daha öte diyebiliriz. Şu aralar birçok kişinin evlerinde kaynayan aşure tencereleri beklendiği gibi herkese bolluk ve bereket getirsin. Laf aramızda benim de pek severek yediğim bu tatlıdan bahsetmek keyif verici olacak. Aşure hakkında her şey yazımızın devamını keyifle okursunuz umarım.

AŞURE NE DEMEKTİR?

Kelime olarak, Arapça’ da 10 anlamına gelen “aşara” kelimesinden ortaya çıkmıştır. Sadece Müslümanlar için değil, Hristiyanlar ve Museviler için de kutsal sayılan bir semboldür. Bir çok kaynakta, varoluş hikâyesinin Hz. Nuh tufanına dayandığından bahsedilmektedir. Hz. Nuh yaklaşık olarak 6 ay su üzerinde kaldıktan sonra aşura günü karaya oturmuştur. Kaynaklarda İslamî inanışa göre, Tufan’dan sonra Nuh’un Gemisi, Cudi Dağı’nın üzerine oturuyor. Uzun süren bu yolculukta tüm kaynakları tükenince, elde kalan yiyeceklerin hepsini, bir kazanda toplayarak pişiriyorlar. O zaman yapılmış bu yemeğe bugün Aşure deniliyor.

Faydaları ise şöyle:

Bitkisel protein değeri oldukça fazla ve yüksek oranda da lif içerdiğinden, kalp ve damar sağlığı, bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere birçok faydası bulunuyor.

1- Kalp-damar sağlığı açısından…

İçerisinde bulunan tüm besinler bitkisel kaynaklı olduğu için kolesterol içermiyor ve doymuş yağ oranı da oldukça düşük. Kuru fasulye ve nohut gibi kuru baklagillerin yanı sıra ceviz gibi omega 3 yağ asitleri kolesterolün düşmesi sağlıyor. Kalp-damar sağlığına faydası olan E vitamini de içermekte.

2- Bağışıklığı destekleyici

Bitkisel kaynaklı bu malzemeler nedeniyle, mineral yoğunluğu, vitamin ve antioksidan kapasitesi yüksek bir tatlı. Meyvelerde bulunan antioksidan etkili A C, E vitaminlerini, yağlı tohumlardan ise E vitamini, buğday ve yarmadan B vitaminlerini, çinko, demir gibi mineralleri ve anti-inflamatuar etki
gösteren omega 3 yağ asitlerini içeriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve vücut direncini
arttırdığından, içinde bulunduğumuz bahar aylarında sıkça tekrarlanan gribal enfeksiyonlara karşı da koruyucu etkisi bulunmakta.

3- Emziren Annelere destek- Süt yapımını artırıyor

Zengin içeriği ile emziren annelerin süt arttırımına da yardımcı oluyor ve sağlıklı besin grupları ile süt kalitesini artırıyor.

4- Büyümeyi destekliyor

Çocuklarda zeka gelişimini arttırıyor ve yüksek enerjisi, vitamin-mineral yoğunluğu ve çeşitliliğiyle gelişimlerine destek oluyor.

5- Depresyona da iyi geldiği söylenmekte.

Zengin B vitamini içeren kuru baklagillerin, buğday ve kuruyemişlerin pozitif ruh haline de katkı sağladığı biliniyor. Depresyon riskini azaltan, omega 3 yağ asitleri ve B grubu vitaminlerini de içerdiğinden dengeli tüketimi kişinin ruh haline de fayda sağlıyor.

6- Kabızlığa da oldukça faydalı

Aşure içerisinde bulunan çözünmez posa, bağırsak hareketlerini düzenliyor ve kabızlıktan korunmayı sağlıyor. Hatta bağırsak kanserlerine yakalanma riskini de düşürüyor. Buğday, yarma ceviz, fındık gibi yağlı tohumların ve kuru incirin posa açısından oldukça zengin besinler olduğunu biliyoruz zaten.

7- Vejetaryen dostu

Yedikleri sınırlı besinlerden yeterli protein alamayan vejeteryenlere, aşure baklagillerle ve fındık, ceviz, gibi yağlı tohumlarla tamamıyla bitkisel proteinleri alma imkanı sunuyor. Rahatlıkla yiyebilecekleri bir tatlı seçeneği sunuyor. Tabi bu faydalarını görebilmek için belli oranda tüketilmesi
gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

Bu kadar paylaştık bir de tarifini verelim o zaman.

AŞURE TARİFİ

MALZEMELER

2 su bardağı dövme buğday
1/2 su bardağı kuru fasulye
1/2 su bardağı nohut
50 gr.kuş üzümü, 50 gr.izmir üzümü
2-3 adet kuru incir
1 çay bardağı dut pekmezi
4-5 adet kuru kayısı (islimsiz, kayısı çiri)
Yarım portakal kabuğu
Yarım ayva

7-8 karanfil
1adet çubuk tarçın
1 adet elma
Bir çay kaşığı tuz
Damak tadınıza göre şeker

AŞUREYİ SÜSLEMEK İÇİN

Fındık, Ceviz, Fıstık, Nar

***Yarma, fasulye ve nohutu bir gün önceden suya koyup, sabah suyunu süzerek düdüklü tencereye koyuyoruz. Karanfilleri batırdığınız elmayı da içine atın. Üzerine bir karışa yakın çıkacak
kadar su ekleyin Kaynadıktan sonra üzerinde ki köpüğü alın ve ağzını kapatın. En az bir buçuk saat kısık ateşte pişirin Yarmanın pişmesi uzun sürer. Üzümleri sıcak suda 5 dakika kaynatın. Böylece
kirli suyunu verecek ve aşure mat renkte olmayacak. Dibinin tutmaması için aşureyi sık sık karıştırın. Üzümleri, portakal kabuklarıyla beraber ekleyip, beş dakika daha pişirin. Küçük küçük doğradığınız ayva, incir ve kayısıyı ekleyin. Ardından pekmezi, şekeri ve çubuk tarçını bu esnada ilave edin.
Şekeri azar azar ekleyin. Miktarı damak tadınıza göre ayarlayın. 5 dakika daha kaynadıktan sonra altını kapatın. Sıcak ya da soğuk olarak üzerini de süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

FİLİZ ŞERBETÇİOĞLU

Aşure hakkında her şey yazısından sonra fırında kabak tatlısı tarifini öğrenmek isterseniz aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Fırında Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Yorumlar

Cevap bırakın
  1. Annemle aşure pişirmeye çok severim. Tek sıkıntı biz aşure pisirdigimizde 2 kazandan aşağı olmuyor, o da 2 güne yakın sürüyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükleniyor…

0

Yorumlar

0 yorum

mahatma gandhi

Mahatma Gandhi: Sessiz Direnişin Öyküsü

Waardenburg sendromu nedir

Waardenburg Sendromu Nedir?